Nawożenie róż

ODPOWIEDZ
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Re: Nawożenie

Post »

Mam pytanie , 4 lata temu jak sadziłam róze kopałam bbbb. głębokie doły ( 1,5m x 1m głębokie ) w te doły dawałam dużo obornika ( wtedy korzenie były małe i na pewno nie sięgały tak głęboko ) Czy teraz po 4 latach te korzenie tam dotarły i czy jeszcze : "skorzystają " z tego obornika czy powinnam je nawieżć ?
duduś
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

duduś, powinnaś je nawieźć.
Jest opinia (z którą się zgadzam) że nawóz organiczny wkopany głębiej niż na 20-25cm jest bezprodukytywny. Głęboko w ziemi nie są aktywne mikroorganizmy które go rozkładają. Lepiej obornik przemieszać z warstwą gleby którą przysypujemy krzewy (nie bezpośrednio na korzenie) i wtedy rośliny skorzystają z wpłukiwanych substancji, a obornik będzie się rozkładał.
Pozdrawiam. Sławka
duduś
1000p
1000p

Post »

dziękuję też tak słyszałam , szkoda roboty sprzed 4 lat :)
duduś
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Człowiek uczy się na błędach, niestety często własnych.
Ja kiedyś wiosną, w początkach mojej różanki okopałam róże świeżym obornikiem ;:223 . Efekt był okropny- rok prawie bez kwiatów, a jeśli były to pojedyncze i małe. To była lekcja na całe życie ;:108 .
Pozdrawiam. Sławka
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hanka55 pisze:
amba19 pisze:Podnoszę ten bardzo interesujący temat.
Oczywiście mam również pytanie:
Jakie nawozy mineralne (jakich firm- jeśli to nie jest zakazane?) stosujecie do zasilania swoich róż.
Na wiosnę chciałam kupić nawóz na cały sezon i będę bardzo wdzięczna za Wasze opinie.
Warunki glebowe w jakich rosną moje róże można określić jednym słowem - PIACH.
Najkorzystniejszy będzie opryskiwacz i nawożenie dolistne.
To, co najważniejsze dla róż, trafi szybko tam, gdzie jest potrzebne, a nie przesiąknie w piach.

Najkorzystniejszy dla róż skład, ma nawóz do pomidorów.
I jest dużo tańszy, niż " ekskluzywne" mieszanki dla róż.
A skład - ten sam. :lol:
Pomidor np.10;10;35 +mikroelem.
Róża 10:11:15 +mikroelem.
Kupilam nawoz do pomidorow w plynie i teraz czytam, ze posiada on inne parametry: 5-5-7.
Czy nadaje sie zatem do podlewania roz i ewentualnego zasilania cebulek?
będę wdzieczna za odpowiedz :wit
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
duduś
1000p
1000p

Post »

Witam chciałam zapytać czy azofoskę można stosować do wszystkich roślin , tzn.czy należy stos. do wszystkich np. jałowców ( kolumnowych i płóżących ), do rododendronów kalmii itp
duduś
amaja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2014, o 15:08

Post »

Witam jestem tu i w dziedzinie róż nowa więc proszę o wyrozumiałość i pomoc :D
Mam 8 różyczek z zeszłego roku, podsypałam je teraz osmocote czy poza tym powinnam je nawozić czymś jeszcze? i czy można je jakoś chronić przed kwieciakiem i szara plamistościa? maja juz rozwiniete listki wiec wiem ze nie moge ich spryskac miedzianem
Prosze o pomoc:)
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Kupiłem dzisiaj nawóz Substral Osmocotę do róż,przy jego sypaniu powinienem przykryć go glebą czy po prostu posypać go z wierzchu i to wystarczy?
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

amaja, róże w pierwszym roku po posadzeniu najlepiej jest nawozić bardzo mało, szczególnie nawozami azotowymi. Powinny się dobrze ukorzenić a nie wyrastać w duży krzak, na to będzie czas w następnych latach.
Jeśli chodzi o szkodniki i choroby to są różne szkoły. Można opryskiwać profilaktycznie co 2-3 tygodnie (środki przeciw grzybom najlepiej zmieniać) a można obserwować i reagować kiedy się coś zaczyna dziać. Osobiście jestem zwolenniczką tej drugiej metody, a jeśli działam profilaktycznie to tylko krzewach które chorowały w poprzednim sezonie.

Ogrodnik88 zawsze lepiej jest nawóz wymieszać z glebą. Jeśli nie pada to dobrze podlać.
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
Beata-sc
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 sie 2013, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

amaja, pamiętaj, że opryski robimy przy pochmurnej pogodzie :D . Sławka ma rację, co do nawożenia młodych krzaczków róż - niektórzy mówią, że w pierwszym roku po posadzeniu rezygnujemy z nawożenia. OSMOCOTE DZIAŁA PRZEZ 6 MIESIĘCY! - tak więc uważaj, aby nie zrobić krzywdy tym swoich roślinom kolejnym nawożeniem. Wiem, jak korci, aby coś tam podsypać - sama mam 10 krzaczków posadzonych jesienią. Teraz zaczynają swoje życie na mojej ziemi. :D Mam wrażenie, że wtedy dobrze przygotowałam stanowisko - dół 60x60x60, obornik zmieszany z ziemią, podłoże do róż I kopczyki na zimę. Teraz ich kolej :D Mam nadzieję, że będą zdrowe - 2xNew Dawn oraz 2x Sympathie przy pergolach oraz 2xRosa de resht, 2x Chopin, Myriam I Evelyne dheliat. W tej chwili to jeszcze maluchy - jak będą jakieś kwiateczki, podzielę się zdjęciami.
Ogrodnik88 - zawsze mieszaj nawóz z ziemią, aby grzejące słonko w połączeniu z nawozem nie spaliło jakiejś części rośliny. Poza tym on ma się rozpuścić :D. Pozdrawiam, Beata
"Jeśli wierzysz w zwycięstwo, zwycięstwo uwierzy w Ciebie..." P.C.
SCRUBBY
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2016, o 09:03

Post »

Ja stosuję doglebowo:
Wiosną, przy pierwszych liściach, przez dwa tygodnie (zgodnie z opisem producenta): wzrost roślin - FloraGRO, na zasilenie w fitochelatyny - FloraMicro.

W czasie zwykłego wzrostu (faza WEGE) mieszanki na 20L:
nawóz Peters Professional Grow-MIX 21-7-21 (15g)
wapnia azotan (15g)
magnezu siarczan (11g)
nawóz wapnowo-magnezowy (13g)

tuż przed kwitnieniem (jak są zawiązki) na 20L mieszam dla fazy FLO:
nawóz Peters Professional COMBI SOL 6-18-36 (15g)
wapnia azotan (15g)
magnezu siarczan (11g)
nawóz wapnowo-magnezowy (13g)

Opryski zapobiegawczo (grzyby) i zgodnie z potrzebami (mszyce).
Awatar użytkownika
olga-s1
100p
100p
Od: 5 lis 2013, o 15:04

Post »

Proszę o pomoc znajomy poradził mi żeby podsypać róże nawozem jesiennym siarczanem potasu, Przeczytałam wszystkie posty w tym wątku i stwierdziłam że raczej nie stosujecie tego nawozu .może ktoś jednak mi coś poradzi będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam Olga
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja stosuję i uważam że z dobrym skutkiem. Potas pomaga odprowadzić wodę z tkanek czyli roślina bezpiecznej zimuje ;:19 .
Powinno się podsypać w ostatniej dekadzie sierpnia czyli właśnie teraz.
Podobno lepsza jest Kalimagnezja albo Patentkali ale trudno je kupić ;:174
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Patentkali i Kalimagnezja to; mieszaniny siarczanu potasu z siarczanem magnezu.Nic nie stoi na przeszkodzie, by składniki wymieszać samodzielnie,lub zastosować osobno.

Pozdrawiam klakier.
Awatar użytkownika
olga-s1
100p
100p
Od: 5 lis 2013, o 15:04

Post »

Sawka , dziękuję za odpowiedź . Trochę za późno wyczytałam że siarczan potasu powinien być w formie krystalicznego granulatu ( jak cukier) bo inny nie chce się rozpuszczać w glebie , mój to biały granulat. Podsypałam dwa dni temu i widzę że chyba jednak się rozpuszcza, ale nie wiedziałam ile sypać dałam po 1.5 łyżeczki na większe krzaki i i po 1 na mniejsze. Napisz proszę ile ty dawkujesz, bo być może dałam za mało i czy rozpuszczasz w wodzie czy podsypujesz suchy granulat. :)
Mam jeszcze pytanie czy stosuje ktoś dla róż nawóz przeznaczony do pomidorów a jeżeli tak to jaki i ile.
Pozdrawiam Olga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”