Na starym po nowemu 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 6

Post »

Śliczna dalia ;:167 żywe kolory jesiennych chryzantem :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Pomarańczowe chryzantemy są naprawdę śliczne. I w ogóle wszystkie inne również.
Winobluszczu nie pochwalę, bo choć jesienią robi niesamowite wrażenie, to jednak przez cały sezon mam z nim problemy, gdyż przechodzi od sąsiada i gdyby go nie pilnować, szybko zarósłby mi rabaty. Sąsiedzi też mają mały ogródek i chętnie chcieliby się pozbyć tego pnącza, ale ono ciągle gdzieś odrasta. Ale ładny jest, nie da się ukryć. :wink:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne się przebarwil winobluszcz.
Gdyby on nie był taki ekspansywny to zaprosiłabym go sobie do ogrodu.
Śliczne masz chryzantemy.
I wszystkie ci dobrze zimują?
Ta czerwona z żółtym środkiem przepiękna ;:173
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaglądam Beatko, zaglądam i w końcu się odzywam :wink:
Piękne chryzantemy, a ta pomarańczowa to cudo ;:138
Miłego odpoczynku wśród roślin :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Znowu zniknęłaś, Beatko, na tak długo :(
Smutno tu bez Ciebie. ;:174 Odezwij się, proszę. ;:180 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, bo to już dla mnie sezon przedświąteczny. Pracy mnóstwo, z czego się bardzo cieszę oczywiście. Ten rok tak szybko przelatuje, że aż się wierzyć nie chce, że święta już za pasem. Wracam padnięta, szybko zasypiam. Jeszcze trudniejsze mam teraz dojazdy, bo z reguły tracę na nie nawet 5 godzin dziennie, a teraz autobusy są tak opóźnione przez remont głównej drogi, że, opóźnienia sięgają 23- 53 minut, a ja mam przesiadkę, i wtedy ciężko mi zdążyć na kolejny autobus. Ale w połowie listopada jedna z głównych dróg ma być już ukończona więc jest światełko w tunelu, że wrócę do tych zaledwie 5 godzin dojazdowych, do których się już przyzwyczaiłam . ;:172
Zaległości domowe nadrabiam świtem i tak się pewnie kręcić będzie aż do Wigilii, jak co roku. Muszę czuwać nad dobrym snem, bo sił coraz mniej, wiadomo - starość nie radość . :D
Bardzo dziękuje za troskę;:196
Albicję kupiłam dla liści - i kształtu i koloru, nie wiem czy mi przetrwa, a o kwitnieniu nawet nie marzę. Ale nawet teraz na chwilkę ją mieć - jest przyjemnością.
Chryzantemy kwitną już od początku sierpnia więc warto takie zaprosić do ogrodu. Tych późno kwitnących po prostu nie mam. bo nawet przy domku szkoda jak nie zdążą zakwitnąć. A ja je tak bardzo lubię.
Jesień mamy prześliczną, więc w sumie niedziela za niedzielą jest słoneczna i kolorowa, czego i Tobie życzę i pozdrawiam ;:196

Karola - hibiskusa pięknego mam także i od Ciebie. ;:215 Czekam na kolejne Twoje śliczności i ciekawostki ogrodowe w Twoim wątku. ;:196

Paulinko, nawet nie tylko zależy to od ziemi ale od danego sezonu. Ta sama chryzantemka może być biała, kiedy indziej różowa, a i u mnie w tym roku zeszłoroczna biała jest fioletowa. Inne odmiany tylko chyba zmieniają nasycenie barwy. Tak jak np. Pipi, z reguły jest ruda a w tym roku jest soczyście pomarańczowa. U innej chryzantemy po 4 latach zauważyłam zmianę kształtu płatka. Ale jest wiele odmian, co się twardo trzymają siebie i nie chcą w sobie niczego zmieniać. ;:215
Bardzo Ci dziękuje za kolejne, ale już mam na prawdę ich ponad moje ogrodowe możliwości Oczywiście za Twoją m.in. zasługą. ;:196

Dorotko, ależ mi wielką radość sprawiłaś swoim wpisem - dziękuję.
Tytuł wątku jest jak najbardziej prawdziwy. Stary domek, stary zaniedbany ogród - trzeba było wszystko ruszyć prawie od zera. Rok czekałam co nowego wyrośnie w ogrodzie by czegoś nie zniszczyć lub czegoś nie powtórzyć. Warto było, chociażby dla tych piwonii, bo jak widziałam ten domek pierwszy raz to w ich miejscu wtedy były tylko rudbekie, a na wiosnę - taka niespodziewanka. No i babcine pachnące narcyzki, biała prymulka. Są ze mną nadal.
Mam sporo roślin ale cały czas się zastanawiam czy przypadkiem pod ziemią nie ma ich jeszcze więcej - w tych spiżarniach nornicowych. Tyle roślin mi wciągnęły, że teraz mam tylko te co się trzymają pazurami mojego ogrodu.
Oj, ja też mam słabość do miskantów, niestety nie ma to nic wspólnego z moim dość małym ogrodem - bo wciąż mam jakieś nowe odmiany choć miejsca brak. Dokupuję i dokupuję bo są piękne i bezproblemowe (przynajmniej jak na razie). A efekt jest zadowalający. W tym roku ścinam kwiatostany do wazonów czy do stroików, super sprawa. Nawet wsadziłam kilka do donicy ze stipą, zupełnie sobie nie przeszkadzają :D "Niestety" - co roku przybywa kilka nowych cudnych odmian i wypadałoby je mieć. ;:306 Na razie chyba moim znajomym najbardziej się podoba Memory. Mnie - chyba wszystkie :D

Oleńko - ta dalia mnie co roku zachwyca. Coś pięknego i w ogrodzie i w wazonie. Dobry zakup. ;:215
Chryzantemy w ogrodzie uwielbiam od kilku już ładnych lat. W tak piękną jesień to kwitną cudnie i długo. :D

Wandziu, winobluszcza tnę co roku przy samej ziemi. Tylko tyle go mogę ograniczyć i jakoś opanować. Ale jestem mile zaskoczona, że np. powojnik Błękitny Anioł ma na nim wsparcie i wcale nie jest przy nim bidulek, a wręcz przeciwnie - radzi sobie doskonale i nawet teraz jeszcze cudnie kwitnie. Ale racja, ciężki jest taki winobluszcz do pozbycia się go z ogrodu.
Chryzantema pomarańczowa to zwykle ruda Pipi, w tym roku ta cudna i słoneczna jesień nadała jej innego mocniejszego kolorku. Ale jak zaczęła przekwitać to ta rudość wróciła. Bardzo lubię chryzantemy.

Aniu / anabuko1 - no pewnie, że nie zapraszaj do ogrodu winobluszczu. Nie wszędzie szaleje ale jak zaszaleje to chyba wytwarza się zbyt ciężki temat. Ja go mocno ograniczam, ale nie wiele sobie z tego robi, stale potrzebuje kontroli.
Te chryzantemy, które mam, bardzo dobrze zimują. Najbardziej zwykle boję się o Pipi ale jak na razie i ona daje radę, Reszta to spoko. Tez bardzo mi się podoba ta czerwona z żółtym środkiem - już nie czerwona a jeszcze nie bordowa. Mam ją od Pauli :D
Również milutko pozdrawiam ;:196

Andrzejku, jak wiesz - teraz to ja buszuję tylko w firankach. ;:306 Ogród musi radzić sobie sam, no może jeszcze około tego 11 listopada jak pogoda dopisze to coś podziałam, a tak to tylko wir pracy aż do świąt. Tradycyjnie w tym czasie. :D
Pipi to w tym roku tak poszalała, z reguły to lebiodka z niej była. Ale i tak bardzo ją lubię, czy ruda, czy pomarańczowa /tak jak w tym roku/ - faktycznie jest śliczna.
Pozdrawiam ;:3

Piękna jesień 2022

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Refleksyjny dziś dzień.
Mam sporo kwiatów w ogrodzie dedykowanych moim ś.p. rodzicom, nie tylko chryzantemy.
Dawno nie było tak pięknej pogody początkiem listopada. Ciepło, słońce.
Ogrody kwitną i wciąż cieszą najpiękniejszą jesienią.

