Daktylowiec niski (Phoenix roebelenii) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
maciejbis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2011, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Daktylowiec karłowaty, usycha! Pomocy, proszę.

Post »

Witam, wszystkich na forum :) Szukałem pomocy w internecie i trafiłem na to forum.

Ogólnie nigdy nie miałem palmy w domu, jest to moja pierwsza. Roślina stoi w doniczce z dziurkami, na karmazynowych kulkach. Znajduje się w torfie i stoi w ciemnym miejscu w pokoju. Podlewana jest co dwa tygodnie wraz z nawozem Pokon do palm.

Na zdjęciu widać dokładnie co się dzieje z palmą, mam ją w domu od krótkiego czasu, czy przestawienie palmy w jasne, oświetlone miejsce[jak na zdjęciu], a może wystawić ją na ogród? Zmiana torfu na inną ziemię, do palm może pomóc? Czy palma w ogóle nadaje się do domu? I jak będzie wyglądać sprawa zimą?

Proszę o pomoc :cry:
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Re: Daktylowiec karłowaty, usycha! Pomocy, proszę.

Post »

Witam

Ta palma dobrze rośnie w domu, nie ma problemu w okresie zimowym.
Ale latem przydałoby się jej więcej światła.

Robellini potrzebuje dużo wody.
Doniczka (ta prawdziwa, nie osłonka) wygląda na zdecydowanie za małą w stosunku do wielkości palmy.
Praktycznie wszystkie nowozakupione palmy trzeba przesadzić do dobrej ziemi i większej doniczki.

O robellinim sporo napisaliśmy na forum.
maciejbis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2011, o 20:48

Re: Daktylowiec karłowaty, usycha! Pomocy, proszę.

Post »

Bardzo dziękuje za odpowiedź, teraz jak już znam właściwą nazwę mojej palmy, mogę wyszukać więcej informacji na forum:) Bardzo dziękuje za szybką i rzeczową pomoc:)

Mam jeszcze pytanie, czy mogę przesadzić palmę, bez szkody dla niej? Nic się z Nią nie stanie? Inne pytanie dotyczy podlewania. Potrzebuje dużo wody, tzn? Można prosić o jakieś dokładniejsze wskazówki?
w_przemo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lip 2011, o 09:37

phoenix roebelenii - oklapły liście

Post »

dopiero zaczynam moją przygodę z palmami i na początek porażka, ale tak chyba być musi - pierwsze szlify...

zakupiłem phoenix roebelenii, na początku czerwca wystawiłem na taras. podlałem polecaną odżywka do palm, podlewam w miarę solidnie wodą i od kilku dni zauważyłem, że liście "oklapły", zwinęły się i brązowieją, sprawdzałem dość często ziemię w doniczce i nie była z pewnością przesuszona.

proszę gorąco o wskazówki - jak dalej postępować!

http://img163.imageshack.us/img163/4852/imag0077qi.jpg
http://img810.imageshack.us/img810/8463/imag0078lu.jpg
OLAZOPOLA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lis 2011, o 13:17

Re: phoenix roebelenii - oklapły liście

Post »

