Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.
Re: Datura - pielęgnacja - 2cz.
a moje kwitną tak to pierwszy rok i strasznie się cieszę że mam taki urodzaj w datury gorzej jak ja je przechowam już mnie to martwi
Uploaded with ImageShack.us
czy wasze różowe też się otwierają dopiero na wieczór u mnie wląśnie tak się rózowa zachowuje żólta natomiast jest cały czas otwarta
Uploaded with ImageShack.us
czy wasze różowe też się otwierają dopiero na wieczór u mnie wląśnie tak się rózowa zachowuje żólta natomiast jest cały czas otwarta
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dopisuję się do tematu, bo już w następnym tygodniu przyjadą do mnie dwie białe datury Mam tylko pytanie, czy ktoś z was trzymał je w domu przez zimę w temp pokojowej ok 19stopni? Wiem, że należy je skrócić i wstawić do chłodnej piwnicy, ale może jak oleander dała by radę przetrwać w warunkach pokojowych?
pozdrawiam
Maciek
pozdrawiam
Maciek
Ministerstwo Książki
- krysp50
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
W przyszłym tygodniu noce mają być chłodne - poniżej 5 stopni. Mam jedną daturę w gruncie i jedną w donicy - czy wnosić już do altany
Pozdrawiam Krystyna
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Witam.krysp50 pisze:W przyszłym tygodniu noce mają być chłodne - poniżej 5 stopni. Mam jedną daturę w gruncie i jedną w donicy - czy wnosić już do altany
Myślę, że jeśli datura ma co najmniej rok, to z chwilową temperaturą ok. 5 stopni C powinna dać sobie radę. Datury właśnie teraz kwitną bardzo obficie (moje mają około setki kwiató i pełno pąków) więc szkoda byłoby z tego rezygnować. Ja pewnie moje obetnę i przeniosę na zimowy spoczynek na początku października a może (zależnie od prognozy) nawet poźniej.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 wrz 2012, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam
śledzę wątki daturowe od jakiegoś czasu, moje "stare okazy" biała i brzoskwiniowa wreszcie zaczęły kwitnąć i ładnie urosły, chciałabym powiększyć kolekcję o kolejne nowe odmiany i w związku z tym mam pytanie do doświadczonych hodowców czy lepiej starać się o nowe zaszczepki teraz czy na wiosnę? zastanawiam jak większe szanse na przyjęcie się ma młoda roślinka, teraz czy właśnie wiosną
pozdrawiam
Basia
śledzę wątki daturowe od jakiegoś czasu, moje "stare okazy" biała i brzoskwiniowa wreszcie zaczęły kwitnąć i ładnie urosły, chciałabym powiększyć kolekcję o kolejne nowe odmiany i w związku z tym mam pytanie do doświadczonych hodowców czy lepiej starać się o nowe zaszczepki teraz czy na wiosnę? zastanawiam jak większe szanse na przyjęcie się ma młoda roślinka, teraz czy właśnie wiosną
pozdrawiam
Basia
pozdrawiam
Basia
Basia
- andrzej1050
- 500p
To zależy, czy chcesz kupić czy wyhodować. Teraz już niedługo datury sie obcina i chowa na zimowy spoczynek i z tych uciętych pędów robi sie nowe sadzonki (ja tak robię). Na wiosnę rośliny jeszcze nie maja pędów więc sadzonek nie ma z czego zrobić. A kupić ... myślę, że lepiej wiosną.grosia pisze: .. mam pytanie do doświadczonych hodowców czy lepiej starać się o nowe zaszczepki teraz czy na wiosnę? zastanawiam jak większe szanse na przyjęcie się ma młoda roślinka, teraz czy właśnie wiosną... Basia
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Popieram zakup wiosenny chyba że masz odpowiednie warunki do jej przechowania ...
-
dzięki za bardzo cenne rady, na pewno moje obecne datury muszę obciąć bo są zdecydowanie za duże do przechowania, będę chciała jak najbardziej ukorzenić badylki, z przechowywaniem nie powinno być problemu, jednak czytałam że badylki nowe ukorzenione powinny być w domu z dostępem do światła, prawda?
-- 17 wrz 2012, o 08:21 --
Mam jeszcze jedno pytanie, co to znaczy patyczki z datury z części płodnej? że nie czeka się na kwiaty
-- 17 wrz 2012, o 08:21 --
Mam jeszcze jedno pytanie, co to znaczy patyczki z datury z części płodnej? że nie czeka się na kwiaty
pozdrawiam
Basia
Basia
- zjawka
Grosiu chodziło mi o to że to kawałki na których były kwiaty .Musiałam obciąć gałąź bo nadłamała się od ciężaru kwiatów .grosia pisze:dzięki za bardzo cenne rady, na pewno moje obecne datury muszę obciąć bo są zdecydowanie za duże do przechowania, będę chciała jak najbardziej ukorzenić badylki
, z przechowywaniem nie powinno być problemu, jednak czytałam że badylki nowe ukorzenione powinny być w domu z dostępem do światła, prawda?
Co do przechowania to widne zimne pomieszczenie będzie dobre .Z tym suchym powietrzem w mieszkaniu to nie do końca dobry pomysł dla ukorzeniających się patyczków .Lepiej widna bardziej wilgotna piwnica albo jakaś ukorzeniarka
Poczytaj pierwszą część wątku tutaj http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 51#p560251
-
Zjawko, bardzo dziękuję za objaśnienie, teraz już wiem
widzę że muszę jeszcze sporo poczytać...
widzę że muszę jeszcze sporo poczytać...
pozdrawiam
Basia
Basia
- andrzej1050
- 500p
Witam,
zbliża się koniec sezonu "daturowego", a więc obcinanie, wyrzucanie części roślin niepotrzebnych do nowych sadzonek etc... Będzie dużo liści i pędów. Nigdy tego nie robiłem, ale teraz zastanawiam się czy nadmiar liści i pędów datury można wrzucić do kompostownika. Co o tym sądzicie?
zbliża się koniec sezonu "daturowego", a więc obcinanie, wyrzucanie części roślin niepotrzebnych do nowych sadzonek etc... Będzie dużo liści i pędów. Nigdy tego nie robiłem, ale teraz zastanawiam się czy nadmiar liści i pędów datury można wrzucić do kompostownika. Co o tym sądzicie?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- zjawka
Andrzeju ja robie tak od 4 lat.Wszystkie liście gałązki kwiaty idą na kompost .Gotową ziemie używam do sadzenia daturek a kompostem podsypuje drzewka daturowe
- andrzej1050
- 500p
Dzięki za odpowiedź, ale ja kompost stosuję też do wielu innych roslin. Do kwiatów jak hortensje czy kalle i innych nie ma problemu. Ale do np borówek czy truskawek to ... własnie to jest mój problem. Nie chciałbym, żeby wnuczek po truskawkach miał ... halucynacjezjawka pisze:Andrzeju ja robie tak od 4 lat.Wszystkie liście gałązki kwiaty idą na kompost .Gotową ziemie używam do sadzenia daturek a kompostem podsypuje drzewka daturowe
Wiesz jest szansa, że materiał rozłoży się w całości, ale jednak w daturach jest też coś więcej oprócz azotu i węgla niezbędnego do kompostowania. Pytam sie też dlatego, że nie wszystko wrzuca sie do kompostowania, np. liści orzecha (zreszta nie wiem dlaczego )
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej