Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Marysiu czyżby meszki cię już pogryzły, współczuję.
Na pewno kleszcze już atakują, bo wczoraj wyciągałam nabrzmiałego psu koleżanki.
Dziwna dzisiejsza pogoda rano zimno, później wiatr dość mocny.
Kurek szkoda ;:145
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, wiosna nabiera rozpędu, następnym tygodniu temperatura może skoczyć nawet do 25 stopni ;:138
widzę że korony cesarskie u ciebie wystartowały moje jeszcze w ziemi, o ile wyjdą. Masz kolorowo w ogrodzie ;:4
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zgodnie z obietnicą jestem i mam parę zdjęć, ale najpierw pochwalę się co zrobiłam. Okazało się rano, że wśród cebul lilii są jeszcze liliowce i irysy do posadzenia...no to wsadziłam. Potem uruchomiłam glebogryzarkę
i przegryzłam tunel. Uzupełniłam o nową folię krótsze boki tunelu i jest już szczelny, a zatem wstawiłam stół i jutro rozpocznę siewy. Potem zjawił się niespodziewanie pomocnik i mam przygotowaną glebę pod skrzynie. Niestety skrzynie będę skręcać dopiero jutro, bo sił i czasu nie wystarczyło ;:131
Przy okazji okazało się że w okolicy grasuje jastrząb i wczorajsze rany kur są po jego odwiedzinach ;:oj Po 9 wyszło słońce i świeciło do końca dnia, mimo że trochę chłodniej to pracowało się bardzo przyjemnie :D

Ewelinko ja też jestem ciekawa kurek i całego rozgardiaszu, który mnie z pewnością czeka. Ale jak nie spróbuję to nie będę wiedziała jak to jest :?: Pogoda się poprawiła i dzień był bardzo przyjemny i słoneczny. Do pracy nawet lepiej jak jest niższa temperatura. Uczulenie jest dokuczliwe, ale na lekach jest zdecydowanie lepiej.
Pozdrawiam Cię również ;:196

Dorotko właśnie nie jestem pewna czy to meszki, bo inne kiedyś miałam objawy, ale nie ważne co to ważne że upier...... O kleszczach już czytałam na FO :wink: Po 9 pogoda poprawiła się i wspaniale się pracowało :D Kurki niestety chciał upolować jastrząb ;:oj

Wandziu wiosna rządzi w ogrodzie i nieśmiało, ale usuwam ślady zimy. Jeszcze kopczyków nie rozgarnęłam, ale róże już tnę. Korony mają wyraźne pączki co mnie cieszy, ale były lata że bawiły się ze mną w chowanego ;:306 Pozdrawiam wiosennie ;:168

Coraz więcej miodunek kwitnie

Obrazek

Niestety niektóre krokusy już są w odwrocie ;:222

Obrazek

Ale zaczynają żonkile, a najwcześniej oczywiście miniaturowy

Obrazek

Różne cebulkowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i zaczyna się festiwal pierwiosnków

