Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dereń jadalny - odmiany
A może tak do kiszenia Korałowyj Marka i Koralowy(????????? )- ale tego ostatniego mają chyba tylko na Ukrainie:(. Jak ktoś ma to może się pochwali. A może spróbować zakisić żółte -Flava, Jantarny? Z polskich to chyba Podolski ma jeszcze najjaśniejsze owoce, bułgarskie Pancharevo i Shan - ale nie wiem jak z terminem dojrzewania u nas i czy też można go zdobyć. Ja z bułgarskich mam 2 odmiany: Kasanlak i Kasanlaker - kupione w jednej szkółce ale nie wiem czy czymś się różnią - jak pogoda pozwoli to może będą pierwsze owoce w tym roku do porównania. Jest też ukraiński-Różowy- ale ma kolor pomarańczowy na zdjęciu:) [IMG]
http://images62.fotosik.pl/542/daf6b6907e95dbdcmed.jpg [/IMG]
http://images62.fotosik.pl/542/daf6b6907e95dbdcmed.jpg [/IMG]
Dereń jadalny(cornus mas)
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy zrazy 3mm grubości są dobre do przeszczepiania derenia?
-
- 1000p
Będę przeszczepiał 8 letnie drzewo. Wytypowałem gałęzie o średnicy 10-12 mm, założę po dwa zrazy na każdej, na kożuchówkę. Niestety nie mam doświadczenia z dereniami, jeśli macie jakieś sugestie to proszę piszcie.
Witam
Ja osobiście radziłbym zastosować wiosenną okulizację derenia. Przemawia za tym m.in. duża oszczędność zrazów, z jednego można wykonać kilka , kilkanaście oczek, z których zawsze coś się przyjmie, a zraz może się nie przyjąć i wtedy go całkowicie tracimy. trzeba tylko tę procedurę wykonać starannie i będziemy zadowoleni.
Ja osobiście radziłbym zastosować wiosenną okulizację derenia. Przemawia za tym m.in. duża oszczędność zrazów, z jednego można wykonać kilka , kilkanaście oczek, z których zawsze coś się przyjmie, a zraz może się nie przyjąć i wtedy go całkowicie tracimy. trzeba tylko tę procedurę wykonać starannie i będziemy zadowoleni.
Witam
Pochwalcie się czy udało się komuś pozyskać tej kapryśnej zimy sztobry do szczepień na ten rok?
Na moich krzaczkach posadzonych w tamtym roku są popękane pąki kwiatowe, ciekawe jak to wygląda w innych lokalizacjach.
Pozdrawiam
Rafał
Pochwalcie się czy udało się komuś pozyskać tej kapryśnej zimy sztobry do szczepień na ten rok?
Na moich krzaczkach posadzonych w tamtym roku są popękane pąki kwiatowe, ciekawe jak to wygląda w innych lokalizacjach.
Pozdrawiam
Rafał
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Dziś wykopałem 5 dereni z żywopłotu. Obciąłem na 20cm i do piwnicy. Za kilka dni szczepienie. Pieńki są 2cm średnicy. Zrazy dziś pozyskałem.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
W jaki sposób zamierzasz szczepić te derenie? Czy po szczepieniu zamierzasz je trzymać dalej w ciepłym miejscu?
Każda informacja jest dla mnie na wagę sukcesu.
Pozdrawiam
Każda informacja jest dla mnie na wagę sukcesu.
Pozdrawiam
-
- 1000p
Poszukuje 10 szt. siewek węgierki wangenheima do wiosennego szczepienia. Jeśli macie namiary na miejsce gdzie mogę kupić to proszę o info na PW.
Sorry pomyliłem wątek.
Sorry pomyliłem wątek.
- seedkris
Derenie zaszczepione. Teraz się wygrzewają w cieple. Po 10 dniach trafią w zimne miejsce.
Seedkris możesz powiedzieć coś więcej parametrach, w jakim cieple je trzymasz, czym wiązałeś, czy używasz jakichś wosków do zalania zrazów? Jestem bardzo ciekawy bo przy normalnym szczepieniu miałem udatność na poziomie błędu pomiarowego.
- seedkris
Teraz są zadołowane w misce. w ziemi w temp.16C. Wiązałem taśmą, paski do szczepienia. Smarowane maścią do szczepień. Przy jabłoniach smarowałem tylko farbą elewacyjną.