Nowy sezon w ogrodzie na Jurze
- ewita44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy sezon w ogrodzie na Jurze
Witaj Irenko
Dziś u mnie w południe zaczęło grzać słoneczko więc szybciutko poszłam trochę popracować w ogródku oraz wsadziłam do donicy piwonię (kupioną w biedrze "karl rosenfield"), która ma być na jesień wkopana do gruntu.
Podlałam też roślinki bo okropna susza, przydałoby się trochę deszczu.
Wróciłam już z ogródka, trochę się ogarnę i idę na nockę .
Tą roślinkę teściowa mi podarowała (chyba to pierwiosnek bezłodygowy), dlatego do dziś nazywam ją roślinką teściowej.
Ładnie co roku kwitnie ale daleko jej do całego łanu pierwiosnków (wyglądających jakby był dywan) , które rosną u mamy męża.
Pewnie masz rację z tymi doniczkami bo wtedy korzonki róż tak nie cierpią przy przesadzaniu.
Dziś u mnie w południe zaczęło grzać słoneczko więc szybciutko poszłam trochę popracować w ogródku oraz wsadziłam do donicy piwonię (kupioną w biedrze "karl rosenfield"), która ma być na jesień wkopana do gruntu.
Podlałam też roślinki bo okropna susza, przydałoby się trochę deszczu.
Wróciłam już z ogródka, trochę się ogarnę i idę na nockę .
Tą roślinkę teściowa mi podarowała (chyba to pierwiosnek bezłodygowy), dlatego do dziś nazywam ją roślinką teściowej.
Ładnie co roku kwitnie ale daleko jej do całego łanu pierwiosnków (wyglądających jakby był dywan) , które rosną u mamy męża.
Pewnie masz rację z tymi doniczkami bo wtedy korzonki róż tak nie cierpią przy przesadzaniu.
- ewita44
Witam
Dzisiaj poszłam do ogródka w godzinach porannych myślałam, że już pączki tulipanów się rozwinęły a tu nic, siedzą sobie dalej i nie chcą pokazać rozwiniętych kwiatuszków. Powsadzałam z mężem trochę truskawek i trochę zaczęło mnie jakieś choróbsko brać (grypsko lub inne diabelstwo). Przed świętami trochę odpuszczę ogródek.
A z okazji świąt życzę wszystkim spokoju, pogody ducha, smacznego jajka i mokrego dyngusa.

Dzisiaj poszłam do ogródka w godzinach porannych myślałam, że już pączki tulipanów się rozwinęły a tu nic, siedzą sobie dalej i nie chcą pokazać rozwiniętych kwiatuszków. Powsadzałam z mężem trochę truskawek i trochę zaczęło mnie jakieś choróbsko brać (grypsko lub inne diabelstwo). Przed świętami trochę odpuszczę ogródek.
A z okazji świąt życzę wszystkim spokoju, pogody ducha, smacznego jajka i mokrego dyngusa.

- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewa może masz późniejsze odmiany tulipanów, ja mam tylko kilka sztuk,ale 3 już kwitną
. Z moim M to nie tak jak odebrałaś-pomaga mi we wszystkim, tylko chyba nie do końca wierzy w moje siły, no i do róż wielkiej miłości nie ma jeszcze
Zdrowych, spokojnych świąt!

Zdrowych, spokojnych świąt!
- ewita44
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Miło, że się doczekałaś na świątecznego tulipanka
Ewuś - wygląda na to, że koniecznei musisz nadrobić dosadzenie tych wcześniejszych tulipanów.
W sumie to można rozciągnąć ich kwitnienie od marca do czerwca. Co bardzo polecam.
Fajny stroik świąteczny.
Wszystkiego dobrego!

Ewuś - wygląda na to, że koniecznei musisz nadrobić dosadzenie tych wcześniejszych tulipanów.

W sumie to można rozciągnąć ich kwitnienie od marca do czerwca. Co bardzo polecam.
Fajny stroik świąteczny.
Wszystkiego dobrego!

