Różanka na słonecznym ranczo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Różanka na słonecznym ranczo

Post »

Wandziu ale już ogród wyszedł a dopiero było wszystko takie maleńkie, te narcyzki białe z czerwonym oczkiem lubią glinkę i wilgoć bo u mnie się fajnie rozrastają i pachną wdzięczne kwiatki na wiosnę ,rumiany u ciebie stoją na baczność a moje muszę wiązać bo pijaki jakieś,pięknie i aż chce się odetchnąć świeżym powietrzem :tan ;:3 :wit
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne miejsce tworzysz na swoim podlaskim rancho, Wandziu.
Już sama lokalizacja jest urokliwa, a zaaranżowana Twoją ręką staje się coraz piękniejsza.
Podobają mi się proste rośliny, jakie tam sadzisz: błękitne iryski, kocimiętka, łubiny, digitalisy.
One najbardziej pasują do charakteru tego miejsca.

W kwestii roz - moje też zostały objedzone przez bruzdownicę, niektóre prawie w 100%. Jest to bardzo wkurzające, bo pierwsze kwiaty pojawią się w dopiero końcu czerwca.
Natomiast z mszycami to już katastrofa. Nie wiem, jaki jest związek między mszycami a suszą, ale takiego nalotu tego dziadostwa jeszcze nie widziałam. I to nie tylko na rozach, ale na bukach, grabach, bukszpanach, dosłownie wszędzie!

Ale co tam, masz rację mówiąc, że błękitne niebo i trawa są wystarczająco cudowne, żeby zachwycać się przyrodą i spokojem.
Będę zaglądać z ciekawością do Twojego nowego ogrodu.
Pozdrawiam serdecznie!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Pięknie pokazałaś swoje kwitnące łubiny,naparstnice,irysy.To moje ulubione o bardzo ciekawych kształtach i pięknych kolorach ;:333
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę. ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

krasna101, a wiesz, że mnie jakoś z różami wielkokwiatowymi nie po drodze. Są trudniejsze w uprawie, łapią choroby, wymarzają. Przynajmniej u mnie. Choć bywają też chwalebne wyjątki, które przeczą ogólnemu poglądowi co do wad wielkokwiatowych. Nie dziwię się jednak, że je wybrałaś, bo ich szlachetne kwiaty zachwycają.

Beaby, nasion nie przechowywałam tak jak należy, więc zostało mi sporo torebeczek, których już nie użyję. Spróbuję gdzieś wysiać z nich łączkę, ciekawa jestem, co z tego wykiełkuje.

Bufo-Bufo, u mnie głównie rosną proste rośliny, popularne, bo najmniej z nimi kłopotów. Ale faktycznie czasem próbuję zasadzić coś nowego, tak dla ciekawości. Na przykład nigdy wcześniej nie miałam krwawników ani penstemonów, a widzę, że dobrze im jest na ranczo, więc postaram się je jesienią rozmnożyć.

jarha, złocieniami się zachwyciłam. W przydomowym też nie chciały u mnie rosnąć, natomiast na Podlasiu czują się wspaniale i kwitną wyjątkowo długo. Widocznie lubią patelnię, a w nogach wilgoć.
Ten żółty krzewik, o który pytasz to pięciornik Cream'issima. Ma większe kwiatki niż ten jaskrawożółty i kwitnie nieprzerwanie.

cyma, trochę pąków bruzdownica mi zeżarła, ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Róże paradoksalnie stały się silniejsze, bo energię zużyły na tworzenie krzaczków, a nie kwiatów.

