Trawy pampasowe
-
- 200p
- Od: 4 lis 2009, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trawa pampasowa
Od początku listopada w piwnicy, w styczniu skończą 2 lata.
Zdjęcie zostało usunięte przez hosting.
bab...
Zdjęcie zostało usunięte przez hosting.
bab...
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzymają się całkiem dobrze moje do dziś były w garażu takim zimnym tyle że deszcz nie padał no i mały przymrozek też nic nie robił a dziś już większy i ziemia na 2 cm zmarzła w donicy i zabralem do piwnicy i tak bardzo długo w tym roku pogoda im sprzyjała, hmm mam nadzieję że ten dzisiejszy im nie zaszkodził.
- Sebek87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Witam wszystkich
Ja swoją kupiłem w Maju tego roku na targach ogrodniczych była w 0,5 l doniczce mała kępka wysokości 20 cm przez jeden sezon urosła do sporych rozmiarów i dała 1 kwiatostan
Została wkopana do gruntu w doniczce bez dna w przepuszczalnym wiślanym piasku ze żwirkiem oraz 20 centymetrowym drenażem z kamyków polnych w celu jej zimowania.Lecz niestety się nie odważyłem i wykopałem ją do doniczki głównie za sprawą tego Forum
Niestety zdjęcia zostały utracone po rozkwitnięciu.Odmiana "Pumila"
Teraz zimuje w chłodnej piwnicy przy okienku
Ja swoją kupiłem w Maju tego roku na targach ogrodniczych była w 0,5 l doniczce mała kępka wysokości 20 cm przez jeden sezon urosła do sporych rozmiarów i dała 1 kwiatostan
Została wkopana do gruntu w doniczce bez dna w przepuszczalnym wiślanym piasku ze żwirkiem oraz 20 centymetrowym drenażem z kamyków polnych w celu jej zimowania.Lecz niestety się nie odważyłem i wykopałem ją do doniczki głównie za sprawą tego Forum
Niestety zdjęcia zostały utracone po rozkwitnięciu.Odmiana "Pumila"
Teraz zimuje w chłodnej piwnicy przy okienku
-
- 200p
- Od: 4 lis 2009, o 18:05
A no nawet się trzymają jak na przesadzone z gruntu do doniczek na 2 tyg przez schowaniem, z tego są takie trochę żółtawe. Jedna, czy dwie tam z tyłu się wyróżniają ciemniejszą zielenią - te rosły cały czas w doniczkach i kompletnie nic im nie jest.przemekg pisze:Trzymają się całkiem dobrze moje do dziś były w garażu takim zimnym tyle że deszcz nie padał no i mały przymrozek też nic nie robił a dziś już większy i ziemia na 2 cm zmarzła w donicy i zabralem do piwnicy i tak bardzo długo w tym roku pogoda im sprzyjała, hmm mam nadzieję że ten dzisiejszy im nie zaszkodził.
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
A moja pampasówka zimowana w garażu jest sucha jak pieprz . Czy to oznacza, ze ja "zamordowałam"?
- przemekg
- 1000p
Sebek no to super na początek dobry i jeden kwiatostan ja w ubiegłym roku miałem jeden a w tym jak widziałes już kilkanaście, w przyszłym sezonie nie żałuj jej dobrego jedzonka to z pewnością to doceni.
Iwciach Twoja trawa powinna dziś wyglądać tak jak Kolegów
A dlaczego jest sucha jak pieprz czemu ja ususzyłaś. Jeśli sucha to prawdopodobnie juz po niej.
Iwciach Twoja trawa powinna dziś wyglądać tak jak Kolegów
A dlaczego jest sucha jak pieprz czemu ja ususzyłaś. Jeśli sucha to prawdopodobnie juz po niej.
- Sebek87
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Dzięki Przemek mam nadzieję że jej nie zmarnuję Jeśli by mi się udało to kto wie może również będzie miała kilkanaście kwiatostanów jak twoja.
