Sałata,pietruszka i koper
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie w tym roku pietruszka sprawiła miłą niespodziankę po 3 tygodniach wzeszła. Zawsze ją wysiewam z rzodkiewką. Ano po to aby później wiedzieć gdzie będzie wschodzić jak pierwsze wystartują chwasty. Gdy tylko się pojawi rzodkiewka i często pierwsze chwasty to odrazu je niszcze pazurkami - metalowymi. No a później przerywanie itd. Dobrze jest po wysianiu zagonek przykryć agrowłókniną lub folią. Pozdrawiam - Zenon.
- maciachowa
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 kwie 2009, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
u mnie się nie namyśliła. Dosiewałam w innym miejscu. A tutaj czekam.. dam jej szanse jeszcze. Marchew w tym samym czasie wysiana ma już mini korzenie, na upartego można wykorzystać. A pietruszka się nie pojawiła.
U mnie ziemia koszmarna.. tzn w jednym miejscu kiedyś była obora i tutaj cokolwiek rośnie..bo gdzie indziej..szkoda słów.
Ale dobre i chociaż z 10 metrów poprawnej ziemi nie tylko piach i kamienie i glina .
A pomiędzy korzeniowymi... pomidory
wszędzie miniaturowe krzaczki pomidorów 
U mnie ziemia koszmarna.. tzn w jednym miejscu kiedyś była obora i tutaj cokolwiek rośnie..bo gdzie indziej..szkoda słów.

Ale dobre i chociaż z 10 metrów poprawnej ziemi nie tylko piach i kamienie i glina .
A pomiędzy korzeniowymi... pomidory

Pozdrawiam
Maciachowa
Maciachowa
-
- Od: 15 kwie 2009, o 11:20
Witam
Chciałam zapytać czy teraz jeszcze mogę posiać sobie koper i sałatę? czy jest to jakiś sczególny termin czy obojętne... mieszkałam zawsze w bloku a teraz mam działeczke więc staram się coś nareszcie zaradzić. Niestety nie mam "zielonego" pojęcia jak się za to zabrać, pomoze ktoś, y grz bardyo dyikuje!!!
-
- Od: 15 kwie 2009, o 11:20
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Smoczyco, oczywiście są różne odmiany kopru, ale to nie ma zbyt wielkiego znaczenia ja koper dzielę na
- koperek zwykły (np. odmiana szmaragd), taki do ziemniaków, zup i sosów, a po zakwitnięciu i zawiązaniu baldachów do ogórków;
- koper włoski bardziej anyżowy w smaku zawiązuje białe zgrubienie wielkości cebuli stosowany na sałatki, a nasiona na herbatki dla niemowląt i matek karmiących.
pozdrawiam
Dorota
- koperek zwykły (np. odmiana szmaragd), taki do ziemniaków, zup i sosów, a po zakwitnięciu i zawiązaniu baldachów do ogórków;
- koper włoski bardziej anyżowy w smaku zawiązuje białe zgrubienie wielkości cebuli stosowany na sałatki, a nasiona na herbatki dla niemowląt i matek karmiących.
pozdrawiam
Dorota