Przepraszam za odświeżanie starego postu, ale jak zrobiłaś ten ziołomiód lawendowy? I dlaczego wykorzystałaś do tego już gotowy miód? Z reguły pożywkę dla pszczół robi się na bazie roztworu cukru i do niego dodaje się wyciąg roślinny, w tym przypadku z lawendy, i to podaje się pszczołom, żeby wytworzyły ziołomiód?MaGorzatka pisze:Mam też własny miód i eksperymentalnie zrobiłam ziołomiód - efekt ciekawy, chociaż zapewne lepszy by był na jakimś bardziej mdłym miodzie (lipowym,czy akacjowym), a ja zrobiłam na gryczanym, który ma bardzo dominujący smak
Lawenda(2012-2014),ogólnie Cz. 2
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lawenda - Lavandula część 1 .
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co prawda nie do mnie, ale postaram się odpowiedzieć ;)
Jak chcesz mieć jakość, a nie jakoś to ziołomiód robisz na miodzie (rozpuszcza się w soku/wodzie z dodatkami). Problem jest taki że pszczoły oddają +- połowę tego co się im da. Czyli słoik ziołomiodu musi kosztować minimum 70-100zł. Dlatego w handlu masz syrop cukrowy, przerobiony przez pszczoły
Jeśli z lawendy chcesz uzyskać tylko zapach to wystarczy do miodu dodać kwiatów (nim się rozwiną) lawendy. Miód świetnie chłonie zapachy.
Jak chcesz mieć jakość, a nie jakoś to ziołomiód robisz na miodzie (rozpuszcza się w soku/wodzie z dodatkami). Problem jest taki że pszczoły oddają +- połowę tego co się im da. Czyli słoik ziołomiodu musi kosztować minimum 70-100zł. Dlatego w handlu masz syrop cukrowy, przerobiony przez pszczoły
Jeśli z lawendy chcesz uzyskać tylko zapach to wystarczy do miodu dodać kwiatów (nim się rozwiną) lawendy. Miód świetnie chłonie zapachy.
- olga-s1
- 100p
- Od: 5 lis 2013, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W kilku źródłach znalazłam informację, że lawendę przycina się wiosną i latem, a co po drugim kwitnieniu? Nic na ten temat nie znalazłam a moja dwuletnia lawenda jeszcze kwitnie (drugi raz) gałązki brzydko się rozkładają na boki.
Pozdrawiam Olga
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Ja przycinam 4 razy w sezonie w celu zagęszczenia. Po 2-3 latach przycinam 2 razy, raz na wiosnę, a kolejny raz w sierpniu.
Teraz nie ma sensu przycinanie, a lepiej zostawiać do zimy naturalnie przekwitłe i nie przycięte.Jeśli rozkłada się na boki, a tym samym deformuje krzak, to możesz kwiatostany wykorzystać, złapać je w pęczek nad każdym krzaczkiem i związać na zimę.Dół obłożyć igliwiem i na pewno krzak nie będzie się dalej deformował, tym bardziej pod śniegiem.olga-s1 pisze:W kilku źródłach znalazłam informację, że lawendę przycina się wiosną i latem, a co po drugim kwitnieniu? Nic na ten temat nie znalazłam a moja dwuletnia lawenda jeszcze kwitnie (drugi raz) gałązki brzydko się rozkładają na boki.
Pokrój krzaczków zależy nie tylko od przycinania, ale też odmiany i rodzaju gleby.Zauważyłam, że na suchych glebach i otwartych stanowiskach z reguły nie wykładają się i krzaczki mają ogólnie ładny pokrój i kolor.Natomiast gdy są nieco przyduszane, zacieniane przez wyższe rośliny, albo posadzone na cięższej glebie wykręcają i wykładają się.
-
- 100p
- Od: 31 lip 2014, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja mam pytanie czy jeślibym teraz zrobiła sadzonki z lawendy to mi sie przyjmia czy raczej nie kombinowac?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sadzonki potrzebują długiego dnia by sie ukorzenić. Ale kombinować zawsze można. Pewniejsze jednak kupić nasiona posiac w doniczce i zadołować w ogrodzie.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Ja przykrywam gałęziami, delikatnie, alby nie uszkodzić.