Na pewno będę ją karmił dobrym jedzonkiem
Dlatego sobie tobie oraz innym życzę powodzenia w przetrwaniu okresu zimowego.
Na pewno będę ją karmił dobrym jedzonkiem
Dlatego sobie tobie oraz innym życzę powodzenia w przetrwaniu okresu zimowego.
Hej trudno powiedzieć na pewno przydała by się fotografia by ją ocenić?iwciach pisze:A moja pampasówka zimowana w garażu jest sucha jak pieprz . Czy to oznacza, ze ja "zamordowałam"?
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
O trawie od 4 min 10 sec bardzo mundre czyli :
odmiana TRAWA PAMPASOWA 'PUMILA' -
Ścinamy do 30 cm nakrywamy to folią nie ma na to padać potem zasypujemy torfem liśćmi itp :O
Najważniejsze nie ma mieć gnoju pod sobą a ją podlewał i zgniła .......
odmiana TRAWA PAMPASOWA 'PUMILA' -
Ścinamy do 30 cm nakrywamy to folią nie ma na to padać potem zasypujemy torfem liśćmi itp :O
Najważniejsze nie ma mieć gnoju pod sobą a ją podlewał i zgniła .......
Maniak roślin egzotycznych
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
Przyglądam się Waszym dyskusjom opiniom a nawet lekkim sprzeczkom i ciekaw jestem co mi się uda z moją trawą pampasową i jak to się będzie miało do tych wszystkich rad.
To jej pierwsza zima w Polsce i dlatego przechowuję ją w garażu ale nie wyobrażam sobie docelowo takiego rozwiązania, postaram się znaleźć dla niej jak najkorzystniejsze stanowisko w ogrodzie i tam będzie musiała sobie dawać radę albo się "pożegna" z moim ogrodem.
Nawet w Holandii zimę słabo w moim ogródku przetrzymała czyli szanse są marne.
To jej pierwsza zima w Polsce i dlatego przechowuję ją w garażu ale nie wyobrażam sobie docelowo takiego rozwiązania, postaram się znaleźć dla niej jak najkorzystniejsze stanowisko w ogrodzie i tam będzie musiała sobie dawać radę albo się "pożegna" z moim ogrodem.
Nawet w Holandii zimę słabo w moim ogródku przetrzymała czyli szanse są marne.
- przemekg
- 1000p
Sebek własnie ta kępa pamopasówki pokazana na flimie była moją inspiracją i trudzę się aby mieć podobną . Znam tą kępę dokładnie i z każdej stony obserwuję ją każdego roku wielokrotnie, no i jak mówi syn właścicieli szkółki tym sposobem okryta, przetrwała nie jesną zimę. Dodam że ta szkółka ma już swój mikroklimat jest tam cieplej i zacisznie. A ta trawa rośnie na skraju podwyższonej rabaty, a grubość okrycia jest ogromna, całość sięga wyżej jak za kolano i również szeroko zajmuje poza kępą okryty pasek ziemi wokół kępy. No i trawa przeżywa już od kilku lat, ale choćby po ostatniej zimie i tak się osłabiła i w tym roku była dużo mniej okazała jak w poprzednich latach.
Ja póki co nie czuję się na siłach, że jestem w stanie tak solidnie zabezpieczyć roślinę więc mam w donicach. Może jak rozrosną się zbyt mocno to spróbuję jeszcze wg tego sposobu, a tymczasem nie chcę znów zaczynać od zera. :P
Ja póki co nie czuję się na siłach, że jestem w stanie tak solidnie zabezpieczyć roślinę więc mam w donicach. Może jak rozrosną się zbyt mocno to spróbuję jeszcze wg tego sposobu, a tymczasem nie chcę znów zaczynać od zera. :P
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Moje ciągle w ogrodzie. Łudzę się że jak będzie taka zima to przetrwają i może zakwitną