Leśna Dusza, też mam mniej więcej tyle róż. I walczę ze wszelkimi szkodnikami i chorobami. Chemii nie używam, ale żal bierze, kiedy widzę te różne paskudztwa, które upodobały sobie akurat róże. Twój sposób z jodyną ciekawy. Muszę wypróbować. A nuż u mnie też pomoże.

anabuko teraz to pewnie i u Ciebie ostróżki kwitną. W moim przydomowym nigdy nie miałam z nimi szczęścia. Zawsze prędzej czy później wyginęły. Przynajmniej na działce rosną i kwitną jak powinny. Bardzo mi się podobają. Będę musiała rozmnożyć na przyszły rok, żeby mieć więcej.

lojka, dopiero niedawno dowiedziałam się, że te białe narcyzy z czerwonym oczkiem są nazywane "babcinymi". W porównaniu z innymi wyglądają skromnie, ale może dlatego są tak urocze. No i faktycznie pachną.
Moje złocienie też pod koniec kwitnienia się kładą, niestety. Pora je już pościnać, niech rozetki się rozrastają.

Lisica, popularne rośliny są proste w uprawie, co stanowi ich ogromną zaletę. Ja już mam za sobą fazę, kiedy to zachwycałam się różnorakimi odmianami niektórych bylin i krzewów i chciałam mieć tych odmian jak najwięcej. Później nauczyłam się w końcu sztuki rezygnacji i podzielam Twoją zasadę, żeby sadzić dużo tego samego. Nie dotyczy to na razie róż, bo mam po jednej sztuce w odmianie, najwyżej po dwie. No ale to tak wyjątek.
Zszokowałaś mnie informacją, że straciłaś 100 procent różanych pąków. Że też nie ma na to cholerstwo żadnego sposobu. ;:174
Arkadius, dziękuję Ci bardzo za wizytę, to miłe, że przyszedłeś do mnie z wątku doniczkowego, żeby obdarzyć mnie ciepłym słowem. :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Kwitną KRWAWNIKI. Bardzo mi się podobają te różne kolorowe odmiany. Biały pospolity też jest ładny, ale bardzo rozrasta się rozłogami i mocno się rozsiewa. Jest jak chwast. Mam nadzieje, że te kolorowe będą grzeczniejsze.
Desert Eve Red
Obrazek
Obrazek

Apple Blossom
Obrazek
Obrazek
Ten kompletnie pomylony. Miał być Rainbow Ending Blue.
Obrazek
Terracota
Obrazek
A jakie Wy macie doświadczenia z kolorowymi krwawnikami?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Widzę Wando, że poszalałaś z różami w tym roku, będzie co oglądać, ;:215 , czyli już przeprosiłaś się z tymi kapryśnicami
Ja też mam chwile zwątpienia, szczególnie przy wiosennym cięciu, mówię to już ostatnia a zawsze coś tam jeszcze do ogrodu wpadnie. Wszystkie rozterki mijają wraz z początkiem kwitnienia i tak to trwa ;:333
Na bruzdownicę spróbuj na początku sezonu opryskać róże Mospilanem, to środek systemiczny, działa kilka tygodni w roślinie, skutecznie odstrasza wszelkie wszystkie ssące i gryzące owady.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Niestety Małgosiu, ale z tego co wiem, to Mospilan nie działa na akurat to dziadostwo. Stosowałam kiedyś ten środek na inne szkodniki i pomagał, ale podobno na bruzdownicę jeszcze nic nie wynaleziono. Ale tak w ogóle to wolałabym jednak już nie stosować chemii. Trochę pączków przepadło, ale wiele jeszcze zostało, więc na razie jestem w stanie się podzielić z tymi niszczycielkami. :wink:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Zakwitła u mnie całkiem nowa bylinka. Penstemon Dark Towers
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pięknie kwitną już złocienie. :wink:
Śliczna ta hortensja i dość szybka.
U mnie debolistna pomału zaczyna.
A na bukietowki trzeba jeszcze poczekać.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Dzięki Wandziu za nazwanie pięciornika, warto zapamiętać tę nazwę, te żółte jakoś mi do gustu nie przypadły :wink: Bardzo ładne krwawniki, ciekawe czy będą u Ciebie dobrze rosły, niestety te kolorowe u mnie nie zagrzały miejsca. Przetrwał jedynie wysoki żółty, który kiedyś Ci oferowałam, co zresztą podtrzymuję :)
Miłego, spokojnego dnia ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu pięknie zakwitły Ci krwawniki i jakie różnorodne. ;:oj Desert Eve Redz świetnie z różą skomponowany. Mój też ma pąka, może niedługo zobaczę kolor. ;:65
Penstemon ciekawy, będzie piękna kępa jak się rozrośnie. ;:215 Poczytałam trochę, bo nie znałam takiej byliny.
Dobrej pogody na działkowanie. :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

