Ziemia - rodzaje, użycie różnych dodatków do podłoża w uprawie roślin doniczkowych
- edvin
- 10p - Początkujący
- Od: 14 kwie 2013, o 15:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podłoża do roślin - kupne czy "mieszać"?
Witam
Muszę przesadzić sporo roślin do nowej ziemi, jest to w dużej mierze związane z ziemiórkami, problem znacznie się zmniejszył, ale w razie dłuższego czekania część roślin może tego nie przeżyć.
Posiadam:
- 3 draceny
- Ananasa
- 2 Bromelie
- 2 passiflory
- 2 Fikusy elastica
- 3 Krotony
- Chamaedorea elegans
- Alokazja Polly (po spoczynku, zaczęła teraz startować, na jesień straciła wszystkie liście)
- Kalamondin
- Pomelo/pomarań/cytryna (nie wiem, z pestki).
- Awokado
- 2 amarylisy / hippeastrum
- 2 palmy arekowate (http://www.airsopure.nl/340/Air-So-Pure-Areca z przeceny z praktikera, wystarczyło podlać).
Zastanawiam się, do czego do przesadzić. Czy jakieś podłoża gotowe (są np do palm/juk/dracen, do cytryn z substralu), czy do uniwersalnej ziemii jakiejś, czy robić mieszanki? Można bez problemu kupić keramzyt, perlit, domieszać coś z piasekiem, ale zastanawiam się co i jak.
Szukałem jakiegoś tematu z ogólną listą z podłożami do roślin, ale nie udało mi się znaleźć.
Muszę przesadzić sporo roślin do nowej ziemi, jest to w dużej mierze związane z ziemiórkami, problem znacznie się zmniejszył, ale w razie dłuższego czekania część roślin może tego nie przeżyć.
Posiadam:
- 3 draceny
- Ananasa
- 2 Bromelie
- 2 passiflory
- 2 Fikusy elastica
- 3 Krotony
- Chamaedorea elegans
- Alokazja Polly (po spoczynku, zaczęła teraz startować, na jesień straciła wszystkie liście)
- Kalamondin
- Pomelo/pomarań/cytryna (nie wiem, z pestki).
- Awokado
- 2 amarylisy / hippeastrum
- 2 palmy arekowate (http://www.airsopure.nl/340/Air-So-Pure-Areca z przeceny z praktikera, wystarczyło podlać).
Zastanawiam się, do czego do przesadzić. Czy jakieś podłoża gotowe (są np do palm/juk/dracen, do cytryn z substralu), czy do uniwersalnej ziemii jakiejś, czy robić mieszanki? Można bez problemu kupić keramzyt, perlit, domieszać coś z piasekiem, ale zastanawiam się co i jak.
Szukałem jakiegoś tematu z ogólną listą z podłożami do roślin, ale nie udało mi się znaleźć.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jaka ziemia do sadzonek w doniczkach?
Będę wdzięczna za radę jak przygotować ziemię do doniczek w których chcę posadzić różne odnóżki żeby podrosły.
Rośliny które kupuje się od ogrodników mają taki zwięzły podkład że można go razem z rośliną wyjąć z doniczki. Mój zwykle się osypuje nawet jeśli jest już dobrze przerośnięty korzeniami.
Rośliny które kupuje się od ogrodników mają taki zwięzły podkład że można go razem z rośliną wyjąć z doniczki. Mój zwykle się osypuje nawet jeśli jest już dobrze przerośnięty korzeniami.
Pozdrawiam. Sławka
Re: Jaka ziemia do sadzonek w doniczkach?
Zapewne używasz gotowej ziemi do sadzonkowania tzw. uniwersalnej. A ona zawiera przeważnie sam torf oraz jakieś inne odpadki, ale mało ich.Torf nie trzyma wody.
Dobrze by było sobie taka przyźmienkę przygotować na cały sezon sadzonkowania.
Żwir , zwykła ziemia taka z ogrodu ( aby nie glina i ił ) , torf odkwaszony /możesz dać tą uniwersalną / .
Czasem używam maksymalnie przerobiony obornik,ale to musi wyjsć taka czarna ziemia ( tylko ona nie trzyma też wody
), perlit -dostępny w każdym sklepie ogrodniczym.
Dobry też jest humus z liści , mieszam to potem ze żwirem i perlit.
Odkażamy ziemię w piekarniku wolna od patogenów i innego typu dziadostwa.
Bodajże mirzan używa włókna kokosowego.
