Papryka do gruntu. Część 5
Re: Papryka do gruntu. Część 5
Moje już miesiąc w ziemi siedzą .Z początku pod cienką agrowłókniną +gruba folia na noc,od początku maja osłaniam tylko na noc w razie mrozu .Dużo nie urosły przez ten czas ,mam nadzieję ,że chociaż im się korzeń wzmocnił i jak przyjdzie ciepło to zdążą dorosnąć .
- kasia100780
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też mam zamiar posadzić w ten weekend.
Ślimaków u mnie pełno
Ślimaków u mnie pełno
Co Wy robicie ,że te ślimaki tak się do was garną .Za co oni was aż tak lubią, mimo że bez wzajemności ?
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie ślimaków zatrzęsienie, bo sąsiedzi wynajmujący mieszkanie nie dbają o ogród i zarasta chwastem po kolana - raj dla ślimaków, a z drugiej strony mam ogród teściów, którzy też nie dbają i koszą trawniko-łąkę ze 2-3 razy w sezonie
Pozdrawiam Kaśka
Czy ktoś może wie jak wysoko rośnie papryka Lombardo (nasionka z akcji) i jak ją prowadzić? Ktoś tu na forum zadawał to pytanie, ale nie uzyskał odpowiedzi. Bardzo bym prosiła osoby, które uprawiały tą odmianę aby trochę o niej napisały, bo informacji niewiele. A może ktoś uprawiał ją w donicy? Chciałam kilka uprawiać w ten sposób i nie wiem w jak dużą ją wsadzić, 5-10l?
Pozdrawiam. Ania.
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pestka71 jak sama możesz tutaj zobaczyć, papryka Lombardo to dość "okazały" krzaczek. Pod folią wysokości ~1m, a i w gruncie niewiele niższa.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miałam lombardo w gruncie chyba 2 lata ttemu. Kupiłam oryginalne nasiona. Krzaki ok 70 cm, cienkich słodkich owocówcala masa . Gdy związała ok 20-30 owoców pryskalam ja nawozem do roślin kwitnących. Bardzo fajna papryka. Miałam w tym roku posadzić i zapomniałam
O mamusiu, ależ to krzoczydła! A ja naiwna myślałam, ze tak 40, no może 50cm. Dzięki dziewczyny! Idę szukać im miejsca jednak w gruncie. No może jedną dam do donicy 15 lub 20l, zobaczę jaka mi się ostała. Powinna dać radę (tak myślę )
Pozdrawiam. Ania.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
A ja właśnie siadłem do śniadania.PaulaPola pisze:Sąsiad mi opowiadał ze kiedyś przejął sposób ojca na ślimaki. Zbierał ok pół wiaderka 5l ślimaków (musiał je rozgniesc) zalewa się to 10 litrami wody i na kilka dni zostawia. Potem ppowstałym "wywarem " polewa się obrzeża grzadek. Podobno ślimaki giną jak wejdą na te polana ziemię.
Trochę drastyczna metoda.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Metoda drastyczna i na 100% skuteczna - jeśli nie zginą po wejściu na polany teren, to przynajmniej zginęły te rozgniecione. Kilka takich powtórzeń i będzie ich znacznie mniej .
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Ja czytała że takie nazbierane trzeba zalać wrzątkiem i przez kilka dni ten napar ma nabierać mocy. Prawdopodobnie cuchnie. Może następne padają od tego zapachu. Ja na szczęście nie muszę tego sprawdzać ale moja mama która ma ślimakowy problem zbiera psychiczne siły aby tego dokonać.pomidormen pisze:PaulaPola pisze:Sąsiad mi opowiadał ze kiedyś przejął sposób ojca na ślimaki. Zbierał ok pół wiaderka 5l ślimaków (musiał je rozgniesc) zalewa się to 10 litrami wody i na kilka dni zostawia. Potem ppowstałym "wywarem " polewa się obrzeża grzadek. Podobno ślimaki giną jak wejdą na te polana ziemię.
Pozdrawiam Asia
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
legina Piękny widok a wszystko takie równiutkie/ równiutko jak w wojsku. Naprawdę super!!!
Moje papryki (Urzej, Rokita) też dziś poszły do gruntu. Urzej już zawiązała pierwsze owoce
Siedzą w towarzystwie pomidorów, wyścielone skoszoną trawą bo po ostatnich burzach pomidory były lekko zmasakrowane.
To moje pierwsze w życiu papryki i jestem nimi zachwycona. Ostatnia Tinny bells jeszcze na balkonie- jest sporo mniejsza i obawiam się pożarcia przez pomrowy
Moje papryki (Urzej, Rokita) też dziś poszły do gruntu. Urzej już zawiązała pierwsze owoce
Siedzą w towarzystwie pomidorów, wyścielone skoszoną trawą bo po ostatnich burzach pomidory były lekko zmasakrowane.
To moje pierwsze w życiu papryki i jestem nimi zachwycona. Ostatnia Tinny bells jeszcze na balkonie- jest sporo mniejsza i obawiam się pożarcia przez pomrowy