Rosną razem z różami w lekkim cieniu - w tzw. różance, jesienią obsypuję wszystkie karpy tych roślin ziemią z worków,latem mają zdrowe pędy.
Różankę podsadzamy niskimi niecierpkami .
Pozdrawiam , Beata
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Posadziłam tawułki dwa lata temu ale są jakieś mizerne. Nie kwitną wcale i bardzo słabo rosną a ja nie wiem w czym jest problem. Obie są w cieniu ale ziemia tam jest dość mokra może to im przeszkadza? o takich jak na Waszych zdjęciach to mogę tylko pomażyć poradźcie coś ...
Ciężko coś poradzic, bo warunki powiedziałabym idealne. Moje też rosną raczej w cieniu, a ziemia tam nigdy nie przesycha. Może to wina odczynu gleby? U mnie jest raczej kwaśny i wygląda na to, że tawułkom to pasuje.
Spróbuję może je przesadzić w inne miejsce i dać im szansę do przyszłego roku jak nic sie nei poprawi to pozostaje mi przyjąć, że nie lubią mojego ogrodu
selli7 pisze:Przemku, ta o bordowych liściach jak sie nazywa? Kupiłam w tym roku w OBI z etykietą "Flamingo", miała być bordowolistna , piękne duże sadzonki, rośnie na razie w donicy bujnie, ale liście są zielone, więc chyba nie ta odmiana
Mam pytanie - czy przeschnięte wiechy tawułek obcina się ?
Wsadziłam miesiąc temu tawułkę białą i różową ( kupioną w doniczce), niestety posadziłam w miejscu słonecznym - nie ma jeszcze cienia w moim ogrodzie...
Kwitnące tawułki zbrązowiały i przeschły. Czy mam je obciąć ??
Pozdrawiam serdecznie - Alexandra Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
minimisia pisze:Posadziłam tawułki dwa lata temu ale są jakieś mizerne. Nie kwitną wcale i bardzo słabo rosną a ja nie wiem w czym jest problem. Obie są w cieniu ale ziemia tam jest dość mokra może to im przeszkadza? o takich jak na Waszych zdjęciach to mogę tylko pomażyć poradźcie coś ...
Może masz gliniastą, mało przewiewną ziemię, tawułki wtedy rosną słabo.W takich warunkach trzeba zrobić lekko podwyższoną rabatę, rozluźnić glinę, trochę zdrenować miejsce. Lepiej je posadzić w częściowo słonecznym miejscu, wilgoć będzie się utrzymywała w gliniastej glebie dłużej.One lubią glebę przepuszczalną, próchniczną, ale jednocześnie wilgotną, a najobficiej kwitną w 'przesianym cieniu'.W bardziej słonecznym miejscu i wilgotnej glebie też będą rosły, ale szybciej przekwitną
fiołek-7 pisze:Mam pytanie - czy przeschnięte wiechy tawułek obcina się ?
Wsadziłam miesiąc temu tawułkę białą i różową ( kupioną w doniczce), niestety posadziłam w miejscu słonecznym - nie ma jeszcze cienia w moim ogrodzie...
Kwitnące tawułki zbrązowiały i przeschły. Czy mam je obciąć ??
Musisz sama ocenić ich wygląd, jak szpecą to obetnij kwiatostany.Ja mam takie odmiany( szczególnie biała), których kwiatostany po przekwitnięciu robią się zielone, a zasychają dopiero jesienią, więc nie obcinam.Robię to pod koniec zimy.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź
Dopiero pierwszy rok uprawiam ogród i zupełnie nie mam doświadczenia..
Zasuszone kwiatostany tawułki nie wyglądają szpecąco, więc chyba na razie je zostawię.
Mam tylko nadzieję, że kiedyś zakwitną znowu
Pozdrawiam serdecznie - Alexandra Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
selli7 masz całkowitą rację !!! u mnie w ogrodzie wiekszość to glina pewnie to im szkodzi. Dziękuję za rady przygotuje im odpowiednie miejsce i poczekam na kwiaty.