Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
mikusia
200p
200p
Od: 15 wrz 2009, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura - pielęgnacja - 2cz.

Post »

a moje kwitną tak to pierwszy rok i strasznie się cieszę że mam taki urodzaj w datury :heja gorzej jak ja je przechowam już mnie to martwi ;:218 Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
czy wasze różowe też się otwierają dopiero na wieczór u mnie wląśnie tak się rózowa zachowuje żólta natomiast jest cały czas otwarta
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:35
Kontakt:

Post »

Dopisuję się do tematu, bo już w następnym tygodniu przyjadą do mnie dwie białe datury ;:333 Mam tylko pytanie, czy ktoś z was trzymał je w domu przez zimę w temp pokojowej ok 19stopni? Wiem, że należy je skrócić i wstawić do chłodnej piwnicy, ale może jak oleander dała by radę przetrwać w warunkach pokojowych?

pozdrawiam
Maciek
Ministerstwo Książki
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

W przyszłym tygodniu noce mają być chłodne - poniżej 5 stopni. Mam jedną daturę w gruncie i jedną w donicy - czy wnosić już do altany ;:24
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

krysp50 pisze:W przyszłym tygodniu noce mają być chłodne - poniżej 5 stopni. Mam jedną daturę w gruncie i jedną w donicy - czy wnosić już do altany ;:24
Witam.
Myślę, że jeśli datura ma co najmniej rok, to z chwilową temperaturą ok. 5 stopni C powinna dać sobie radę. Datury właśnie teraz kwitną bardzo obficie (moje mają około setki kwiató i pełno pąków) więc szkoda byłoby z tego rezygnować. Ja pewnie moje obetnę i przeniosę na zimowy spoczynek na początku października a może (zależnie od prognozy) nawet poźniej.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
grosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 wrz 2012, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam

śledzę wątki daturowe od jakiegoś czasu, moje "stare okazy" biała i brzoskwiniowa wreszcie zaczęły kwitnąć i ładnie urosły, chciałabym powiększyć kolekcję o kolejne nowe odmiany i w związku z tym mam pytanie do doświadczonych hodowców czy lepiej starać się o nowe zaszczepki teraz czy na wiosnę? zastanawiam jak większe szanse na przyjęcie się ma młoda roślinka, teraz czy właśnie wiosną

pozdrawiam
Basia
pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

grosia pisze: .. mam pytanie do doświadczonych hodowców czy lepiej starać się o nowe zaszczepki teraz czy na wiosnę? zastanawiam jak większe szanse na przyjęcie się ma młoda roślinka, teraz czy właśnie wiosną... Basia
To zależy, czy chcesz kupić czy wyhodować. Teraz już niedługo datury sie obcina i chowa na zimowy spoczynek i z tych uciętych pędów robi sie nowe sadzonki (ja tak robię). Na wiosnę rośliny jeszcze nie maja pędów więc sadzonek nie ma z czego zrobić. A kupić ... myślę, że lepiej wiosną.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Popieram zakup wiosenny ;:108 chyba że masz odpowiednie warunki do jej przechowania ...
grosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dzięki za bardzo cenne rady, na pewno moje obecne datury muszę obciąć bo są zdecydowanie za duże do przechowania, będę chciała jak najbardziej ukorzenić badylki, z przechowywaniem nie powinno być problemu, jednak czytałam że badylki nowe ukorzenione powinny być w domu z dostępem do światła, prawda?

-- 17 wrz 2012, o 08:21 --

Mam jeszcze jedno pytanie, co to znaczy patyczki z datury z części płodnej? że nie czeka się na kwiaty :?
pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

grosia pisze:dzięki za bardzo cenne rady, na pewno moje obecne datury muszę obciąć bo są zdecydowanie za duże do przechowania, będę chciała jak najbardziej ukorzenić badylki
, z przechowywaniem nie powinno być problemu, jednak czytałam że badylki nowe ukorzenione powinny być w domu z dostępem do światła, prawda?

Co do przechowania to widne zimne pomieszczenie będzie dobre .Z tym suchym powietrzem w mieszkaniu to nie do końca dobry pomysł dla ukorzeniających się patyczków .Lepiej widna bardziej wilgotna piwnica albo jakaś ukorzeniarka :wink:

Mam jeszcze jedno pytanie, co to znaczy patyczki z datury z części płodnej? że nie czeka się na kwiaty
Grosiu chodziło mi o to że to kawałki na których były kwiaty .Musiałam obciąć gałąź bo nadłamała się od ciężaru kwiatów :roll: .
Poczytaj pierwszą część wątku ;:108 tutaj http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 51#p560251
grosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zjawko, bardzo dziękuję za objaśnienie, teraz już wiem :D
widzę że muszę jeszcze sporo poczytać...
pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

Witam,
zbliża się koniec sezonu "daturowego", a więc obcinanie, wyrzucanie części roślin niepotrzebnych do nowych sadzonek etc... Będzie dużo liści i pędów. Nigdy tego nie robiłem, ale teraz zastanawiam się czy nadmiar liści i pędów datury można wrzucić do kompostownika. Co o tym sądzicie?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju ja robie tak od 4 lat.Wszystkie liście gałązki kwiaty idą na kompost .Gotową ziemie używam do sadzenia daturek :D a kompostem podsypuje drzewka daturowe
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

zjawka pisze:Andrzeju ja robie tak od 4 lat.Wszystkie liście gałązki kwiaty idą na kompost .Gotową ziemie używam do sadzenia daturek :D a kompostem podsypuje drzewka daturowe
Dzięki za odpowiedź, ale ja kompost stosuję też do wielu innych roslin. Do kwiatów jak hortensje czy kalle i innych nie ma problemu. Ale do np borówek czy truskawek to ... własnie to jest mój problem. Nie chciałbym, żeby wnuczek po truskawkach miał ... halucynacje :roll: ;:oj :?:
Wiesz jest szansa, że materiał rozłoży się w całości, ale jednak w daturach jest też coś więcej oprócz azotu i węgla niezbędnego do kompostowania. Pytam sie też dlatego, że nie wszystko wrzuca sie do kompostowania, np. liści orzecha (zreszta nie wiem dlaczego :oops: )
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”