Obrazek

Obrazek

Ten bodziszek mnie zachwyca

Obrazek

i na koniec rannik

Obrazek

Dobranoc!
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Witaj Marysiu...no i mamy nareszcie kolorową wiosnę. ;:215 Najbardziej zachwycają mnie twoje żonkile i pierwiosnki, pięknie kwitną. Moje pierwiosnki dopiero pierwsze miniaturowe kwiatki pokazują, nie ma się czym pochwalić. :wink: Wiosna jak dla mnie najpiękniejsza pora roku ale i najpracowitsza. :wink: Uważaj na jastrzębie, pilnuj kurek a i dobrze że z uczuleniem lepiej. ;:168 . Dziś jadę na swoją działkę, nie przepuszczę tak pięknej pogody jakiej i tobie życzę. ;:128
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Marysiu .w końcu wiosna u Ciebie :D Mogę wyjść na głuptasa , ale nie sądziłam, ze miodunki kwitną na inne kolory niż fiolet. Twoja jest cudowna, taka piękna barwa. U mnie też krokusy w odwrocie.Jedynie takie fiolerwo-prążkowane ( chyba Picwick _) jeszcze trzymają fason. Twoje mini-zonkiliki prześliczne. Mam takie , ale tylko trzy cebulki a u Ciebie takie duża słoneczna kępka .Marysiu czyżbyś miała cebulicę w kilku kolorach ? Są inne odmiany oprócz tej niebieskiej, którą mam ? Pierwiosnki masz cudowne, takie nietypowe.I tyle młodych kiełków, pędów budzi się i Ciebie do życia. Och jak bardzo chciałabym mieć tunel. Może w nim moje siewki nie wyginałyby się do słońca niczym krzywa wieża w Pizie :D Udanego weekendu Marysiu :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu a co to za odmiana bodziszka, liście ma ciekawe.
Jastrząb to paskuda, widziałam jak w locie łapie ofiarę, a jak się nie uda to czai się i tak swego dokona.
Szkoda, że krokusy tak szybko przekwitły. Teraz czas prymulek, no i czekam na Twoje pole żonkili.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu przypomniałaś mi o miodunce... muszę jej poszukać, ale masz rozmaitości wiosennych cebulowych ;:138 , bodziszek faktycznie niespotykany a pierwiosnki bujnie kwiatną... jednym słowem Wiosna ... i niech tak zostanie ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, nie sądziłam, że jastrzębie nawet na kury polują. ;:oj M mnie uświadomił w tym temacie i już wiem, że istnieją większe jastrzębie, które są zdolne porwać dużą kurę. Musisz zadaszyć swoją wolierę jakąś drucianą siatką, bo skoro raz spróbował, to postara się ponowić próbę. :oops:
Przyglądam się Twoim wiosennym kwiatkom i podziwiam ich urodę, ;:63 a jednocześnie uświadamiam sobie, co u mnie nie wyszło. Przepadły m.in. puszkinie, niskie narcyzy, miodunki plamiste straciły wszystkie listki i siłą woli uchowały swoje reszteczki w postaci pojedynczych kwiatków, które jakby bezpośrednio z ziemi wykwitają. :(
Ślicznie zakwitł Ci różowy pierwiosnek. ;:333 Taką burzą kwiecia! ;:138
U mnie kwitną dwa, w tym jeden nowo zakupiony. Pozostałe mocno ucierpiały od mrozów i na tę chwilę odbudowują swój stan posiadania, na kwiatki długo muszę jeszcze poczekać. ;:108 Dzisiaj pobiegłam rankiem na ryneczek po bratki, a przy okazji do koszyczka wpadły mi dwa ładne pierwiosnki wyniosłe. :tan Żałuję, że pan miał tylko dwa, ale dobre i to. W poniedziałek znajdę im miejsce na rabatce. A może uda mi się jeszcze dokupić...
Cieszy mnie info o ustępującej alergicznej swędzonce. Musisz bardzo uważać, by się nie powtórzyła. ;:167
Pozdrawiam słonecznie i zdrówka życzę. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu pięknie już u Ciebie ;:63 bodziszek , żonkile a i wszystkie kwiatuszki cudne ;:215 ;:215
U mnie też coś zaczyna kwitnąć ale na razie nie mam czasu się im przyglądać , tak z doskoku sprzątnę , wytnę i tyle .
Piękny dzisiaj dzień , natyrałam się dzisiaj troszkę i idę odpoczywać .
Zdrówka życzę kochana ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Bodziszek ma niespotykany kolor liści :) Krokusy wyglądają jakby było im chłodno, a skoro żonkile już kwitną to pewnie chodziło nie o te na zdjęciu :) Jastrząb ma prawdopodobnie spore terytorium, ale i tak zgadzam się z plocczanką :uszy
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ten bodziszek to myślałam w pierwszej chwili, że żurawka jakaś :D Rzeczywiście fajniutki. A kwiaty ma w jakim kolorze?
Pierwiosnki w moim ogrodzie nie chcą być ;:185 Próbowałam wiele razy, ale nie zostają ze mną. Za to kępy krokusów z roku na rok coraz większe, ale masz rację, za chwilę już ich nie będzie. Ale za to będą inne, kolejne kwiatki, przez cały sezon.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Kilka dni mnie nie było a tu tyle zmian,nowy wątek,prace wiosenne ruszyły pełną parą a i kwiatki ;:215 ;:215 ;:215 ,mam nadzieje ,że ten cudowny powoew wiosny zostanie u nas na dłużej .Moje prace działkowe jeszcze nie ruszyły,trochę się przeziębiłam a i ziemia jeszcze bardzo mokra ,może po niedzieli ruszę.Pracuje trochę w domu ,popikowałam pomidorki ,wysiałam cynie ,aksamitki,wsadziłam dalie w doniczki i wyniosłam na strych,oczyściłam krokosmie i....poszłam do pracy ;:306 bo robili nam dwie zmiany/jak ja nie lubię drugiej zmiany zwłaszcza od wiosny/ ;:223 .Z niecierpliwością czekam na Twoje pole narcyzowe,uczta dla oczu ;:108 .Pozdrawiam serdecznie i miłej pracy w ogrodzie przy ;:3 i bez odwiedzin nieproszonych skrzydlatych gości :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu pod zdjęciem z żonkilami masz kwiatek o który u mnie pytałaś, jak się nazywa nie mam pojęcia ;:168
Miniaturki żonkili dorodne,podobnie jaki inne rośliny bez śladów mrozu, moje żonkile miniaturowe wymarzły i tylko suche kikutki mam ;:145 zresztą mróz bez śniegu załatwił więcej roślin dąbrówki, pierwiosnki , żurawki,kilka krzaków róż melisę, macierzanki marnie wyglądają kukliki,chryzantemy i wiele innych wystawia suche szeleszczące badylki ,ale mam nadzieję ze coś jeszcze odżyje i wypuści od korzeni co nieco.
Miłej niedzieli ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Marysiu piękna wiosna u Ciebie :) miodunki widzę kwitną u mnie ich nie ma a ponoć to smakołyk murarek :) hmm u mnie wszystko albo opóźnione, albo wypadło podczas zimy, bo widzę wszystko kwitnie u Ciebie, a u mnie tylko krokusy i żonkile :) Obym się mylił i wszystko jeszcze wyjdzie :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Witam w cudną słoneczną niedzielę ;:3 ;:138 ;:196
Podziwiam Cię za tężyznę fizyczną w ogrodzie. Glebogryzarka i jeszcze w szklarni ;:oj
Pozazdrościć kondycji :D
U nas co dzień trzy jastrzębie krążą nad podwórkiem, ale Z. pilnuje ;:224
Cudne maleńkie kwiatki pokazałaś. :D
Tyle czekaliśmy, aż by się chciało ucałować każdego.
Niestety wiatr i ciepło u nas powoduje szybkie przekwitanie klejnocików.
Przypomniało mi się o szachownicach, coś o swoich pisałaś Marysiu.
Zapach moich wita już w bramie. Niestety trzeba je chronić przed jeżami bo lubią sobie je podgryźć.
Nie wiedziałam cóż to, dopiero tu na F.O. dowiedziałam się.
Także polecam zabezpieczenie jakimiś palikami. :)
Miłej reszty niedzieli ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”