Bananowce - pielęgnacja,uprawa Cz.2
Re: Bananowce - pielęgnacja,uprawa Cz.2
Witam, kilka tygodni temu kupilam dwa metrowe bananowce. W tym czasie u obu wyrosły juz 2 nowe liście. Niestety u jednego z bananowcow (Musa Ornata Pink) pierwszy liść wyrósł złamany w pół a drugi mocno zdeformowany. Znaczna część liścia ma cienką półprzezroczystą brązową strukturę która pęka (liść wygląda jak stary i uschnięty). Na liściach nie widać żadnych robaków czy jakiegoś śluzu..Pytanie co zrobiłam źle (to moje pierwsze bananowce) i jak ratować roślinę? Dodam że w ostatnim czasie przesadziłam i nawozilam oba bananowce, stanowisko na którym stoją obie rosliny jest dość słoneczne, wody jest pod dostatkiem...
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Daj zdjęcie tych bananowców

---15 maja 2018, o 09:12 ---
To ostatnie zdjęcie to złamany w połowie liść który wyrósł przed tym który wygląda tak dramatycznie. Przysycha również najstarszy liść, ale i tak wygląda dużo lepiej od tego nowego.

- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli nie były to uszkodzenia mechaniczne to mogą to być zmiany spowodowane przesoleniem podłoża.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Podstawowy błąd nie nawozi się roślin od razu po przesadzeniu. Po prostu je przenawoziłaś. Teraz pozostaje mocno przepłukać podłoże i nie nawozić z miesiąc czasu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
No chciałam dobrze a wyszło jak wyszło.. Bardzo dziękuję za cenna wiedzę, zapamiętam i będę się stosować 

- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Sporo odrostów. Trzeba je wykopać. Pytanie tylko kiedy, żeby nie uszkodzić zanadto tych najsilniejszych.

Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
To mi się nie podoba u musa basjoo, szkoda że ma tyle odrostów.
- Grigor
- 500p
Moim zdaniem doniczki 15-20L powinny im starczyć i byś już nie musiał zmieniać. Jak chcesz aby szybko rosła acuminata to musisz obrywać te odrosty bo wszystko idzie później w nie, a nie w główną roślinę.
Właśnie dlatego je teraz przesadziłem
. Na razie nie mogę wygospodarować tyle miejsca na duże donice, ale w przyszłym roku powinno się udać. 

- tomekb1
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy to też się tyczy basjoo?Grigor pisze: Jak chcesz aby szybko rosła acuminata to musisz obrywać te odrosty bo wszystko idzie później w nie, a nie w główną roślinę.
Mój banan ma już ok 2 m, w donicy 90 l i ma parę odrostów. Na razie ich nie usuwam , bo chcę je ukorzenić. Ponadto chyba bardziej mi się taki z odrostami podoba, bo nie jest taki łysy u dołu. Póki co główna roślina rośnie szybko, największy odrost ma z 50 cm.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Grigor
- 500p
50cm odrosty powinny już mieć korzenie, a co do basjoo to też powinien szybciej rosnąć jak się oberwie odrosty.
- tomekb1
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje odrosty chyba jeszcze nie mają, ale jutro sprawdzę dokładniej
--- 25 lip 2018, o 14:24---
Jakoś tych korzeni nie mogę znaleźć. Roślina główna ma je nawet tuż pod powierzchnią.
Całość wygląda tak:

Roślina główna ma jakieś 1,8-2 m , największy odrost ok. 90 cm. Nie wiem czy ryzykować rozdzielenie teraz czy może zrobić to jesienią, kiedy roślina będzie już zimowała. Wtedy będę mógł całość wyciągnąć z donicy i próbować rozdzielenia.
Kiedy jest optymalny termin na oddzielenie odrostu? Nie chciał bym go zniszczyć.
--- 25 lip 2018, o 14:24---
Jakoś tych korzeni nie mogę znaleźć. Roślina główna ma je nawet tuż pod powierzchnią.
Całość wygląda tak:

Roślina główna ma jakieś 1,8-2 m , największy odrost ok. 90 cm. Nie wiem czy ryzykować rozdzielenie teraz czy może zrobić to jesienią, kiedy roślina będzie już zimowała. Wtedy będę mógł całość wyciągnąć z donicy i próbować rozdzielenia.
Kiedy jest optymalny termin na oddzielenie odrostu? Nie chciał bym go zniszczyć.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Grigor
- 500p
Taki 90cm odrost basjoo powinien mieć już korzenie.