Ogród pełen róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pełen róż

Post »

O fiu, fiu,, ale już masz spore warzywka.
I rzodkiewka i sałata, jaka duża. ;:oj
a ja dopiero wczoraj posiałam trochę do gruntu.Oj kiedyś mi urośnie.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja rzodkiewka szklarniowa jest niewiele większa od Twojej ale już się nie mogę doczekać zbiorów ;:oj
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wiolu :wit . Kurczę, Ty to działasz szybko. Już za momencik rzodkiewka będzie do jedzenia a ja dopiero dziś będę przygotowywała warzywnika do siewu :;230 . Szklarnia to jednak fajna sprawa a ja w zeszłym roku myślałam o tunelu ale jednak nie mam na to miejsca ;:131 . Niby mam większą działkę ale ukształtowanie terenu uniemożliwia mi sporo rzeczy. No trudno trzeba radzić sobie bez . Pogoda piękna ale sucho jest i ciężko widzę ten rok ;:222 . Twój ogród ładnie się prezentuje z tymi niebieskim? dodatkami ;:215 . Czekamy na deszcz , pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witajcie.
Wreszcie nastała upragniona pogoda i ten ciężki czas można spożytkować robiąc coś w ogrodzie. Do pełni szczęścia brakuje porządnego deszczu. Słońce, wiatry wysuszyły glebę i już uruchomiłam podlewanie wężem. Czarno to widzę jak tak dalej będzie.
Moje dwie skrzynie już obsadzone po brzegi. Został już "tylko" warzywnik. Póki co posadziłam ziemniaki. Pierwsze wysiewy marchwi czy pietruszki będę robić chyba po świętach.

Aniu, tak jakoś samo wyszło z tymi czajniczkami. Miałam kilka, ale trzeba było je odnowić, więc w ruch poszła ulubiona farba w sprayu.
Pierwsze listki salaty już podrywam. Na razie niewiele, tylko do kanapek. Nie mogę się doczekać kiedy będę mogła robić do obiadu :D
Ja też sporo różnych rozsad kupowałam na targu. Teraz będzie to problem, ale może znajdę w okolicy jakiegoś producenta i wybiorę się na zakupy. Widzę że ogłaszają się na fb, czy olx. Też chcą sprzedać a targi pozamykane.
Siewy lawendy niezbyt udane. Ciekawe czy te cztery w ogóle mi się uchowają. Przycinałam w ubiegłym tygodniu lawendę i zrobiłam sadzonki ze ściętych pędów wierzchołkowych. Znalazłam też kilka samosiewek, więc stan posiadania powinien się zwiększyć.
Zależy mi na tej lawendzie, bo wymieliłam sobie kolejny szpaler z niej. Miejsce suche i bardzo nasłonecznione. Jak lawenda tam nie urośnie, to nic nie urośnie.
Magnolia trochę oberwała. Poniżej wstawię zdjęcie.

Seba, wystawa niezbyt korzystna bo południowo zachodnia. Latem patelnia i susza. Z tego względu odpuściłam praktycznie pielęgnację trawnika, bo co bym nie zrobiła to i tak latem uschnie. Szkoda mi już i czasu np na wertykulację i kasy na nawozy. Podlewanie odpada, bo w pierwszej kolejności są warzywa, potem ogród ozdobny.
Szklarnię mąż robił sam. Stelaż pospawał z profili a szyby załatwił jakieś z odzysku. Ona ma już z 10 lat, sporo tych szyb już popękało i przydał by się jakiś remont.
Ta żółta roślina to chyba jakiś miłek, ale nie wiem dokładnie jaka odmiana.

Ania, dziękuję.

Seba (max) ja też już nie mogę doczekać się zbiorów warzywnych. Nie tylko rzodkiewki, ale i całej reszty :lol:

Ewelinka, ja też nie mam prostej działki i żeby postawić szklarnię czy altanę trzeba było pokombinować. Powiem Ci że mam serdecznie dosyć tych pagórków i spadków i zazdroszczę ludziom co mają płaskie działki.
Pamiętam, że gdy posialiśmy trawę (lata temu to było), to zanim wzeszła przeszła burza i wszystko spłynęło :twisted:
To samo mam w warzywniku. Delikatny deszcz jest w porządku, ale mocne ulewy powodują że wysiewy mi spływają. Potem gdy już warzywka są większe, to jakoś dają radę, ale najgorzej jest zaraz po wysiewie.

Magnolii niestety dostało się podczas mrozów. Pąki delikatnie zbrązowiały i nie chcą dalej się otworzyć. Smutnie to wygląda. Może chociaż pąki, które były całkiem zamknięte podczas mrozów rozwiną ładne kwiaty :roll:

Obrazek

Obrazek

Na pierwiosnkach też są ślady przemrożeń, ale twarde z nich sztuki i wypuściły następne piękne kwiatuszki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sangwinaria

Obrazek

Zawilce

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Sangwinaria, ależ przepiękna ;:167 Co roku mnie zachwyca w Waszych ogrodach ;:167
Ja zwykle wszystkie rozsady robiłam sama, ale nie przeczuwając takich zmian, nie zrobiłam na przykład papryki czy pora. Na paprykę uznałam, ze nie mam miejsca, a pory są problematyczne przez miniarki czy inne robale. A teraz chętnie posadziłabym, powiększyłam mocno warzywnik, ale nie mam rozsad ;:130 Posiałam kilka papryczek a pora może dziś kupię po sąsiedzku u pana robiącego rozsady w mojej wsi.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wiolu ale cudny ten niebiesiutki zawilec. ;:oj
Chciałabym mieć choć trochę mniej płaską działkę. ;:306
Nowalijki szybko podjadasz, jednak szklarnia to skarb. ;:215 U mnie marchew i pietruszka pod włókniną wzeszła, ale podlewam co drugi dzień, moje piaski strasznie przesychają. ;:174
U nas giełda hurtowa czynna, nawet byłam po owoce i warzywa, bo na powietrzu bezpieczniej robić zakupy.
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam wszystkich w Świąteczny czas i zapraszam do ogrodu :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dicentra Cucularia
Obrazek

