Lilie termin sadzenia, przesadzania, głębokość

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Hmmm... Sadziłam w tym roku, może jednak spróbuję przezimować. Marta - okrywasz stroiszem?
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aska pisze:Hmmm... Sadziłam w tym roku, może jednak spróbuję przezimować. Marta - okrywasz stroiszem?
Nie. Ale mam wrażenie że u mnie jest jednak cieplej mimo że to tylko 60 km różnicy. Moje rabaty są dość gęsto upakowane, raczej nie wycinam na zimę naziemnych części bylin a to zawsze trochę osłoni. Przesadzam też swoje lilie co 3-4 lata, bo jednak potem robi się im za ciasno a i gliniasta gleba nie sprzyja uprawie. Staram się zawsze przed sadzeniem domieszać kompostu i grubego piasku.
Pozdrawiam, Marta
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Marto na jakiej głębokości Masz posadzone lilie orientalne?Czy 20 cm starczy na przezimowanie? :D
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

grigori24 pisze:Marto na jakiej głębokości Masz posadzone lilie orientalne?Czy 20 cm starczy na przezimowanie? :D
Wiesz, nie wiem ile to cm... Wysokość koszyka i trochę:) Może 15...
Aha, raz wypadła mi 'Casablanca' - ale nie wiem za dużo wilgoci czy mróz?
Jeszcze dodam, że u mnie bezśnieżne, mroźne zimy zdarzają się rzadko, zazwyczaj leży spora okrywa śnieżna, zawsze trochę go więcej niż w mieście.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

zasadniczo warstwa ziemi nad wierzchołkiem cebuli lilii powinna wynosić 3 razy wysokość, ale są lilie ktore powinno się sadzić na gł. 30cm ( te które korzenia się dodatkowo nad cebulą)
wyjątek l. candidum-potocznie" lilia św. Józefa"- 3-5 cm ziemi nad cebulą, gdyż wypuszcza liście prosto z łusek, już jesienia - dlatego trzeba ją sadzić w sierpniu
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

MariaTeresa pisze:zasadniczo warstwa ziemi nad wierzchołkiem cebuli lilii powinna wynosić 3 razy wysokość, ale są lilie ktore powinno się sadzić na gł. 30cm ( te które korzenia się dodatkowo nad cebulą)
Zasadniczo tak, ale pewnie wiesz ze teoria swoje a życie swoje. Np moje czosnki czy szachownice perskie są posadzone płytko, nie wcisnę ich już głębiej bo na bank wygniją.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

W przypadku ciężkiej gleby zaleca się zagony wzniesione lub skarpy dla lilii oczywiście
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

MariaTeresa pisze:W przypadku ciężkiej gleby zaleca się zagony wzniesione lub skarpy dla lilii oczywiście
Oczywiście:) Tyle, że mnie aż tak bardzo to się nie chce:)
Rosną azjatki, orientalne, tygrysie, candidum, martagon, henryi... Zupełnie mi to wystarcza:)
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Od: 26 lut 2008, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Jak przesadzić lilie?

Post »

W ogrodzie już od wielu lat rosną białe lilie, jednak ostatnio zostały zadeptane... :( Czy z takich lilii jeszcze coś będzie?

Chciałbym te podeptane lilie przesadzić w inne miejsce - czy teraz jest odpowiedni termin i w jaki sposób to zrobić (wykopać z dużą bryłą ziemi, czy oczyścić cebule z ziemi i wsadzić na nowe miejsce)?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Optymalny termin na przesadzanie lilii to wrzesień. Ale w sytuacji awaryjnej można zrobić to nawet teraz. Daj im dobrze jeść - podsyp do dołków kompost.
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jeśli to biała lilia - lilium cnadidum (wnioskuję z tego zadeptania) to raczej sierpień. Można zaryzykować, ale to musi być naprawdę duża bryła ziemi.

L.candiudum

Obrazek

Łatwo ją odróżnić, ma nawet teraz zielone liście.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Kontakt:

Post »

O kurczę, a ja już podzieliłem na cebulki i rozsadziłem... :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bozydar16
100p
100p
Od: 27 cze 2008, o 23:41

Post »

no trudno, mysle ze cos wyrosnie:P
bądzmy dobrej mysli:)
Żyjemy w kraju cudownych metafor..
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie ma się co na zapas martwić :) Może się mylę, ale jeśli kupi się teraz cebulki lilli i posadzi, to na wiosnę wyrosną i zakwitną :?: Czy więc jest jakaś różnica między sadzeniem tych ze sklepu a przesadzaniem tych z działki?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Jest różnica, te wykopane w ogrodzie są dobre, te ze sklepu,o tej porze, nadają się
przeważnie do reanimacji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”