Baryczkowe kaktusiki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Epiphyllum Ackermanii? Piękne :) Jak o nie dbałaś w tym roku, że tak zakwitło?
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękności :) .
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Prawdziwy powód do dumy. Może wreszcie dorósł do pełnego rozkwitu :lol: :D :D
Znalazłam w mojej książeczce opuncję podobną do Twojej kwitnącej piękności - może to opuntia inamoena var. flaviflora ?
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

KaRo, Grażynko, Krzysztofie, Karolu, Ewo, Ilonko- dziękuje za odwiedziny i miłe słowa :)

Karolu, dbaniem bym tego nie nazwała. Po prostu kaktusik cały rok stoi sobie na południowym parapecie, więc ma bardzo jasno, z reguły dość sucho, wczesną wiosną przesadziłam go do nowej doniczki, bo miał już bardzo ciasno. Czasem był podlewany wodą od storczyków z nawozem dla nich, może to mu podpasowało?

Ilonko- dzięki za identyfikację, sama nie mam zielonego pojęcia, jak nazywają się moje kaktusy. Wystarcza mi to, że są :) Choć jak ktoś podrzuci mi jakąś nazwę to zapisuję i staram się zapamiętać. Nigdy nie wiadomo, może kiedyś się przyda :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Baryczka pisze:Karolu, dbaniem bym tego nie nazwała. Po prostu kaktusik cały rok stoi sobie na południowym parapecie, więc ma bardzo jasno, z reguły dość sucho, wczesną wiosną przesadziłam go do nowej doniczki, bo miał już bardzo ciasno. Czasem był podlewany wodą od storczyków z nawozem dla nich, może to mu podpasowało?
W sumie to też epifit, więc może to mu pomogło :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niemniej kwiaty u Epiphyllum bardzo mnie ucieszyły:)
Teraz czekam na rozkwit u Echinopsisa, ale pączki tak wolno rosną, że zaczynam się już martwić, czy nie uschły.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokazał się pączek u Frithii, kolor będzie miała liliowo-różowy, a spodziewałam się fioletowego. Wydaje się też, że kluje się u niej drugi.

Poza tym moje kaktusiki poprzesadzałam, poprzycinałam (grubosze), porozsadzałam. Skutkiem czego mam na oddanie/wymianę kilka ładnie ukorzenionych sansewierii rozetowych, gasterii brodawkowatych oraz świeżo odłamanych kawałków opuncji.

Ktoś chętny?
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Kamilo :D
Piękna kolekcja :P Epiphyllum zapiera dech ... :shock: :D jest przecudne :D
Notokaktusa na fioletowo kwitnącego mam chyba identycznego :P
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

:P :P :P śliczne te twoje kaktusiki :P :P :P
Patrysia
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, Patrysiu - dziękuję :)

Wrzuciłam do doniczki zbiorczej kilka kaktusików, nie do końca wiem, czy będzie im dobrze razem. Większość już tu pokazywałam, ale mam też coś jeszcze :)
Obrazek

Te dwa dostałam jako 1cm maleństwa , nie wiem jak się nazywają, są u mnie ok. 3 lat i już trochę podrosły:
Obrazek

Opuncja tworzy nowe człony, może znów zakwitnie w tym roku?
Obrazek

I moje grubosze (2 szt.), wywędrowały na dwór i już u nich widać poprawę, wzmacniają się listka i wokół nich pojawiły się czerwone brzeżki.
Obrazek

Inni balkonowi mieszkańcy, moje ukochane rojniki. To tylko dwa z kilkunastu gatunków jakie posiadam. Większą cześć mam na ogrodzie, rosną tu i tam, czekając aż zdecyduję, gdzie stworzyć dla nich skalniak.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Grzdyl

Post »

Kamilko,kapitalne te Twoje rojniki.Widziałem w przydomowym ogródku rojniki zajmujące kilka metrów kw.Wyglądają jak wzorzysty dywan.Zastanawiam się jednak,czy te balkonowe nie wymagają jakiegoś zabezpieczenia na zimę.Aż wierzyć się nie chce,że takie wspaniałe,jędrne okazy jak Twoje stoją całą zimę na balkonie.Jak Ty je zimujesz?
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Władku, te akurat rosną w donicach na balkonie i są na nim cały rok. Balkon jest od strony wschodniej, zadaszony. Tej zimy całe donice były zakryte śniegiem, więc strat nie miałam wcale, ale poprzednia zima trochę je przetrzebiła.
Liczę, że mi w tym roku zakwitnie co nieco, ale jeszcze znaku o tym nie widać. Te w ogrodzie już teraz wypuszczają łodygi, więc za 2-3 tygodnie już powinny zakwitnąć.
Pozdrawiam! Kamila
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś dołączył do mojej kolekcji "rozczochraniec" (tak go nazwała moja chrzestnica). Czyżby "Głowa starca"-Cefalocereus? Mam już podobnego, dłuższego trochę (ok. 40cm), którego w najbliższym czasie chcę pokroić na krótsze odcinki.
Nowy jednak ma inne "włosy" i kolce, a starszy jest bardziej "łagodny".

Szybko wrzucam fotkę i lecę go uczesać :)
Obrazek

Frithia, która zakwitła pod moją nieobecność, na szczęście ma jeszcze jeden pączek (trzeci :))
Tutaj jej pąki:
Obrazek Obrazek

Gymnokalicjum, tak cieszyłam się na te kwiaty, niestety nie rozwinęły się zupełnie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Coś co skiełkowało w doniczce z gasterią, na razie nie mam pojęcia co to może być. Nic nie wysiewałam...
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 20:59

Post »

Baryczko ślicznie się prezentuje" frytka" z pączkami. Wiem jak czujesz się zawiedziona z powodu gymno. Mój kwiatuch na gymnolu też do końca nie pokazał swojego uroku. Wcale mnie to nie dziwi , ciągle zachmurzenie i brakuje im słonka :?
Awatar użytkownika
Edzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2009, o 13:31

Post »

piękny gimnolek :) Szkoda, że się nie rozwinął, no ale to przez tą naszą pogodę, ciągle pod chmurą i brak słońca... ale po rozwinięciu pewnie kwiaty byłyby białe :)) mój tez całkowicie się nie rozwijał.....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”