anabuko, ale ja chyba hortensji nie pokazywałam. To chyba do kogoś innego był ten post, prawda? A może chodziło o kalinę?
jarha, te tradycyjne żółte pięciorniki też nie za bardzo mi się podobają, ale wszystkie o innych kolorach to tak, lubię. No i to ciągłe kwitnienie jest na pewno ich dużą zaletą.
cymciu, penstemony to jest nawet duża grupa gatunkowa, ciekawa jestem jednak, jak one zimują. Podobno nieźle, ale muszę to sprawdzić u siebie. Ale te prawie czarne liście u mojego są naprawdę efektowne.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Vanessa Bell
Obrazek

Obrazek
Kronprincess Mary
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Impala
Obrazek

Obrazek
Emily Bronte
Obrazek

Yellow Fairy
Obrazek
Lions Rose
Obrazek
Gartenspass
Obrazek
Obrazek
Cremosa
Obrazek

Obrazek
Rosenfee
Obrazek
Chopin
Obrazek
Bailando
Obrazek
Eglantyne
Obrazek
Obrazek
Lila Wunder
Obrazek
Stepanie Baronin
Obrazek
Apricola
Obrazek
Obrazek
Mary Rose
Obrazek
Twiggy's Rose
Obrazek
Queen of Hearts
Obrazek
Venrosa
Obrazek
Red Leonardo da Vinci
Obrazek
Milano
Obrazek
Marchenzauber
Obrazek
Obrazek
Kimono
Obrazek
Berolina
Obrazek
Graceful Palace
Obrazek
Rosario
Obrazek
La Villa Cotta
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Penstemon król rabaty :D cudny jest, u mnie niestety nie przezimowały a potem zapomniałam o nich. Twiggy's rose falbankowa pachnie? Piękna rabata róż; wszystkie ci kwitną wspaniale. U mnie wypadły 4 posadzone jesienią, niektóre marnie rosną a część rosnie dziwnie bo jeden krzak tej samej odmiany już wysoki a obok ten sam conajmniej o połowe niższy.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Igala, niestety nie zdążyłam powąchać Twiggy''s czy pachnie, bo już przekwitły pierwsze kwiatki.
U mnie z jesiennych nasadzeń wypadły dwie kartonikowe i z wiosennych zakupów też padły dwie kartonikowe. One jednak są słabsze od szkółkowych. Niska cena kusi, ale co z tego, że tanie, jak trudno je utrzymać przy życiu.

Dzisiaj angieleczka Emily Bronte miała już trzy piękne kwiatki.
Obrazek
Zachwycił mnie także pierwszy kwiatek Zaide.
Obrazek
I pierwsze białe pączusie Lenka Frayla
Obrazek
A to jest pierwszy kwiatek Rosenstadt Freising
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Wandziu róże przepięknie Ci kwitną. ;:167 Czy podlewasz je jakoś szczególnie dużo? Nie cierpisz na niedobory wody? :wink: :D
U mnie dopiero wczoraj spadł pierwszy w tym sezonie deszczyk,niewielki ale odświeżył troszkę powietrze, ziemia natomiast pozostaje sucha jak popiół... makabra.Jeśli dalej tak będzie to wszystkie nasadzenia się wypalą. Jestem zauroczona Twoimi ostróżkami! Cudowności! ;:167 :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”