U mnie przymrozków jeszcze nie było, więc dzisiejsze zdjęcia są bardzo kolorowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Beatko, cudną masz jesień w ogrodzie ;:138 i w dodatku przymrozki ominęły Twój ogród i jeszcze wszysko pięknie kwitnie :tan .
Lewizja powala na kolana ;:oj .Moje zimą się trzymały, a padły wiosną i nie spotkałam sadzonek, to na razie ich nie mam ;:185 , ale pomyślę wiosną ;:333 .
Chryzantemki wszystkie cudne ;:167 , jednak te stokrotkowe budzą jeszcze żywsze bicie serca :tan .
Twoje jaskrawo czerwone ;:215 i te żółciutkie, teraz już przebarwiające się, bardzo mi się podobają ;:138 , może wiesz jak się nazywają?
Bardzo mnie też intryguje to, co napisałaś Pauli, o chryzantemie, która zmienia kolor w poszczególnych sezonach ;:oj .
Masz jakąś straszną pracę, która zabiera Ci cały, już i tak krótki, dzień, ale po Świętach będę Cię nękać, celem zgłębienia tematu łącznie z fotkami ;:108 .
Szybkiego zakończenia remontu drogi ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Szokująca dla mnie jest Beatko ilość i jakość ogrodowych kwitnień o tej porze :shock:
U mnie większość tylko wspomnieniem jest bo niestety przymrozki przeszły i zniszczyły kwitnienia... ;:131 Chryzantemy do wyboru do koloru budzą teraz największe zainteresowanie ;:138 ;:215

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Beatka wpadnij proszę do mojego wątku w sprawie krwawników. :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, moja praca to moja pasja - nie jest więc tak okrutnie jakby się wydawało. To tylko te dojazdy są uciążliwe, ale tego nie przeskoczę. Mam nadzieję, że Twoje słowa dotrą do drogowców i szybko się uwiną z czym trzeba. Ja nie jeżdzę tą remontowaną drogą, ale auta wybierają sobie inną trasę by ominąć te robótki i na jednym rondzie, przez które przejeżdża :mój" autobus jest zawalone między 14.oo - 17.30. Dzisiaj było np, opóźnienie 23 minuty, to sporo jak na konieczność przesiadki. A przed świętami zawsze jest większy ruch przy firanach, można przywyknąć, aczkolwiek na nic innego czasu się nie ma tylko na pracę.
Potem jest remanent, potem już jest Wielkanoc - więc lepiej teraz pytaj, kochana o co trzeba. Bo luzik mnie czeka chyba dopiero w czerwcu. ;:306 Zawsze znajdę czas dla Ciebie. Jak napiszesz na pw to daj mi proszę jakoś znać, bo wątki przeglądam regularnie, w trasie :D
Lewizję kupiłam tylko za 6 złotych, tę na targu. Zimą też kwitnie, ona jest niesamowita! Ale nie zostawiam jej w ogrodzie, zimuje u mnie w domku na bardzo zimnym parapecie. Latem jest w małej doniczusi gdzie ma świecąco do ok 14tej. Mam ją oczywiście pod dachem, żeby na nią krople nie spadały.
O chryzantemy musimy spytać Pauli, obie są od Niej.
A ta zmienna to ona tak ma, u Jadzi też była biała jak i u mnie pewnego roku, chociaż jak ją dostałam to była różowa. W tym roku ma sporo fioletu i ma większe kwiaty. Bardzo ją lubię choć się nie krzewi (chyba jako jedyna z moich się nie krzewi).
Żółtawa, o której też wspomniałam to już się przeradza, tu już nie ma zmienności tylko chyba wraca do korzeni. Spróbuje ją przesadzić w inne miejsce i zaobserwować bo i płatki ma inne i kolor już inszy niż zamawiana. A przez pierwsze dwa lata była jak z obrazka.

