Carla-pwd - jak na razie raczkowanie:)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

chcę sie pochwalić moimi grudniczkami.. bo nie dość że kupione już z pączkami :) to do tego oczywiście mój M .. musiał je sobie przestawić.. wiec i ruszane... to nadal są dzielne i może nawet zakwitną w tym roku ???

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dalej fiołki od marzenki.. wyciagnełam z wody po dwóch dniach bo zaczeły marnieć :( podciełam ogonki i włozyłam do ziemi... może teraz z nich coś będzie :)

Obrazek

Kalanchoea... już z korzonkami tez w ziemi :)

Obrazek

No i beniaminki od marzenki ukorzeniam na dwa sposoby.. jedne w wodzie nadal stoja, a drugie wsadziłam do doniczki z ziemią, bo wyczytałam w Encyklopedii Roślin (taką sobie ostatnio zakupiłam :):) ), że właśnie powinno się go w ziemi ukorzeniać.

No i jakby ktoś szukał i chciał to mam dwie szczepki hoi już ukorzenione do oddania :)

Obrazek
Obrazek

no i jeden szkopół mam .. u mojej Calathea.. robią się takie "witrażowe" liście.. i nie wiem co z nimi jest... tak sie robi z najstarszymi .. a młode ładnie nadal sie rozwijaja i powstaja nowe...Obrazek
November23
200p
200p
Od: 8 wrz 2008, o 10:05

Post »

Witaj Carla :)
Z czasem Twoje maleństwa urosną w busz! Zauważyłam, że masz synadenium grantii, ja sama niedawno zidentyfikowałam swoje synadenium, z pomocą nieocenionych Forumowiczów. Moje jest już ogromne, jeśli mogę Ci coś doradzić - to: jak Twoja sadzonka trochę podrośnie, zetnij jej czubek z kilkoma listkami, ukorzeń i posadź obok "matki", a wtedy "stara" roślinka pięknie się rozkrzewi, a obok będzie rosło następne "piętro". :)
Beata :)
Cor gaudens exhilarat faciem...
Ogródeczek / domownicy i pracusie
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ja bym osobiście szukała szkodnika - szczególnie przędziorka lub wciornastka, ale może Czarodziej zajrzy to ci coś podpowie :P :P
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

November23 pisze:Witaj Carla :)
Z czasem Twoje maleństwa urosną w busz! Zauważyłam, że masz synadenium grantii, ja sama niedawno zidentyfikowałam swoje synadenium, z pomocą nieocenionych Forumowiczów. Moje jest już ogromne, jeśli mogę Ci coś doradzić - to: jak Twoja sadzonka trochę podrośnie, zetnij jej czubek z kilkoma listkami, ukorzeń i posadź obok "matki", a wtedy "stara" roślinka pięknie się rozkrzewi, a obok będzie rosło następne "piętro". :)
Tylko ta sadzoneczka z czubka musi być lekko zdrewniała bo inaczej zgnije :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Saraaa

Post »

Piękne kwiatuchy :D Za fiołeczki trzymam kciuki, aby szybko rosły :wink:
Carla-pwd
500p
500p

Post »

adamanna pisze:ja bym osobiście szukała szkodnika - szczególnie przędziorka lub wciornastka,
.. ja szukałam... na liściach nic nie ma tego jestem pewna na 100% ... na wierzchu ziemi też jest czysto... no chyba, że coś koło korzenia ;/ .... tam nie zaglądałam...

Co do fiołków od marzenki .. :(:( z 4 listków... został jeden w miare sztywny .. :( reszta zgniła.. :( wiec znów się będę musiała uśmiechnać do Marzenki na wiosne po listki...

a grudnki na razie nadal mają zwarte pąki :) :)
Justa007
200p
200p
Od: 24 wrz 2008, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi też zawsze listki gniły, jak je w wodzie ukorzeniałam. Dlatego teraz wsadzam je od razu do ziemi i normalnie podlewam - jak fiołki z korzonkami. Na 12 listków z jednym się tylko pożegnałam. Ładny wynik, prawda? :)
Zielonolandia - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48079" onclick="window.open(this.href);return false;
Wątek sprzedażowy - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=48109" onclick="window.open(this.href);return false;
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolinko
na wiosnę dostaniesz nowe listki fiołków.Może te przemarzły w czasie podróży.
Justynko
wynik w ukorzenianiu masz bardzo dobry,ja też niedużo straciłam listków przy ukorzenianiu.Na 45 chyba 2 lub 3 .Ja ukorzeniam też od razu w ziemi.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Justa007
200p
200p
Od: 24 wrz 2008, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To jest zdecydowanie najbezpieczniejsza metoda :)
Zielonolandia - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48079" onclick="window.open(this.href);return false;
Wątek sprzedażowy - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=48109" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyniki naprawdę rewelacyjne. Posłucham waszych rad, wiosną pożebrzę o listki i będę ukorzeniać. Ciekawe z jakim wynikiem :?: :D
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
November23
200p
200p

Post »

kati-1976 pisze:
Kati... pozwolę sobie nie zgodzić się Tobą... wielokrotnie już ukorzeniałam młode pędy, nie zdrewniałe i nic nie gniło, więc to chyba nie jest reguła.
Pozdrawiam :)
Carla-pwd
500p
500p

Post »

Dziekuje za rady :):) ... do wszystkich będę sie stosować..

co do tych fiołkowych listków.. to ja chyba własnie z wodą nie umie eksperymentowac.. bo te listki, ktore oderwałam od swojego fiołeczka... odrazu wsadziłam do ziemi i naprawde świetnie rosną są soczyście zielone i sztywne :) ...

mam nadzieje ze i moje wyniki dobre beda :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

November23 pisze:
kati-1976 pisze:
Kati... pozwolę sobie nie zgodzić się Tobą... wielokrotnie już ukorzeniałam młode pędy, nie zdrewniałe i nic nie gniło, więc to chyba nie jest reguła.
Pozdrawiam :)
Być może. Ja dla pewności ukorzeniam lekko zdrewniałe, bo wiem, że na pewno bedzie z tego roślinka.
Ważne jest aby przed wsadzeniem do ziemi przesuszyć przez kilka dni (do tygodnia) miejsce cięcia.
To przesuszenie decyduje o przyjęciu się szczepki synadenium. :D
November23
200p
200p

Post »

Kati - każda z nas ma swoje metody, grunt, że skuteczne, a zawsze warto się nauczyć czegoś nowego od innych :) :) :)
Teraz ja spróbuję z przesuszaniem... ;)
Carla-pwd
500p
500p

Post »

dziś przedstawie "dziwne" grudniki :) Dlaczego dziwne?? a to dla tego, że nie dość, że kupione już z pączkami.. do tego nieco zgniecione pod czas reszty zakupów, ponadtro dwa razy w ciagu 4 dni zmieniały miejsce "zamieszkania" a one co ??? a one nie zgubiły pączków a nawet....

Obrazek Obrazek

ponadto kwitnie jeszcze Psianka pieprzowa choć jest w opłakanym stanie i ostatnio zauważyłam mszyce na niej :( (zrobiłam jej 30 minutową kąpiel zanurzeniową jak myślicie pomoże coć na te mszyce?)

Obrazek

no i kolejny żłobek fiołkowy :) listeczki dostałam od Pani Marlenki :) WIELKIE DZIĘKI :) będą z nich fiołeczki różowy, biały, ciemny niebieski oraz biały z niebieską obwódka :):):)
wsadziłam odrazu do ziemi.... bez kąbinowania z wodą :) i oby sie przyjeły :)

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”