Mam ten sam problem, więc podbijam temat. Przy okazji pytanie - jak odróżnić daktylowca kanaryjskiego od karłowatego i czy bardzo sie róznią jeśli chodzi o wymagania? Mojego daktylowca mam od około pół roku, zaraz po zakupie przesadziłam do palmowej donicy, dałam ziemię "dla palm", podlewałam dwa razy w tygodniu wodą przegotowaną i odstaną, zraszałam co kilka dni, raz w tygodniu odżywka. Od października już nie dają odżywki, mniej podlewam, a od kilku tygodni coś się psuje - oklapłe gałązki, liście schną, dokładnie tak jak na zdjęciach założyciela wątku. Ktoś coś pomoże? będę wdzięczna :)
OLAZOPOLA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nikt nie pomoże?
x-mm-x
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Prawdopodobnie przelany. (zakładam, że nie zasuszony). One nie znoszą nadmiaru wilgoci. Albo ma za chłodno?
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Prawdopodobnie za dużo wody.
Palmy zimą wolą chłodniejsze pomieszczenie nie lubią wysokiej temperatury zimą.
Daktylowcom dość szybko rośnie system korzeniowy,możliwe też ,że ma za małą doniczkę.
OLAZOPOLA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za odpowiedzi:) Donica jest wysoka "palmowa", w pokoju minimalna temp. 19 st, Pani z działu ogród w Castoramie powiedziała, że daktylowiec jest na100% przesuszony i ze błędem było wysadzenie palmy od razu do dużej donicy, bo korzenie teraz nie sięgają wody..... więc już totalnie nic nie wiem..... . Na razie obciełam suche badyle i prosze o radę - czy odstawić go gdzieś na zimę i przeczekać do wiosny, czy już raczej nic z niego nie będzie? Czy mam go przesadzać do malej donicy jak radziła ta kobieta z Casto? Martwią mnie najbardziej takie białe plamy na liściach od spodu - nawet na młodych, wygląda to jak...kamień z wody, takie mam skojarzenia jak na to patrzę, a podlewany jest wodą przegotowana i odstaną, pryskany tez odstaną. załączam zdjęcie, może ktoś jeszcze będzie mógł coś powiedziec na tej podstawie. będę wdzięczna bardzo! Obrazek Obrazek
x-mm-x
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Heh, faktycznie, donica jest trochę za duża. Wyjmij go z niej i sprawdź stan korzeni.
OLAZOPOLA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

mmax pisze:Heh, faktycznie, donica jest trochę za duża. Wyjmij go z niej i sprawdź stan korzeni.
dziękuję, tak zrobię! jeśli ktoś ma jesczcze uwagę co do tych plam na lisciach to będę wdzieczna za sugestie.
nadija28
50p
50p
Od: 9 mar 2011, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Te plamki na liściach to może być wina przędziorka.Zobacz czy przypadkiem się nie zadomowił.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Takil
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sty 2011, o 22:48
Kontakt:

Post »

A czy przypadkiem nie mają za mało światła? to co piszecie odnośnie pielęgnacji jaką prowadzicie wydaje się jak najbardziej poprawne.
Mam dwa Roebellini, trzeci sezon na podwórku, trzeci sezon w domu. Zauważyłem, że opadanie następuje w sytuacji kiedy palmy nie otrzymują dostatecznej ilości światła i zaniża się poziom podlewania.
W sezonie ciepłym, kiedy stoją w ogrodzie problem u mnie nie występował.
-----
Pozdrawiam
Takil / Godfryd
palmus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2013, o 12:06

Post »

Witam wszystkich serdecznie !
Niedawno zakupiłem palmę Phoenix Roebelenii (Leroy Merlin). Od pewnego czasu zaobserwowałem zmiany jej liści. Końcówki są brązowe, niektóre listki wydają się jakieś połamane, "wygięte" a na dodatek kilka jest jakby "zjedzonych". Palmę podlewam regularnie, staram się, aby zawsze miała wilgotne podłoże, stosuje nawóz. Co parę dni zraszam ją wodą. Gdy jest ciepło i słonecznie wystawiam ją na balkon. Nie widziałem żadnych szkodników na liściach, ani w doniczce. Bryła korzeniowa nie jest przerośnięta. Dodam, że gdy ją kupiłem był mróz, może na 2 minuty była narażona na działanie niskiej temperatury. Może to miała jakiś wpływ na liście ?
Proszę o pomoc !
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jaro18
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sty 2014, o 21:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Palma (phoenix robellini) usycha

Post »

witam
proszę o pomoc przy reanimacji mojego roebelenii. Mam ja prawie rok w listopadzie zaczęły brązowieć liście i w niektórych miejscach wyglądają jak połamane. Problem postępuje dość szybko i nie dotyczy tylko dolnych liści. dodatkowo od spodu widać liścia białe plamki - nie wiem czy to było wcześniej. Obrazek

Pryskałem na przędziorka dwa tygodnie temu ale dalej schnie. proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”