Moje storczyki
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Januszu
dziękuję , ja wielu informacji o storczykach dowiedziałam się z internetu . Sabotka też bym uśmierciła gdybym nie obejrzałam filmu o storczykach.. Nie polecałabym skorupek do cambrii . Możesz podlewac ją polopiryną ( 1 tabl. na 5l. wody) oraz drożdźami- to jej nie zaszkodzi - oczywiście gdy nie przechodzi okresu spoczynku . Ja trzymam na balkonie lub uchylam okno gdy temperatura nie spada poniżej 10 stopni nocą . Teraz też wyniosłam cymbidium na balkon , ale w nocy lekko owijam otuliną. Różnica temperatur miedzy dniem a nocą przyspiesza kwitnienie.
Pozdrawiam
Bogumiła
dziękuję , ja wielu informacji o storczykach dowiedziałam się z internetu . Sabotka też bym uśmierciła gdybym nie obejrzałam filmu o storczykach.. Nie polecałabym skorupek do cambrii . Możesz podlewac ją polopiryną ( 1 tabl. na 5l. wody) oraz drożdźami- to jej nie zaszkodzi - oczywiście gdy nie przechodzi okresu spoczynku . Ja trzymam na balkonie lub uchylam okno gdy temperatura nie spada poniżej 10 stopni nocą . Teraz też wyniosłam cymbidium na balkon , ale w nocy lekko owijam otuliną. Różnica temperatur miedzy dniem a nocą przyspiesza kwitnienie.
Pozdrawiam
Bogumiła
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Ty od chrześniaka dostałaś, a ja już dwa od siostrzenicy. Jeden był totalnie zalany i już po kwitnieniu, odratowałam i kwitł mi pięknie przez całe lato. Z miesiąc, czy dwa temu dala mi kolejnego, też po kwitnieniu i też przelanego przez jej babcie, a moją ciotunię. Nijak nie idzie cioci wytłumaczyć, że storczyk, to nie paprotka i nie trzeba go podlewać co drugi dzień. Teraz ten drugi wypuszcza pędzik kwiatowy. Znów będę miała niespodziankę. Siostrzenica mówiła, że był kremowy. Zobaczymy. 

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31