Dobrze by było sobie taka przyźmienkę przygotować na cały sezon sadzonkowania.
Żwir , zwykła ziemia taka z ogrodu ( aby nie glina i ił ) , torf odkwaszony /możesz dać tą uniwersalną / .
Czasem używam maksymalnie przerobiony obornik,ale to musi wyjsć taka czarna ziemia ( tylko ona nie trzyma też wody

Dobry też jest humus z liści , mieszam to potem ze żwirem i perlit.
Odkażamy ziemię w piekarniku wolna od patogenów i innego typu dziadostwa.
Bodajże mirzan używa włókna kokosowego.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Dzięki robertP2!
Tajemnica może jest w tym perlicie albo włóknie kokosowym bo ziemi ogrodowej z kompostem albo bez też używałam. Teraz zrobię wg Twojej receptury.
Tajemnica może jest w tym perlicie albo włóknie kokosowym bo ziemi ogrodowej z kompostem albo bez też używałam. Teraz zrobię wg Twojej receptury.
Pozdrawiam. Sławka
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Ja uzywam do ukorzeniania najczęściej gotowej ziemi kaktusowej.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Podłoże musi być przepuszczalne przede wszystkim, lekkie i dobrze napowietrzone.
Może być ziemia uniwersalna z dużym dodatkiem np. perlitu.
Może być ziemia uniwersalna z dużym dodatkiem np. perlitu.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 sie 2013, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dodam że piasek też jest dobry do rozluźnienia ziemi.Jeszcze nigdy nie odkażałam ziemi, nie mam problemów.Gdzieś tutaj czytałam o żwirku dla kotów.Co o tym myślicie ?
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Mój żwirek dla kota zbryla się pod wpływem wilgoci
więc odradzam

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 lis 2013, o 10:09
Ziemia doniczkowa
Mam prośbę, po sezonie została mi ziemia, w których rosły rośliny na balkonie, były to pelargonie, surfinie, komarzyca i kilka rodzajów ziół. Mam pytanie w jaki sposób przygotować tą ziemię na wiosnę, jak spowodować by rozłożyły się pozostałości po roślinach np. korzenie (jest ich mnóstwo) i jak zwiększyć liczbę składników odżywczych w tej ziemi.
-
- 100p
- Od: 13 mar 2013, o 17:25
Re: Ziemia doniczkowa
ziemie najlepiej pozostaw na balkonie ,w skrzynkach lub doniczkach......jak przyjdzie wiosna i zacznie topniec snieg i grzac słoneczko ...ziemia sie namoczy wtedy ją przekop ,spulchnij ,do tej starej ziemi dodaj troche nowej ....wymieszaj ,niech stoi tak na powietrzu do momentu sadzenia kolejnych kwiatkow ,co pewnie nastapi dopiero w maju ....a do tego czasu ....ja spulchniaj po prostu ,rozkruszaj ......,to chyba taka najtansza metoda
-
- 0p - Nowonarodzony
No niestety ziemie przeniosłem do jednego dużego pojemnika do piwnicy. Więc co z nią zrobić w tej sytuacji?
-
- 100p
- Od: 13 mar 2013, o 17:25
w piwnicy to zapewne ziemia wyschnie ....i nie beda zachodzily w niej żadne procesy rozkładu ...pozostałych części roślin....ja bym ją przetransportował na powietrze z tej piwnicy i postąpił jak pisałem wcześniej ale to tylko moja opinia ,sugestia......innego pomysłu niemam .......
-
- 0p - Nowonarodzony
a dorzucić do niej np. nawóz granulowany lub jakiś środek powodujący rozkład resztek roślin?
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Wg mnie nie ma co nosic się z tą ziemią, niech stoi w piwnicy, tylko nie pozwolic jej wyschnąć, polać ją, no i żeby resztki roślinne były przykryte ziemią. Na wiosnę do skrzynek dodac jakieś nawozy. Na balkonie, zwłaszcza w skrzynkach zawieszonych na zewnątrz, nastąpi wypłukanie z ziemi wszystkiego, co tam jeszcze zostało pozytecznego dla roślinek.
Waleria
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Ja taką ziemię wywalam do ogródka.
Rośliny balkonowe są żarłoczne. Zgadzam się z Walerią.
Po co inwestować w nawozy? Nie lepiej kupić na wiosnę nowe podłoże?
Rośliny balkonowe są żarłoczne. Zgadzam się z Walerią.
Po co inwestować w nawozy? Nie lepiej kupić na wiosnę nowe podłoże?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis