Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.3
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 sty 2016, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.3
Ja w tym roku siałam sałatę po raz pierwszy. Dotychczas dostawałam siewki sałaty od Taty ale w zeszłym roku Tata nagle zmarł i zostałam "zmuszona" do dodatkowego siewu oprócz innych warzyw. Posiałam masłową Justynę i Lollo Bionda postrzępioną. Obie zawsze gościły w naszym ogrodzie ale zdecydowanie lepiej nam smakuje masłowa Justyna.
Pozdrawiam - Sylwia
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja sałata dziś ma nową miejscówkę, bo w końcu tunel postawiony. Wcześniej rosła w minituneliku i trochę ją myszy poobgryzały
Ale i tak wygląda nieźle
Ale i tak wygląda nieźle
Iza
- ZielonaZabka
- 500p
Piękna sałata, jak tylko moja dorośnie do tych rozmiarów mam zamiar wsadzić ją na grządki.
A moja sałata wyglądała tak,sadzona była tydzień temu ;)
Regulamin
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja sadziłam swoje dzisiaj, zdążyłam przed zmrokiem trzy odmiany, resztę przesadzę jutro, wprost do gruntu i już jej nie okrywam.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy to dobry pomysł posadzić trochę wyciągniętej rozsady do tunelu ? Nie wiedziałem, że sałata jest taka wrażliwa na ograniczenie światła
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest bardzo wrazliwa. Powsadzaj dość głęboko, byle nie zasypać tych wewnetrznych listków. Może da radę.
Pozdrawiam, Marta.
Seba1999
Ja powsadzałem właśnie taką wyciągniętą sałatę. Co prawda nie do tunelu, a do donic na dworze. Po paru dniach widzę znaczną poprawę.
Ja powsadzałem właśnie taką wyciągniętą sałatę. Co prawda nie do tunelu, a do donic na dworze. Po paru dniach widzę znaczną poprawę.
- ZielonaZabka
- 500p
Dwa lata temu wysadzałam baaardzo wyciągniętą sałatę i rosła najzupełniej normalnie, także o nic się nie martw (najwyżej o ślimaki ;)).
Witajcie! Jestem tutaj nowa, ale widzę, że tu niezła skarbnica wiedzy! W tym roku ruszam z ogródkiem i sałata już mi pokazała kilka listków. Do tej pory trzymałam ją na parapecie (nad kaloryferem ) ale z tego co tu wyczytałam dobrze jest ją trzymać w ciągu dnia na zewnątrz, tak? Wykorzystuje do tego swoje parapety. Dziś jej pierwszy dzień na dworze! Mam pytanie odnośnie sałaty wysianej do gruntu bez żadnej osłony - jak długo będzie wschodziła? Zasiałam pierwszą już w połowie marca i nic jeszcze nie widać... To długo może trwać?? Czy nasionka ruszą jak zrobi się cieplej, czy już przepadły?