Nasiona, cebule - zaprawianie i terminy siewu i sadzenia
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
Na jesieni po raz pierwszy w zyciu posadzilam cebulki i wyrosły z nich, ku mojemu zdziwieniu ogrodnika amatora, przepiekne tulipanki. Zdjecia wkleje pozniej. teraz mam jednak klopot. W tym miejscu chce zrobic letnia rabatke. W celu tym chce usunac trawe, przekopac i przesadzic tam pieczolowicie hodowane sadzonki. Nie wiem tylko, czy moge ruszyc cebuli. Czy moge je np przesadzic do jakiejs doniczki i tam poczekac az liscie uschnal? Dzięki za rady :P
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Kontakt:
Zaprawa nasion (?)
Kupiłam dzis stertę nasion w ogrodniczym, niestety uważniej przyjrzałam się im dopiero po powrocie do domu. Na cebuli i marchewce znalazłam informację, która wygląda...groźnie :
Cebula Wolska Allium cepa (Firma Ogrodnik) - Skład zaprawy: Sarfun T 65 DS - Karbendazyn, tiuram, kl. toksyczności dla ludzi - pozostałe, kl. toksyczności dla organizmów wodnych = BARDZO TOKSYCZNE
Marchew Berlikumer 2 i Nantaise 2 Daucus carota (Firma Grzesiak) - Zaprawa Grevit 200 SL - ekstrakt z grejpfruta 100g/l, Działa drażniąco na oczy, drogi oddechowe i skórę, Działa szkodliwie na organizmy wodne, może powodować długo utrzymujące się niekorzystne zmiany w środowisku wodnym, Prewencja dla ludzi, pszczół i zwierząt (okres zapobiegawczy zatruciu) - nie dotyczy
Jestem laikiem i dlatego proszę o wyjaśnienie - czy ja właśnie kupiłam toksyczne warzywa, i jeśli wsieję je nad zbiornikiem wodnym wybiję wszystkie organizmy wodne?! Na reszcie nasion (sałaty, kapusty, rzodkwie) nie ma takich ostrzeżeń...
Cebula Wolska Allium cepa (Firma Ogrodnik) - Skład zaprawy: Sarfun T 65 DS - Karbendazyn, tiuram, kl. toksyczności dla ludzi - pozostałe, kl. toksyczności dla organizmów wodnych = BARDZO TOKSYCZNE
Marchew Berlikumer 2 i Nantaise 2 Daucus carota (Firma Grzesiak) - Zaprawa Grevit 200 SL - ekstrakt z grejpfruta 100g/l, Działa drażniąco na oczy, drogi oddechowe i skórę, Działa szkodliwie na organizmy wodne, może powodować długo utrzymujące się niekorzystne zmiany w środowisku wodnym, Prewencja dla ludzi, pszczół i zwierząt (okres zapobiegawczy zatruciu) - nie dotyczy
Jestem laikiem i dlatego proszę o wyjaśnienie - czy ja właśnie kupiłam toksyczne warzywa, i jeśli wsieję je nad zbiornikiem wodnym wybiję wszystkie organizmy wodne?! Na reszcie nasion (sałaty, kapusty, rzodkwie) nie ma takich ostrzeżeń...
- agape
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
NP. Nie należy wsypywać tego opakowania do oczka wodnego... 8) , ani do wc.
Siać nasiona należy w rękawiczkach. Nie dotykać oczu, nie kichać w to.Ale bez przesady to nie jest radioaktywne.
Czasem kupuje się nasiona naturalne i niektórzy je w domu zaprawiają (moczą, posypują preparatami przeciw zagniwaniu nasion i robakom). A czasem można kupić już zaprawione- takie masz Ty.
Brak okresu prewencji oznacza, że jak pszczoła usiądzie na tej grządce gdzie to posiejesz, to nie umrze- nie trzeba odczekiwać po posadzeniu, nie trzeba się martwić o okres karencji. Można wchodzić do ogródka i korzystać z niego tuż po posadzeniu.
To chyba lepiej, bo lato jest deszczowe i wiele chorób grzybowych może zaatakować młode, niezaprawione siewki.
Opakowanie mozna włożyć w worek foliowy i oddać w sklepie przy kolejnej wizycie. Oni oddają do utylizacji.
Siać nasiona należy w rękawiczkach. Nie dotykać oczu, nie kichać w to.Ale bez przesady to nie jest radioaktywne.

Czasem kupuje się nasiona naturalne i niektórzy je w domu zaprawiają (moczą, posypują preparatami przeciw zagniwaniu nasion i robakom). A czasem można kupić już zaprawione- takie masz Ty.
Brak okresu prewencji oznacza, że jak pszczoła usiądzie na tej grządce gdzie to posiejesz, to nie umrze- nie trzeba odczekiwać po posadzeniu, nie trzeba się martwić o okres karencji. Można wchodzić do ogródka i korzystać z niego tuż po posadzeniu.
To chyba lepiej, bo lato jest deszczowe i wiele chorób grzybowych może zaatakować młode, niezaprawione siewki.
Opakowanie mozna włożyć w worek foliowy i oddać w sklepie przy kolejnej wizycie. Oni oddają do utylizacji.
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Kontakt:
To naprawdę brzmi strasznie. Wrzucic opakowania do oczka wodnego nie, ale jeśli posadzę te nasiona nad brzegiem rzeki (bo tak mam dzialkę) pierwzy deszcz zmyje całą toksyczność do wody?
No i jakiś to pewnie ma wpływ na rośliny? Jakoś te składniki muszą się odkładać w korzeniu marchwii czy cebuli?
Idea toksycznych warzyw do wysiania we własnym ogródku mnie przerasta...
No i jakiś to pewnie ma wpływ na rośliny? Jakoś te składniki muszą się odkładać w korzeniu marchwii czy cebuli?
Idea toksycznych warzyw do wysiania we własnym ogródku mnie przerasta...
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
Oni chyba tylko tak tam piszą bo muszą
Nie sądzę aby były to aż takie wysokie stężenia.Myślę,że firma sie zabezpiecza w ten sposób przed ewentualnymi rozczeniami gdyby ktoś rzeczywiście się zatruł. Ale może się mylę...Przydałby się tu jakiś specjalista w tej dziedzinie...

Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
To był motyl...
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- dianek
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
oj sporo by trzeba było tego wysiać żeby po spływie do rzeki zaszkodziło... baaaaardzo sporo... ;)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek