Wszystko o pomidorach cz. 12
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Popiół z kominka lub z grilla to wydajny nawóz świetny do kompostu, który jest z natury dość kwaśny, po roku leżakowania doskonale nadaje się do mieszania z
ziemią rodzimą pod pomidory.
Ale nie o tym chciałam pisać. Ja w tym roku mam nieudany sezon. Kłopoty ze zdrowiem spowodowały, że 2 dni temu sadziłam do gruntu ostatnie papryki, niektóre ogórki nadal w donicach, o nawożeniu mowy nie było bo nie miał kto. Wszystkie pomidorki ( gruntowe i foliowe ) wsadzone zostały w grunt wymieszany z moim kompostem a pod korzeń sypnęłam im po garstce siarczanu magnezu bo wiadomo już było, że wyląduję na długo w szpitalu.
Gruntowe rosną i wiążą jak szalone, nie ma na nich żadnych śladów niedoborów, a te w folii to raczej wskazują na lekkie przenawożenie azotem. Nic do tej pory nie dostały nawet siarczanu potasu a zaczynają się wybarwić i lada moment zjemy pierwsze Stupice
Na moim przykładzie widać, ze w dobrze uprawianej ziemi niewiele pomidorkom jest potrzeba, więc po co sypać bez umiaru. Gdybym sadziła w torf odkwaszony jak na dużych uprawach, lub w pojemniki to rozumiem, że trzeba dziennie fertygować podając odpowiednią dawkę nawozu. Ale w gruncie pomidory dadzą sobie radę z niewielką naszą pomocą.
Jeszcze jedno zauważyłam, w folii i w gruncie nawożenie było takie samo a pomidory zachowują się inaczej, czyżby przykrycie uprawy miało związek ze zwiększeniem zasolenia? To znaczyłoby, że uprawa w folii wymaga mniej nawozu niż w gruncie. Może Janusz by to skomentował, bo chyba zajmuje teraz miejsce naszego naczelnego chemika ( nie jest to sarkazm tylko wyraz uznania).
Co do kromki chleba to jestem na nie, ale tylko dlatego, że trochę wiem jakie świństwa sypie się do mieszanek. Gdyby chodziło o własny wypiek na zakwasie to co innego, tylko że taki chleb szkoda by mi było wrzucić w ziemię. Aby zakwasić ziemię wolę dać kwasek cytrynowy rozpuszczony w wodzie i tyle.
Tak samo na nie jestem przeciwko podkładaniu banana ( środki konserwujące ) i pokrzywy świeżej (jako roślina azotożerna rośnie tam gdzie najwięcej świństw w glebie).
ziemią rodzimą pod pomidory.
Ale nie o tym chciałam pisać. Ja w tym roku mam nieudany sezon. Kłopoty ze zdrowiem spowodowały, że 2 dni temu sadziłam do gruntu ostatnie papryki, niektóre ogórki nadal w donicach, o nawożeniu mowy nie było bo nie miał kto. Wszystkie pomidorki ( gruntowe i foliowe ) wsadzone zostały w grunt wymieszany z moim kompostem a pod korzeń sypnęłam im po garstce siarczanu magnezu bo wiadomo już było, że wyląduję na długo w szpitalu.
Gruntowe rosną i wiążą jak szalone, nie ma na nich żadnych śladów niedoborów, a te w folii to raczej wskazują na lekkie przenawożenie azotem. Nic do tej pory nie dostały nawet siarczanu potasu a zaczynają się wybarwić i lada moment zjemy pierwsze Stupice
Na moim przykładzie widać, ze w dobrze uprawianej ziemi niewiele pomidorkom jest potrzeba, więc po co sypać bez umiaru. Gdybym sadziła w torf odkwaszony jak na dużych uprawach, lub w pojemniki to rozumiem, że trzeba dziennie fertygować podając odpowiednią dawkę nawozu. Ale w gruncie pomidory dadzą sobie radę z niewielką naszą pomocą.
Jeszcze jedno zauważyłam, w folii i w gruncie nawożenie było takie samo a pomidory zachowują się inaczej, czyżby przykrycie uprawy miało związek ze zwiększeniem zasolenia? To znaczyłoby, że uprawa w folii wymaga mniej nawozu niż w gruncie. Może Janusz by to skomentował, bo chyba zajmuje teraz miejsce naszego naczelnego chemika ( nie jest to sarkazm tylko wyraz uznania).
Co do kromki chleba to jestem na nie, ale tylko dlatego, że trochę wiem jakie świństwa sypie się do mieszanek. Gdyby chodziło o własny wypiek na zakwasie to co innego, tylko że taki chleb szkoda by mi było wrzucić w ziemię. Aby zakwasić ziemię wolę dać kwasek cytrynowy rozpuszczony w wodzie i tyle.
Tak samo na nie jestem przeciwko podkładaniu banana ( środki konserwujące ) i pokrzywy świeżej (jako roślina azotożerna rośnie tam gdzie najwięcej świństw w glebie).
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Janusz po co ładować do gleby konewką, kiedy najlepszym i najszybszym sposobem docierania do roślin są opryski dolistne.
W ten właśnie sposób dużo więcej i szybciej dostanie roślina, a pH ziemi się nie zmieni.
