Mój mały ogródek - Isia cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj Jolu :) moja wierzba ma ok 3 lat i przycinam ją 2 razy do roku wczesną wiosną i wczesną jesenią pod koniec sierpnia. Tego rodzaju roślinki (wierzby) lubią być przycinane. Wiosną przycinam gałązki przemarznięte i suche natomiast jesienią przycinam by uformować, masz rację że mandżurska najlepiej wygląda jak rośnie sobie sama ale one to naprawdę lubią zdecydowanie lepiej rosną :lol: Swoje młode gałązki wsadź najlepiej po 15 maja wtedy juz wiadomo że przymrozków nie będzie i roślinka się przyjmie ;:80 Wierzba m. rośnie do ok 5 m nie ma wymagań co do gleby lubi stanowiska słoneczne i wilgotne. Postaram sie wrzucic jeszcze dwie fotki innej wierzby zobaczysz jak są wyprowadzone. Pozdrawiam Isia
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a to moje uratowane tulipanki :lol: Obrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Isiu! :P
Ale u Ciebie jest pięknie, ogród jeszcze młodziutki, a już taki śliczny. Wszystkie rośliny bardzo ładnie i zdrowo Ci rosną, szczególnie zachwycona jestem uratowanymi różami :D

Też mam powojnika Jan Paweł II, rododendron Rosarium Elegans i wierzbę mandżurska także przycinałam w ubiegły piątek :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Ale śliczne tulipany :P
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Isiu.
Roseum Elegans, właśnie go oglądam, bardzo piękny taki subtelny kolor. Muszę sobie sprawić.
Dzięki że pamiętałaś.

;:50 ;:49 ;:48 ;:26 ;:138

Pozdrawiam Leszek.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wpadłam na chwilkę, porozglądałam się i lecę dalej :D

Ale zanim polecę, muszę powiedzieć, że krety to porządne zwierzaki, wyjadają robale, pędraki, szkodniki spod Twojego trawnika, więc dla własnego dobra zostaw je w spokoju: rozgarniaj kopczyki i zaprzyjaźnij się z workiem nasion trawy do dosiewania :D

Co innego norniki, myszy polne i karczowniki, tu już bym nie miała litości, bo te żywią się głownie naszymi cebulami i korzonkami naszych roślin :twisted: U mnie sprawdzało się zatrute ziarno Normix, teraz szukam większych opakowań, bo kartonik / tubka 250 gram, to strasznie mało... Niestety, tupiący po trawniku pies nie wystraszył gryzoni, ale zauważyłam, że kiedy przylatywały do nas bociany, dziur w ziemi było jakby mniej :lol:

Aaaa, zapomniałabym, masz piękne powojniki, mniam, jakie ładne :) Ale cięcie powojników zależy od ich odmiany, niektóre tnie się na 30 cm od ziemi co roku, a inne wcale, jedynie cięcie sanitarne suchych i zmarzniętych pędów. Koniecznie zerknij tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7608
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=104
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5249
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3965

Powodzenia!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję Alu taką miałem satysfakcję jak podniosły łebki, jeszcze jeden kwiatek "uzdrowiony" :D widziałam Twojego clematisa i inne kwiatki :D

Nalewko, tak z przycinaniem oczywiscie masz rację pisałam właściwie o swoich :wink: pod wskazane linki zerknę z pewnością dzięki

Leszku bardzo proszę jak tylko Twój Roseum Elegans zakwitnie prosze o fotkę :lol:
hanna_1962
500p
500p
Od: 2 lut 2008, o 17:12

Post »

Witaj Isiu! Jestem "nowa" na forum. Piękne masz rośliny! Może zdradzisz mi tajemnicę jak dorobić się takich pięknych wrzosów. U mnie wcale się nie rozrastają mimo, że zakwaszam zięmię. Jeśli chodzi o nornice to posadz w pobliżu szachownicę! :lol: Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Isiu dziękuję bardzo za szybką odpowiedż . Zrobię tak jak mówisz i posadzę po 15 maja :P
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witam Cię Hanno w moim ogrodzie, szchownicę odnalazłm na pewno wsadzę dziękuję to bardzo ładny kwiatek :D co do wrzosów no cóż pisałam że mam kwaśną ziemię więc nie zakwaszam juz niczym rosną te moje wrzosy w pobliżu jałowca to może cała tajemnica 8) nie wiem, mam zamiar dokupić w tym roku jeszcze parę krzewów to bedzie ładne mini wrzosowisko :lol: pozdrawiam Isia
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Wiosna :)

Post »

Rano wyszłam na dwór. Wiosna była u mnie w ogrodzie :D zobaczcie Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wczoraj zrobiłam spontaniczny zakup - czy wam sie też zdarza?? :roll: dzieci cierpiały bo musiałam zmieścić drzewko w samochodzie, a wierzba nie mała zobaczcie :lol: Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
hanna_1962
500p
500p
Od: 2 lut 2008, o 17:12

Post »

Też mam taką na wysokim pniu. Przycinam ją co roku wiosną, oczywiście po kwitnieniu, a ona odwdzięcza mi się "pięknym parasolem". Moja rośnie nad oczkiem co daje dodatkowe zacienienie. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witam wszystkich złapała mnie grypa więc specjalnie nie mogę poszaleć w ogrodzie ale wiosnę widać wszędzie i z nosem przy szybie oglądam świat :roll:
Obrazek Obrazek a to dla zmylenia przeciwnika z zeszłego roku :D
Awatar użytkownika
iwo-1
100p
100p
Od: 22 sty 2008, o 20:07

Post »

Życzę zdrówka. ;:147 i nie szaleć za dużo bo powietrze jeszcze zimne.
Fotki wiosenne ładne ;:114

Pozdrawiam iwona
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”