Maryniu, ja też byłam i nadal jestem zaskoczona obecnymi kwitnieniami. Cieszą, że hej, Ale już na jutrzejsze popołudnie zapowiadają u nas mocne opady, więc to był chyba ostatni moment na takie kolorki tej jesieni.
Kwitnie jeszcze u mnie firletka kwiecista i przebłyskuje nawet chalcedońska, ale coś nie chciały się ładnie skadrować.
No ale zaryzykuję, żeby nie były to tylko puste słowa, to fotka też z wtorku

Obrazek

Pewnie pelargonie czas już będzie wziąć z ogródka, choć na razie noce wciąż ciepłe.
Ja się wkręciłam w chryzantemy, ale one też potrafią się odwdzięczyć zainteresowaniem nimi. Jednakże spośród wszystkich roślin ciężko byłoby mi było wybrać tę jedną jedyną. Ale gdybym była przyciśnięta do muru, że muszę jedną taką wskazać to jak na razie byłby to bodziszek Rozane. Wszędzie mu dobrze i wszędzie pasuje. ;:167

Wandziu - się wie! Wpadnięte, napisane. Na prawdę bardzo lubię krwawniki i radzę sobie z nimi jak na razie dobrze.
Oto kilka fotek z moim białym krwawnikiem na rabacie bylinowej. Jest u mnie już 7 rok, więc da się prowadzić za rączkę jak się go przypilnuje. Wieczorem wygląda super, bo jak większość białych kwiatów - też świeci.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Beato
Piękne widoczki ogrodowe prezentujesz.
Moje pelargonie jeszcze stoją przed domem, jak je przymrozi to wniosę do domu.
Śliczny ten biały krwawnik.
Motyl na chryzantemie ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Beatko, patrzę i patrzę, a ciągle nie dowierzam i aż przecieram oczy ze zdumienia :roll: :shock: Wszak u Ciebie trzy pory roku wespół się zebrały, bo i wiosenne, i letnie, i jesienne kwiatuszki w pełnej gali. ;:215 ;:303 Cudowne obrazki! ;:138 ;:138
Niech słonko jak najdłużej je dopieszcza, ;:3 by było co podziwiać. :D
Dobrego tygodnia, Beatko. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dziękuję Ci za zdjęcia krwawnika. Właśnie taki biały rośnie sobie u mnie na działce samopas. Tylko że ja zachowuję go w takich "bezpiecznych" miejscach, bo obok róż bym się bała ze względu na rzeczone rozłogi.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, chryzantemy bardzo przyciągają do siebie latacze, a bzyczące to już w szczególności. Głośno przy chryzantemach jak jest słoneczko, że ho ho.
A powiedz mi, czemu czekasz z pelargoniami na przymrozek? Bo ja z daliami tak, ale pelargonie raczej wnoszę do domu zanim je zmrozi. Bardzo mnie to zaintrygowało i jakby miało to lepiej wpłynąć na przyszły rok, to czemu nie.
Pozdrawiam ;:168

Lucynko - i od razu aktualnie dorzucam czwartą porę roku do mojego ogrodu - u mnie już śnieżnie. No i nocami dość zimno. W dzień jeszcze jako tako, choć ziemia mocno zamarznięta. Jednakże weekend znowu ma być mocno ma plusie, bo przewidują plus 8 stopni.
Ale ostróżka jednoroczna czy zatrwian - nie odpuszczają. Kwitną w najlepsze i przy białym śnieżku wyglądają rewelacyjnie.
Poniżej ich fotki z dzisiaj.

Wandziu, wysoki krwawnik ma płyciutkie rozłogi, nie dotrze do róży by jej przeszkadzał. A żeby go wypielić po prostu go wyciągam z ziemi, wychodzi luźniutko. Przynajmniej tak jest u mnie.
I nie wiedziałam, że zatrwian jest taki rewelacyjny. Wciąż kwitnie! I super mu się liście dolne wybarwiły. Dziękuję. że go zachwalałaś. Troszkę według wskazówki mam też w wazonie, bo nadrobił ilościowo jesienią. A nasiona zebrałam latem.

Dzisiejsze fotki wkleję innym razem, bo coś mi się to teraz nie udaje.
A teraz zdjęcia wgrały się bez problemu :D

Lawenda francuska, zaraz zacznie kwitnąć
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”