W ten właśnie sposób dużo więcej i szybciej dostanie roślina, a pH ziemi się nie zmieni.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pomyłka. Na Kibicu mam SZW, Red Pear jest w porządku.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Beato popiół drzewny to głównie tlenki wapnia,potasu i magnezu, które w połączeniu z woda dają wodorotlenki, więc zupełnie nie rozumiem,skąd Twoje przekonanie o kwaśnym odczynie popiołu?
Pod folią nie padają deszcze i śnieg, więc wymywanie nawozów jest o wiele mniejsze. Najlepiej poszukać na stronach artykułów o uprawie pomidorów. Jest w nich podane, ile poszczególnych pierwiastków pomidor potrzebuje na wytworzenie kilograma owoców.Znając wielkość plonu , można obliczyć ilość nawozów.
Piotr-siarczan wapnia jest rozpuszczany w wodzie (maks rozp ok.3g/litr w temp.27st.) niewiele ,ale wystarczająco dla roślin i dzięki temu jest zawsze "pod ręką". Ponieważ wapń trudno przemieszcza się w roślinie należałoby robić częste opryski,a komu się chce?
http://niepodlewam.blogspot.com/2013/01 ... nawoz.htmlKażdy popiół z kominka ma odczyn zasadowy (wysokie pH), który zależy od gatunku spalonego drewna. Najwyższe pH mają topola (ok. 13) oraz dąb i buk (prawie 12). Jednak pH innych gatunków drewna, w tym iglastego, też jest bardzo wysokie - co najmniej 10. Oznacza to, że zawierają mnóstwo wapnia. Dlatego jeśli używa się popiołu jako nawozu, nie należy wapnować gleby.
Pod folią nie padają deszcze i śnieg, więc wymywanie nawozów jest o wiele mniejsze. Najlepiej poszukać na stronach artykułów o uprawie pomidorów. Jest w nich podane, ile poszczególnych pierwiastków pomidor potrzebuje na wytworzenie kilograma owoców.Znając wielkość plonu , można obliczyć ilość nawozów.
Piotr-siarczan wapnia jest rozpuszczany w wodzie (maks rozp ok.3g/litr w temp.27st.) niewiele ,ale wystarczająco dla roślin i dzięki temu jest zawsze "pod ręką". Ponieważ wapń trudno przemieszcza się w roślinie należałoby robić częste opryski,a komu się chce?
- whitedame
Faktycznie może to niejasno napisałam ale zdanie
odnosi się do kompostu a nie do popiołu. Popiół neutralizuje kwaśny odczyn kompostu.który jest z natury dość kwaśny
Beata
-
przepraszam, nie doczytałem przecinka.
KaLo, to że znajomi przesadzili z popiołem to nie wina popiołu, tylko znajomych. Coś co leczy w małej dawce, w dużej zabija. Z każdym nawozem można przesadzić, niektórym się wydaje, że jak coś jest naturalne to można tego syyyypnąć i będzie super, a to nieprawda. Ze wszystkim trzeba zachować rozsądek, jak w życiu...
- whitedame
A przede wszystkim znać własną glebę, jak własny organizm. To co jednemu pomoże drugiemu zaszkodzi.
Jakbym swoją wapienną rędzinę zwapnowała toby dopiero było.
Jakbym swoją wapienną rędzinę zwapnowała toby dopiero było.
Beata
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Właśnie u mnie po wykonaniu analizy gleby okazało się,że:
zasolenie w folii było 3,3 g NaCl/dm3,a w gruncie 0,2 g NaCl/dm3
Te 2 zwiędnięte krzaki pomidorów odżyły.Czyli brakowało im wody.
Dopiero teraz zaczęło kropić.Może choć trochę je podleje.Jeśli nie,to czeka mnie noszenie konewek.
zasolenie w folii było 3,3 g NaCl/dm3,a w gruncie 0,2 g NaCl/dm3
Te 2 zwiędnięte krzaki pomidorów odżyły.Czyli brakowało im wody.
Dopiero teraz zaczęło kropić.Może choć trochę je podleje.Jeśli nie,to czeka mnie noszenie konewek.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Janusz, ja siarczanu wapnia nie stosuję, najlepszy wg mnie jest mrówczan wapnia, ale jak go nie mam to produkuję cytrynian i takim opryskuję rośliny.Teraz moim pomidorom nic nie brakuje, więc profilaktycznie za 2-3 tyg taki oprysk na przemian z Mg wykonam.
KaLo a ile litrów tej saletry i siarczanu należy wlać pod krzaczek? Ja mam pomidory w donicach więc z gleby nic nie dostaną...
Rozumiem że ta łyżka dotyczy konewki 5 litrów?
Rozumiem że ta łyżka dotyczy konewki 5 litrów?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
-
W Twoim przypadku fertyguj zgodnie z zasadami opracowanymi na FO, a nawożenie gipsem możesz zrobić w ten sposób, że rozsypiesz równomiernie po powierzchni donicy łyżeczkę gipsu i wymieszasz z ziemią tak głęboko jak się da.
A kreda może być, bo gipsu nie mam w domu. Moje pomidory maja niedobór wapnia i chce to jakos uzupelnić
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola