Poprosimy bardzo gorąco o fotkę,toż to cudo musi być.

Wygląda mi to na chińską różę - też hibiskus ale domowy

Jeśli chodzi o porównanie do mojego, to na pierwszy rzut oka Twój jest podobny, ale... Mój Hibiscus ma kwiaty pięciopłatkowe, o kolorze takiego pięknego oranżu (pewnie kolor ma niewiele znaczenia) z żyłkami purpurowymi. Liście ma trochę szersze i takie - wnioskując tylko po twoim zdjęciu - bardziej ząbkowane. Ja dostałam swojego hibiskusa w prezencie. Ofiarodawca poskąpił mi informacji, czy to ketmia syryjska, czy Ketmia znana jako chińska róża. Więc działam "na orientację". Wiem, że zwariował po wstawieniu go do domu. Zaraz po tym, jak się pochwaliłam, że się zregenerował, zachorowałam, w domu zrobiło się bardziej sucho i bardziej ciepło no i nie miałam mocy, żeby pieścić moje rośliny... Hibiskus zaczął ponownie zrzucać liście. Wnioskuję, że wolałby być na świeżym powietrzu, gdzie temperatura jest niższa a wilgoć wyższa. Dlatego dochodzę do wniosku, że mój krzaczek jest raczej "zagniazdownikiem"DorkaWD pisze:tak sobie czytam o Waszych Hibiskusach i zgłupiałamtzn pogubiłam się ;-)
Moje dwa Hibiskusy (oba czerwone) mają już kilka lat i zawsze były zabierane z balkonu na zimowanie do domu - no tak, taka zmiana miejsca to zawsze był powód do marudzenia z ich strony... i teraz się zastanawiam jakiego Hibiskusa mam? no i czy to jest jakiś Hibiskus
oto fotka