Obrazek

Kokorycz pusta
Obrazek

Obrazek

Obrazek

siewka
Obrazek

Trójlist
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aguś, Sangwinaria jest piękna, ale bardzo krótko kwitnie. Ta pełna pozwala cieszyć się nieco dłużej, ale zwykła, to nie raz dwa ciepłe dni i po wszystkim.
W brakujące rozsady jak i sadzonki kwiatów do donic (np million bells) też zaopatrzę się u jakiegoś lokalnego producenta. Zaczyna pojawiać się sporo ogłoszeń na fb czy olx. Myślę, że o ile nie zabronią nam wychodzić z domu, to bez problemu będzie można dokupić co tam brakuje.

Soniu u nas podobno też giełda hurtowa z owocami i warzywami czynna, ale ta z roślinami już chyba nie. Poza tym w naszym miasteczku mamy duży targ i on na razie nie funkcjonuje i przypuszczam że szybko to nie nastąpi (skoro matury przełożone nie wiadomo na kiedy :roll: )
Dziś właśnie wypatrzyłam, że pierwsza marchewka, najwcześniejsza, właśnie wschodzi. :) Długo jej zeszło, bo wysiewałam ją jakoś na początku marca.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Wiolu:)

Pięknie zakwitła magnolia, burza kwiatów ;:138 W słoneczku kwiaty się dosłownie mienią.
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie właśnie się chmurzy i dobrze, gdyby spadł deszcz. Trochę sucho się zrobiło po wczorajszym dniu .
Patrzę na Twoje rozsady, wzorcowe są.Moje pomidorki coś słabo rosną.Pomyślałam, że do długiej, wąskiej donicy
posieję trochę kopru i rzodkiewki.Wysiałam też sałatę, która wzeszła dobrze.Także liczę na warzywka na kanapki:)
Kokorycz ta odmianowa ;:oj Cudna ;:167

Wszystkiego dobrego Wiolu w drugim Dniu świątecznym:)
Evii91
100p
100p
Od: 20 mar 2017, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie, szkoda tylko przymrozonych pąków. U mnie róże mocno oberwaly od mrozu, ale chyba się pobierają. U ciebie widać, że odzyly rośliny.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Cudne kwitnienia....Ale strasznie sucho na tych naszych rabatach....u mnie pokropiło troszeczkę i po deszczu....
Wesołego śmigusa....chociaż wirtualnego.... ;:47
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Drugi dzień Świąt przywitał piękną pogodą.
Zrobiliśmy więc grilla w ramach obiadu, posiedzieliśmy z kawką na tarasie i czas pięknie upływał, chociaż trochę smutno, że tak samemu .
Zaraz po południu zaczęło grzmieć i przeszła pierwsza w tym roku burza. Popadało może ze 20 minut. Cieszyłam się z każdej kropli deszczu, bo było już bardzo sucho. Teraz od jakiejś godziny nadeszły ciemne chmury i pada ;:138 Mam w planach jutro, albo w najbliższych dniach wysiać co nieco w warzywniku i zastanawiałam się jak ja to zrobię w taką skałę. Dobrze że wreszcie pada :D

Aniu, tak jak wspomniałam na początku po południu zaczęło padać. Też miałam już bardzo sucho, od kilku dni latałam z wężem. Deszcz był bardzo wyczekiwany.
Rozsady nie wszystkie wzorcowe. Wiesz jak to jest ... na zdjęciu można pokazać co ładniejsze, lepsze :lol:
Trzymam mocno kciuki za twoje warzywka w skrzynkach :D

Evii, U mnie póki co nie widać uszkodzeń po mrozowych na różach. Mam je tak przycięte, że jeszcze w razie co mogę mocniej przyciąć.
Myślę że i Twoje dadzą radę. Może troszeczkę później zakwitną, ale dadzą radę.

Olu, mam nadzieję że dotarł do Ciebie większy deszcz. U mnie do południa było pięknie i ciepło a potem burza. Teraz też pada a ja się cieszę :D

Z dzisiejszego spaceru

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wiolu, cudne, wiosenne kwitnienia. Wreszcie jest kolorowo i weselej w ogrodach. Dobrze, że w tym trudnym czasie mamy takie obrazy, bo dzięki nim jakoś łatwiej jest przetrwać ;:108
Moją uwagę przyciągnął trójlist, który u Ciebie wypatrzyłam. Napisz proszę coś o nim. Ma śliczne, nakrapiane listki ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No ta Twoja magnolia jest po prostu niebiańska Wiolu! Pierwiosnki też urocze, u mnie wysiały się w różnych miejscach i chyba je w końcu niedługo zgromadzę w jedną gromadkę.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Violka, przyszłam Ci powiedzieć, że absolutnie Ci wszystkiego zazdroszczę ;:196 Przede wszystkim deszczu, a zaraz potem tych łanów kwitnących zawilców i przecudnej urody magnolii. :lol:
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Wiolu
Magnolia ślicznie obsypana, zawilce i prymulki cudne.
Co to za roślinka ten trójlist? Zaciekawiła mnie.
No, kawkę na tarasie to fajnie wypić w ciepły dzień a i sezon grillowy u Ciebie widzę rozpoczęty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”