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Ewciu,śliczny masz ogród ,tyle róż sie u Ciebie zadomowiło i widać dobrze im ,Juki cudowny szpaler utworzyły ,no i śliwki oblepione na gałązce połechtały moje podniebienie ,a teraz wiosna śliczna zaczyna pokazywać swoje wdzięki ,tak radośnie w Twoim ogródku,pozdrawiam 

Piękny stroik świąteczny. Kuruj się by po świętach ruszyć do ogrodu.
Pozdrawiam świątecznie
Pozdrawiam świątecznie

Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Ogród i róże Ireny
- ewita44
Witajcie
Nareszcie zakwitły mi tulipanki

wypuszczają mi listki hortensje, nawet dwa patyczki , które wsadziłam w zeszłym roku do ziemi pokazują listeczki.
Beaby
masz rację muszę uzupełnić tulipanki o te wcześniejsze, szczególnie podobają mi się papuzie ale też takie podobne do piwonii.
Marto
dziękuję za miłe słowa, mam nadzieję , że wreszcie wiosna przyjdzie na dobre bo po ostatnich u mnie przymrozkach kwiaty magnolii fioletowej po prostu zmarzły.
Irenko
Dziękuję za troskę , muszę się kurować bo przez 2 dni nie mówiłam, po świętach pójdę do lekarza , żeby coś mi przepisał.
Właśnie oglądałam co jeszcze trzeba zrobić w ogrodzie, gdy nagle zerwał się zimny, porywisty wiatr , który może coś przywiać - zapowiadali deszcz, przydałby się bo jest strasznie sucho.
Pozdrawiam wszystkich
Nareszcie zakwitły mi tulipanki

wypuszczają mi listki hortensje, nawet dwa patyczki , które wsadziłam w zeszłym roku do ziemi pokazują listeczki.
Beaby
masz rację muszę uzupełnić tulipanki o te wcześniejsze, szczególnie podobają mi się papuzie ale też takie podobne do piwonii.
Marto
dziękuję za miłe słowa, mam nadzieję , że wreszcie wiosna przyjdzie na dobre bo po ostatnich u mnie przymrozkach kwiaty magnolii fioletowej po prostu zmarzły.
Irenko
Dziękuję za troskę , muszę się kurować bo przez 2 dni nie mówiłam, po świętach pójdę do lekarza , żeby coś mi przepisał.
Właśnie oglądałam co jeszcze trzeba zrobić w ogrodzie, gdy nagle zerwał się zimny, porywisty wiatr , który może coś przywiać - zapowiadali deszcz, przydałby się bo jest strasznie sucho.
Pozdrawiam wszystkich

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
I jak pięknie zakwitły ci te tulipany.
Bardzo ładne kolorki

Bardzo ładne kolorki

- ewita44
Witaj Aniu
Tulipanki były kupione w zeszłym roku w biedrze nawet kolorystycznie z opakowaniem się zgodziły .
Nareszcie trochę popadało przez 3 dni bo sahara była niemiłosierna.
Dziś dokupiłam do doniczek i skrzynki na okno pachnące surfinie jak się bardziej rozwiną to wstawię fotki.
Skosiłam trawę kosą przed posesją, chyba więcej osób wpadło na ten pomysł
bo tylko słychać było warkot silników kos i kosiarek.
Po obejrzeniu ogródka stwierdzam, że chwasty zaczynają rosnąć i niedługo będzie się trzeba za nie wziąć.
Ketmie nieśmiało pokazują zaczątki listków.
Pozdrawiam i idę na nockę do pracy.
Tulipanki były kupione w zeszłym roku w biedrze nawet kolorystycznie z opakowaniem się zgodziły .
Nareszcie trochę popadało przez 3 dni bo sahara była niemiłosierna.
Dziś dokupiłam do doniczek i skrzynki na okno pachnące surfinie jak się bardziej rozwiną to wstawię fotki.
Skosiłam trawę kosą przed posesją, chyba więcej osób wpadło na ten pomysł

Po obejrzeniu ogródka stwierdzam, że chwasty zaczynają rosnąć i niedługo będzie się trzeba za nie wziąć.
Ketmie nieśmiało pokazują zaczątki listków.
Pozdrawiam i idę na nockę do pracy.

- ewita44
Witajcie
Dziś przedstawiam trochę zdjęć , które zrobiłam w ogródku.
Niezapominajki

krzaczek z białymi kwiatuszkami, czy ktoś wie co to ?

wychodzą piwonie

kany

lilia drzewiasta

lilie orientalne

kwitnie pierwszy rododendron

aronia

poziomki

a tutaj pachnące surfinie, które co roku kupuję bo lubię jak rozrośnięte zwisają nad domem i pachną

trochę u mnie popadało i już wychodzą chwasty , które niedługo będzie trzeba usunąć.
Pozdrawiam wszystkich obecnych i nieobecnych.
Dziś przedstawiam trochę zdjęć , które zrobiłam w ogródku.
Niezapominajki

krzaczek z białymi kwiatuszkami, czy ktoś wie co to ?

wychodzą piwonie

kany

lilia drzewiasta

lilie orientalne

kwitnie pierwszy rododendron

aronia

poziomki

a tutaj pachnące surfinie, które co roku kupuję bo lubię jak rozrośnięte zwisają nad domem i pachną

trochę u mnie popadało i już wychodzą chwasty , które niedługo będzie trzeba usunąć.
Pozdrawiam wszystkich obecnych i nieobecnych.
- ewita44
Witam
Dziś odkryłam na 3-ch różach (Louis Odier, Eden i Golden Celebration) to, że mają małe pączki kwiatowe.
Największe ma Louis Odier chyba zakwitnie pierwszy.
Czekam na dalsze różyczki.
Dziś odkryłam na 3-ch różach (Louis Odier, Eden i Golden Celebration) to, że mają małe pączki kwiatowe.

Największe ma Louis Odier chyba zakwitnie pierwszy.

Czekam na dalsze różyczki.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Pięknie rodek kwitnie .Mój jeszcze nie.
Canny jakie duże już.Moje jeszcze nie wychodzą.
Moja aronia przesadzana i w tym roku ma mniej kwitnie.
Canny jakie duże już.Moje jeszcze nie wychodzą.

Moja aronia przesadzana i w tym roku ma mniej kwitnie.
- ewita44
Witaj Aniu
Dziś u mnie zapowiadali w nocy przymrozki trochę boję się , że zmarznie wszystko co zaczyna kwitnąć.
Tu gdzie rosną canny ziemia była zmieszana z obornikiem, może dlatego ciut szybciej rosną.
Rododendrony i u Ciebie zakwitną niedługo, u mnie reszta rodków zakwita jak ten co kwitnie(biały) już zakończy swoje kwitnienie.
Wiadomo, że po przesadzeniu roślinka (aronia) może mieć trochę mniej kwiatostanu bo wysila się trochę na korzonki i adaptuje się do nowych warunków. Ale na pewno w następnym roku będzie już lepiej.
Życzę Ci szybko kwitnących roślin.
Dziś u mnie zapowiadali w nocy przymrozki trochę boję się , że zmarznie wszystko co zaczyna kwitnąć.
Tu gdzie rosną canny ziemia była zmieszana z obornikiem, może dlatego ciut szybciej rosną.
Rododendrony i u Ciebie zakwitną niedługo, u mnie reszta rodków zakwita jak ten co kwitnie(biały) już zakończy swoje kwitnienie.
Wiadomo, że po przesadzeniu roślinka (aronia) może mieć trochę mniej kwiatostanu bo wysila się trochę na korzonki i adaptuje się do nowych warunków. Ale na pewno w następnym roku będzie już lepiej.
Życzę Ci szybko kwitnących roślin.
- Minnie
- 200p
- Od: 11 kwie 2016, o 15:47
Witaj Ewo
Bardzo lubię niezapominajki, a u Ciebie cały łan
Surfinie bardzo ładne wybrałaś. Ciekawa jestem, jak na żywo prezentuje się taka już rozrośnięta, w tej gwiezdnej odmianie
Dzięki za fotkę wychodzącej kanny. Mąż dostał ogromną sadzonkę, kilkanaście zrośniętych bulwek i nie miałam pojęcia co to, ani jak głęboko posadzić
Skoro to kanny, to chyba trochę za płytko posadziłam, ale może jakoś sobie poradzą. Nigdy ich nie miałam, a z uwagi na potrzebę wykopywania, wolałam stawiać na dalie czy mieczyki.
Mam nadzieję, że zapowiadany przymrozek nie przyszedł?

Bardzo lubię niezapominajki, a u Ciebie cały łan

Dzięki za fotkę wychodzącej kanny. Mąż dostał ogromną sadzonkę, kilkanaście zrośniętych bulwek i nie miałam pojęcia co to, ani jak głęboko posadzić

Mam nadzieję, że zapowiadany przymrozek nie przyszedł?
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Bylinowo-różany ogród u Minnie