Pędraki - metody skutecznego zwalczanie - 1cz.
Chciałabym się z Wami podzielić moim nowo odkrytym, zupełnie niezłym sposobem na "stare" pędraki. Tzn. sposób odkrył się sam. Cykoria. Pędraki ciągną do tego, jak do miodu. Trzy lata temu mieliśmy plagę chrabąszcza majowego co przekłada się na duży problem z pędrakami w tym roku. Na cykorię, jak się okazało, można wyłapywać pędraki bardzo skutecznie, tylko trzeba ją obserwować i wykopywać jak tylko zaczyna więdnąć. Winowajca siedzi tam na 100%.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak pisałem pędraki znajdujące się w ziemi wyłapuję sadząc między roślinami sałatę. Gdy zaczyna więdnąć szukam pod nią pędraków. Wczoraj tym sposobem upolowałem dwa pędraki. Polecam - to dobry i skuteczny sposób.

A w tym roku tylko jednego. Chyba znacznie ograniczyłem ich populację u siebie.Erazm pisze:Dziś w tunelu foliowym znalazłem 3 chrabąszcze pędraka majowego. Trzeba rozpocząć na nie już polowanie. W ubiegłym roku na początku maja udało mi się upolować aż 80 chrabąszczy w tunelu i trawie.

Pozdrawiam Andrzej.
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
dzisiaj wyłapałam 9 pędraków koło ketmii -były bardzo plytko i jakie dorodne ;:8
i stalo sie jasne dlaczego dopiero teraz puszcza listki (mloda 2-letnia ) roślina na skarpie, miesiąc wcześniej usunęłam 20 szt. z kompostowanych trocin z obornikiem i ziemią
i stalo sie jasne dlaczego dopiero teraz puszcza listki (mloda 2-letnia ) roślina na skarpie, miesiąc wcześniej usunęłam 20 szt. z kompostowanych trocin z obornikiem i ziemią

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To nie tylko groźne robale-to utrapienie
Tępić na potęgę
, zawołać na pomoc szpaki
A przy dużej liczebności oprysk jak radzi lila31.

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Fruwają i bzyczą lub brzęczą w moim ogrodzie ,nad moją głową

Chyba w 2006 roku pytałam na forum o to samo ,o te grube robale-kluchy i o to czemu trawnik na ulicy
przed moim domem jest ...bez trawy i czego szukają w nim wrony .
Wg mnie przeniosły się już do mnie ...o jeżu ,kolejną wojnę muszę wywołać.
Dianizon - czy teraz jak już sie przepoczwarzają?