Siew, rozsada,pikowanie cz.2
Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw
Pozdrawiam, Werka
Re: Podłoże do wysiewów i pikowania cz.2
U mnie pomidory już od dawna w tunelu. Jedyne co mi zostało do wysiania to dynie i ogórki. Tylko że sprzedałem ziemię na piwo I teraz zastanawiam się czy w marketowej ziemi dynie i ogórki dadzą sobie radę. Oczywiście użyję zaprawy. Nie chcę już kupować następnej 250litrowej kostki.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lut 2016, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Potwierdzam "MASAKRA" nawet Kronen (uniwersalne) który stosuję od lat i uznawałem je za jedno z lepszych bardzo się zepsuło.Maraga pisze:Z podłożami tegorocznymi to istna masakra.
Już chyba lepiej wziąć ziemię ze swojego ogródka.
Już po otwarciu worka zauważyłem, że jego struktura znacznie różni się do tych kupowanych wcześniej - wygląda jakby niedokońca przekompostowana słoma.
Nie wiem co jest z nim nie tak ale posadzone w nim ukorzenione wcześniej sadzonki derenia, hortensji i kilka przesadzonych kwiatów doniczkowych po prostu padły - po sprawdzeniu okazało sie że mają struchlałe/zgnite? korzenie. Tak trafiłem na forum ale do smiechu mi nie jest - straciłem kilka cennych sadzonek
Może to kwestia tego nawilżacza w podłożu - ale jak pamiętam to sprzed 2-3 lat też było z nawilżaczem a rośliny bardzo dobrze sobie radziły.
Ja w tym roku pierwszy raz uprawiam pomidory z własnej rozsady i użyłam ziemi z ogródka właśnie. Nasionka wykiełkowały i sadzonki urosły ale mizerne bardzo. W dniu sadzenia miały po ok. 10 cm wysokości, teraz mają po ok. 25 cm. Ciekawe czy doczekam się pomidorów. Następnym razem użyję torfu zmieszanego z piaskiem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I co to zmieni?
Może wtedy urosną większe i lepsze korzenie będą miały ?
Lepsze podłoże do wysiewu, może to coś da, trzeba próbować, nie załamywać się.
Lepsze podłoże do wysiewu, może to coś da, trzeba próbować, nie załamywać się.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jesteś pewna, że taka mieszanka będzie zawierała więcej papu niż ziemia ogrodowa? Może wystarczy lepiej podkarmić ogródek zamiast robić nowy eksperyment?
Czemu wszyscy uważają, że roślinie sama woda wystarczy a ludzie to muszą i ciastko i kiełbasę...
Czemu wszyscy uważają, że roślinie sama woda wystarczy a ludzie to muszą i ciastko i kiełbasę...
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie mniej więcej w tym samym miejscu co rok temu wyrosły pomidorki.Podejrzewam,że to Champagne Cherry.Pewnie je zostawię bo są smaczne.I nie będą przeszkadzać fasolce szparagowej ( o ile raczy wzejść).
Tym samym dochodzę do wniosku,że choć moja ziemia wcale nie jest łaskawa dla mnie to jednak pomidorkom pasuje.
W tym roku oprócz perzu ( z którym toczę boje ) najwięcej jest lebiody.
Mam nadzieję,że mimo chwastów coś urośnie.O ile koty przestaną tamtędy spacerować.
Zaczyna grzmieć,pewnie popada.
Tym samym dochodzę do wniosku,że choć moja ziemia wcale nie jest łaskawa dla mnie to jednak pomidorkom pasuje.
W tym roku oprócz perzu ( z którym toczę boje ) najwięcej jest lebiody.
Mam nadzieję,że mimo chwastów coś urośnie.O ile koty przestaną tamtędy spacerować.
Zaczyna grzmieć,pewnie popada.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jak się ziemia nagrzeje i ma odpowiednią wilgotność, to pomidory nawet na piachu wyjdą, jak nie jest on poaskiem ak w piaskownicy. U mnie sporo sadzonek już wyrwanych było, czy to rodzynków, czy pomidorów, czy papryk. Słoneczniki to chyba pierwsze z ziemi wyszły zaraz za koprem.
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Miał ktoś z Was do czynienia z podłożem do wysiewu Green Garden ?
Dostałam właśnie gazetkę reklamową, od wtorku ma być w moim L'ecl..... w cenie 6 zł za 20 l. Do tej pory od lat używałam GrowSure z Westlandu i nigdy mnie nie zawiodła, ale kosztuje 14 zł za 20 l. Cenowo ta pierwsza jest atrakcyjniejsza, tylko jak z jakością ?
Raz byłam zmuszona kupić inną ziemię ( na szczęście nie do pomidorów) i sadzonki strasznie się męczyły, ich los się poprawił po przesadzeniu zwykłej ziemi ogrodowej, więc mam trochę obawy przed eksperymentowaniem z podłożem.
Dostałam właśnie gazetkę reklamową, od wtorku ma być w moim L'ecl..... w cenie 6 zł za 20 l. Do tej pory od lat używałam GrowSure z Westlandu i nigdy mnie nie zawiodła, ale kosztuje 14 zł za 20 l. Cenowo ta pierwsza jest atrakcyjniejsza, tylko jak z jakością ?
Raz byłam zmuszona kupić inną ziemię ( na szczęście nie do pomidorów) i sadzonki strasznie się męczyły, ich los się poprawił po przesadzeniu zwykłej ziemi ogrodowej, więc mam trochę obawy przed eksperymentowaniem z podłożem.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Ze swojego doświadczenia napiszę, że lepiej nie zmieniać sprawdzonej ziemi. Wystarczył mi jeden raz. Czasami lepiej dopłacić jak później się mordować z problemami rozsady. Wiadomo, producenci co roku mogą odwalić jakiś numer ale jednak.....
Ja używam Kronena do warzyw 80 ltr.
Ja używam Kronena do warzyw 80 ltr.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
No właśnie dlatego nie rzucam się do zakupów. Jeśli nikt z forumowiczów jej nie używał to nawet kijem się jej nie tknę . Może kupię worek i eksperymentalnie wypróbuję z nasionami, których mam dużo z własnego zbioru, a delikatesy z tegorocznych zakupów wysieję do starej, sprawdzonej GrowSure.
Pozdrawiam-Ela
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
I to jest rozsądne wyjście. Zrób próbę zaraz po zakupie, to będzie jeszcze czas na właściwy zakup.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz