CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
Jak dla mnie to kaktus się poparzył na słonku lub ugotował z powodu zbyt wysokiej temperatury.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- malina1078
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 cze 2016, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niedawno prosiłam o poradę w sprawie identycznego kaktusa, teraz drugi przypadek.
Jakiś czas temu na dole zaczął robić się jaśniejszy, później pojawiły się pojedyncze białe plamki, później czarne pęknięcia (na zdjęciach widoczne przy igłach), a ostatnio marszczy się... Jest też trochę miękki. Przesadzałam go ostatnio, jak widać korzenie ma zdrowe. Od dwóch tygodni nie jest podlewany, zmarszczek i pęknieć ma coraz więcej.
Co z nim zrobić?
Jakiś czas temu na dole zaczął robić się jaśniejszy, później pojawiły się pojedyncze białe plamki, później czarne pęknięcia (na zdjęciach widoczne przy igłach), a ostatnio marszczy się... Jest też trochę miękki. Przesadzałam go ostatnio, jak widać korzenie ma zdrowe. Od dwóch tygodni nie jest podlewany, zmarszczek i pęknieć ma coraz więcej.
Co z nim zrobić?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Wystarczy podlać, od tygodnia mogłaś już to zrobić. Marszczy się z braku wody - podlej go solidnie.
Po zdjęciach nie widzę nic innego niepokojącego.
Po zdjęciach nie widzę nic innego niepokojącego.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- malina1078
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 cze 2016, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ok, podlałam. Zasugerowałam się wpisami na forum, że przesuszenie raz na jakiś czas nie zaszkodzi.
- norbert76
No tak, ale jak zaczynają się marszczyć przy zdrowych korzeniach, znaczy się że trzeba już podlać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam wszystkich Forumowiczów
Jestem posiadaczką pięcioletniego Grubosza, który wyłamał mi się z donicy przy czym stracił niemalże wszystkie korzenie. Czy jest szansa, że po włożeniu rośliny z powrotem do ziemi wypuści nowe? Co powinnam zrobić aby nie stracić drzewka?
Pozdrawiam serdecznie.
Jestem posiadaczką pięcioletniego Grubosza, który wyłamał mi się z donicy przy czym stracił niemalże wszystkie korzenie. Czy jest szansa, że po włożeniu rośliny z powrotem do ziemi wypuści nowe? Co powinnam zrobić aby nie stracić drzewka?
Pozdrawiam serdecznie.
- norbert76
Jak duży jest ten Grubosz, możesz wrzucić zdjęcie?
Jeśli nie jest duży możesz spróbować ukorzenić w całkowicie suchym podłożu (mieszanka ziemi do sukulentów i gruboziarnistego piasku w proporcji 1:1). Jeśli większy, to najlepiej porobić odrosty z wierzchołków i tak samo ukorzenić. Ważne, żeby odczekać dzień, dwa żeby miejsce odcięcia przyschło.
Jeśli nie jest duży możesz spróbować ukorzenić w całkowicie suchym podłożu (mieszanka ziemi do sukulentów i gruboziarnistego piasku w proporcji 1:1). Jeśli większy, to najlepiej porobić odrosty z wierzchołków i tak samo ukorzenić. Ważne, żeby odczekać dzień, dwa żeby miejsce odcięcia przyschło.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Może być ciężko, ale możesz spróbować. Przede wszystkim wywal tą ziemię i posadź w mieszance podanej wyżej. Podejrzewam, że właśnie niewłaściwa uniwersalna ziemia + zbyt częste podlewanie była powodem utraty korzeni.
Sukulenty podlewa się dopiero wtedy, gdy ziemia całkowicie przeschnie.
Czyli, tak jak napisałem wcześniej, posadź do całkowicie suchej mieszanki ziemi do sukulentów i gruboziarnistego piasku w proporcji 1:1. Nie podlewaj dopóki nie wypuści korzeni. To może trwać nawet kilka tygodni.
Jeśli nie wypuści, bo roślina jest dość duża i do tego czasu może wyschnąć - objawem będzie marszczenie się liści, będziesz musiała go podzielić na mniejsze kawałki (odciąć wszystkie pędy wierzchołkowe) i tak posadzić.
Sukulenty podlewa się dopiero wtedy, gdy ziemia całkowicie przeschnie.
Czyli, tak jak napisałem wcześniej, posadź do całkowicie suchej mieszanki ziemi do sukulentów i gruboziarnistego piasku w proporcji 1:1. Nie podlewaj dopóki nie wypuści korzeni. To może trwać nawet kilka tygodni.
Jeśli nie wypuści, bo roślina jest dość duża i do tego czasu może wyschnąć - objawem będzie marszczenie się liści, będziesz musiała go podzielić na mniejsze kawałki (odciąć wszystkie pędy wierzchołkowe) i tak posadzić.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok, tak też zrobię, dziękuję serdecznie za pomoc.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Czy jest możliwe, żeby wysoka temp. jaka teraz jest ( kaktusy w tunelu, ale otwartym na przestrzał),
zaszkodziła kaktusom?
Kilka moich kaktusów jest dziwnie zapadniętych, skurczyły się jakby.
I to stało się dosłownie z dnia na dzień.
Nie są nadmiernie podlewane, wręcz przeciwnie.
W zeszłym roku przecież były upały i nic takiego nie zdarzyło się.
zaszkodziła kaktusom?
Kilka moich kaktusów jest dziwnie zapadniętych, skurczyły się jakby.
I to stało się dosłownie z dnia na dzień.
Nie są nadmiernie podlewane, wręcz przeciwnie.
W zeszłym roku przecież były upały i nic takiego nie zdarzyło się.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie