Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Post »

Witaj Elżuniu,cudowny spacer wśród wiosennych kwiatów i z takim pięknym słoneczkiem ,a Cleome aż ci zazdroszczę :uszy ,ja nie wysiałam nic ,jak taki las Cleome Ci zakwitnie to zrobisz furorę,jagody kamczackie i u mnie kwitną ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Elżbietko a moje kamczatki jeszcze skulone tak samo jak i hiacynty. No ale u mnie klimat górki. Ładnie wykiełkowały i wyrosły cleome, może lepiej je popikować, moich nie ma tak dużo i jeszcze im odpuściłam. A w ogóle moje sadzonki dostały eksmisję do tunelu i tam sobie muszą radzić :D Wypatruj listonosza ;:218 bo właściwie powinien być dzisiaj ale najdalej jutro. Strasznie ta wiosna się spieszy ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Elu podglądam Twoją wiosnę, pięknie kolorowa, przylaszczka cudna. ;:oj Czosnek coś podjadło. ;:218 Pustynnik z ładnym kamykiem, wyjątkowo uroczo sfotografowany. ;:215 Bergenia ma takie ładne liście. :shock: Swoją jutro wyrzucam, bo trzeci rok z rzędu ma czarne i raczy mnie jednym, marnym kwiatkiem. ;:222
Lista pomidorowa pięknie się prezentuje. :)
Mięśnie i kości bolą, ale kilka pracowitych dni i już pozimowe zastoje miną. ;:108
Miłych chwil w ogrodzie. ;:168
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elusia dolistnego dokarmiania jeszcze nie próbowałam ,ale czas najwyższy to sprawdzić jak takie dokarmianie działa. U mnie już pojawiają się listki na różach aż strach się bać jak znów zawitają minusy ;:222 Oby maj był łaskawy .Kurcze ja dopiero wysiałam Cleome a u Ciebie już takie wielgachne siewki ;:oj Hiacynty jakieś takie rozczapirzone w tym roku ,ale jednak są Słonka i błękitnego nieba Ci życzę ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie duże kleome, moje dopiero dostają listki właściwe.
Ja już nie zliczę ile ja takich worków gwiazdnicy wyeksmitowałam, walczę z nią od początku czyli 9 lat i mam jej coraz więcej. Przedtem dawałam na kompost i teraz mam za swoje, tak ją podjarałam, że poszła w siłę jest jej więcej, a o dorodności nie wspomnę ;:306
Śliczna Twoja wiosenka, żadnego chwasta nie widać.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam moich miłych gości w ciepłe wiosenne popołudnie. ;:168 ;:3
Dzisiej od rana pełne cieplutkie słonko przypomina letnie upały dlatego na ochłodę ;:306 dopóki jeszcze jest.

Obrazek

Przednówek, jak to moja starka (babcia) godała, ciężko było przetrwać bo do nowych zbiorów daleko a stare zapasy się kończyły.
Nie tak jak teraz... wszystko w sklepach można dostać. Mnie jednak zostało coś z tych babcinych :D starych czasów i mam zwykle coś w tej mojej spiżarce. ;:173

Martuś dziękuję za miłe słowa . Zaszalałam na całego z tymi zasiewami...a się zastrzegałach 'tylko owocowe i warzywa'...no i sama widzisz gdzie mam swoje własne postanowienia ;:306
Cleome mam po raz pierwszy, nigdy na żywo nie widziałam....oby się udały. ;:168

Maryś na pewno i do Ciebie doszło ciepełko więc już doganiasz a może i przeganiasz mnie. :wink:
Wielkie dzięki za lilaka Krasawica Moskwy....marzyłam o nim ;:167
Deszcz by się przydał bo u mnie już sucho.

Soniu dzięki ;:196 ...to szpaki mi tak podskubują młode roślinki ale im to wybaczam bo się mnie nie boją...w ostatnie mrozy potrzebowały mojej pomocy malutkie.
Co dzień pojawia się coś nowego i wspólnie cieszymy się każdą roślinką i każdym choćby najmniejszym kwiatkiem. ;:167
Byliśmy wszyscy spragnieni pracy na ogrodzie.. po takiej wyćwice śmigam po schodach. :D

Jadżko ja też nie próbowałach dolistnego ale czytałam, że to bardzo dobry sposób. Pomidory dożywiałam dolistnie wapnem i pomagało to i reszta byłaby zadowolona.
Już kwitnie forsycja to ...co ma być to będzie...rośliny sobie poradzą. Dzięki za życzenia. ;:196

Dorko cleome właśnie przed chwilą przepikowałam do czornych doniczek po bratkach. Do każdego kąta jedna roślinka i mam nadzieję, że do maja im to wystarczy.
Gwiazdnicę też dawałam do kompostu i to chyba był nasz błąd...albo za krótko się kompostowało. Szkoda mi wyrzucać bo tam i resztki kory są i myślę, że trzeba będzie osobno ją kompostować. Na razie dałam do dużego wora i zawiązałam go i myślę czy ;:108 czasem nie dać tam mocznika żeby popalił to zielsko....dorodne wyjątkowo. ;:108 Chwastów Ci u mnie dostatek ale nie sposób wszystkiego wyczyścić. :wink: :D

Zapraszam na obchód :wit ;:167 życząc miłych chwil.

Obrazek

Obrazek

pierwszy kwiatek na moreli Somo
Obrazek

Obrazek

pigwowiec powoli szykuje się do kwitnienia
Obrazek

Obrazek

Po raz pierwszy zobaczyłam sasankę w tej książce. ;:167

Obrazek
Obrazek

wiadomo czym to groziło:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...a teraz migdałek, który rozpoczyna swój koncert.....taki jakby na pniu....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego i radosnego wiosennego popołudnia....buziaki, uściski.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Ta różowa sasanka przeurocza ;:167 Mam, ale takie maleństwo, że ledwo je widać, muszę przesadzić bliżej skalniaka.
Zegrodka jest świetna, tyle przestrzeni, takie piękne okazałe krzewy. :)

Ja też teraz wyciągam zapasy z zamrażarki i piwnicy. Dzięki temu raz witaminy, dwa zaoszczędzoną kasę można wydać na ogród :wink: :lol:
Pozdrawiam Elu!
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit

Moniś sasanki są przeurocze przez tą ich puchatość i śliczne kolorki. Wszystkie uwielbiam. ;:167
Przestrzeni mam dużo i czasami mi się wydaje, że za dużo. Gdyby ziemia była bardziej zasobna i próchniczna łatwiej by mi było.
Mam jak mam i dopóki z miernymi efektami daję rady to na razie nie będę zaorywać. ;:306

Wczorajsza fotka
magnolii stellata 'Rosea'
Obrazek

;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Elżuniu! Skorzystałam z miłego zaproszenia i odbyłam długi spacerek po Twoim ogrodzie. ;:65 ;:65
Masz bogatą kwiecistą wiosenkę, ;:333 a najmocniej na moje zmysły zadziałały hiacynty tworzące śliczne kolorowe i pachnące kępy. ;:138 ;:138
Magnolia w pełnym rozkwicie! ;:215 Moja dopiero się budzi.
Dobrego weekendu. ;:3 ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Przepiękne barwy wiosny, i super kwiaty. ;:138 Z drugiej strony to straszne jak mój rejon jest opóźniony jeśli chodzi o wegetację.
Niemniej gratuluje pięknych kwiatów.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Na południu jednak cieplej. :D Pięknie wszystko kwitnie, a ciemiernik boski po prostu. Mam tylko te białe, zwykłe, ale przez bezśnieżną zimę podupadły na zdrowiu i wyglądają ;:222
Też uwielbiam sasanki, ale moje po jesiennym przesadzaniu zbierają się ociężale, a nawet przez chwilę już je skasowałam bo nie dawały oznak życia. To piękne kwiatki, nie może ich zabraknąć w ogrodzie.
Mrożone owoce chętnie przygarnę :lol:
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Elusiu z wielka przyjemnoscią pospacerowałam sobie po Twoim ogrodzie :D Delikatne pastelowe hiacynty na pewno oszołamiaja zapachem. Bardzo lubie też szafirki .Są malutkie a takie miłe dla oka, Czy te małe kwiatuszki na fotce pod nimi to fiołki ? Trochę mi ich płatki przypominają bratki, tylko są drobniutkie . Sasanka to mikroskopijny cud świata. Taka puchata i piękna :D Miodunki kwitną. No nie... magnolia też :D :D Cudowna. Elusiu spokojnego i udanego ogrodowego weekendu :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit
Witajcie wieczorową porą. ;:4

Lucyśko dziękuję za odwiedzinki bo nic tak nie cieszy ;:4 jak wspólne zachwycanie się naszymi roślinkami.
Jak się wiosna zaczęła to teraz po kolei będzie kwiecia pod dostatkiem...jedne przekwitną a drugie zakwitną. :tan

ed04 witaj w mojej śląskiej zegrodce i dziękuję za miłe słowa. Byłam lata temu na letnich koloniach w Szczecinie, mieszkaliśmy w pokojach 4- osobowych w internacie, w którym było dużo rzeźb metalowych. Niestety zapisków wtedy nie prowadziłam a pamięć dobro ale fest krótko. :wink:
U mnie przekwitnie a potem do Ciebie wszyscy się zlecą przypomnieć sobie jak to było na wiosna. :lol:

Małgoś cieszmy się wiosną zanim pełnia kwitnienia...bo tak szybko kwiaty przekwitają. Na krokusy i przebiśniegi czekamy zaś cały rok.
A te ciemierniki czerwone to jedyne, które jako tako u mnie się utrzymały i nawet się rozsiały. Nie lepiej z sasankami, które ledwo zipią...ale SĄ :!:
Owoce mrożone są Twoje ;:306

Olusia zapraszam szczerze choć to tako zwykło śląsko zegrodka z chwastami i niedoróbkami.
Ale zgadzam się z Tobą jak chodzi o zapachy....zapachu hiacyntów w domu nie wytrzymałam (jedna próba) ale na dworze koniecznie trzeba mieć.
W tym roku są jakieś ładniejsze i mają pełniejsze kwiaty bo deszczu w zeszłym roku było więcej i się nafacały (najadły :wink: )
A kwiatki o które pytasz to fiołki rogate, które się pięknie rozsiewają. Są w przeróżnych kolorach ;:167
Dziękuję, że razem możemy się delektować tymi wszystkimi wiosennymi jak to mówisz mikroskopijnycudi ;:168

Miłego wieczorka życzę ;:196
A teraz ;:65 po papryki coby je schować do domu bo są jeszcze na dworze. :!:

Obrazek

;:100
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elusia wiesz ,ze u mnie w tym roku nie ma ani jednego fiołka rogatego, a tyle zawsze tego miałam .Nie wiem co sie stało ;:224 Papryczki gryfne moje też się plażowały , a co będę im odmawiać :wink: Na noc idą do altanki pod szybki i folię bąbelkową to samo pomidory.Śliczna ta czerwona sasanka mam tylko te najzwyklejsze jednak one dopiero się powoli budzą.Kwitnie tylko kupiona w ubiegłym roku jako biała a w tym jest jasno różowa. Cudna ta gwiaździsta i jaka radość jak kwitnie ;:3 weekendu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Pospacerowałam Elu po Twoim ogrodzie. Pięknie!
Uwielbiam sasanki! To takie wdzięczne kwiatuszki... ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”