Lawenda: z sadzonek, z nasion?
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: lawenda, jak z tym jest?
Przycinam lawendę wiosną nadając krzaczkom kształt spłaszczonej kuli. Kwitnie obficie. Z nasion nigdy nie udało mi się uzyskać ani jednej rośliny.
Pozdrawiam, Ania.
Witam. Moja lawenda wysiewa się sama, nie ma z nią problemów, ale lawenda francuska niestety zimy u mnie nie przetrwała mimo okrycia.
pozdrawiam Ela
-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja co roku zbieram nasionka ze swoich krzaczków, jak już się ususzy kwiat wystarczy dobrze potrząsnąć. Pakuję w kopertę i w suche miejsce. Jakoś na początku lata wysiewam, a na jesieni wysadzam do gruntu. Tak samo z nasionkami które można kupić w sklepie.
Pozdrawiam, Agnieszka
-
- 50p
- Od: 28 lut 2012, o 11:16
- Kontakt:
Nasiona lawendy powinny przechodzić stratyfikację. Najwydajniejsza metoda rozmnażania jest ukorzenianie obciętych, niezdrewniałych gałązek. Najlepiej to zrobić w okolicach maja/czerwca na ok 10-12 cm długości pędach. Ta druga metoda jest zdecydowanie bardziej skuteczna.
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stratyfikuję swoją lawendę od 25 stycznia w temperaturze 4-5* Celsjusza i nie wiem czy to wystarczy, czy też dać ją np.do zamrażarki?
Powinienem już wysiać czy tez coś jeszcze z nasionami zrobić?
Powinienem już wysiać czy tez coś jeszcze z nasionami zrobić?
Pozdrawiam, Jacek
-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
W zupełności już im wystarczy, możesz śmiało siać.
Pozdrawiam, Agnieszka
-
- 50p
- Od: 28 lut 2012, o 11:16
- Kontakt:
Wysiej do skrzynki i postaw na parapecie. Na początku przykryj folią, codziennie jednak nalezy przeiwtrzyć "namiocik".
Re: Lawenda wyhodowana z nasiona
Chciałabym odnowić temat. Mianowicie zastanawia mnie ile kiełkują nasiona lawendy i jakie ew muszą mieć warunki bo moje wysiałam chyba jeszcze pod koniec marca w doniczkę, a na razie ani widu ani słychu żeby chciały wschodzić?
I jeszcze dodatkowe pytanie z innej beczki do kiedy można przycinać chryzantemę żeby nie pozbawić jej związków kwiatów?
I jeszcze dodatkowe pytanie z innej beczki do kiedy można przycinać chryzantemę żeby nie pozbawić jej związków kwiatów?
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Nasiona lawendy bardzo słabo wschodzą. Stary ogrodnik kiedyś mówił, że z 2ch torebek wzeszło mu 5 nasionek.
Waleria
Mnie z całego opakowania wzeszła jedna roślinka siana w doniczce i to po ponad 2 miesiącach. Na jesieni wysiałam nasionka od koleżanki odrazu do gruntu /taką instrukcję dostałam/. na razie nie widać żeby wschodziła.Pozdrawiam 

Hmm dzięki za odpowiedzi teraz widzę, że pozostaje mi uzbroić się w cierpliwość. A ja się zastanawiałam czy wszystkie wysiewać, bo nię będe miała na nie miejsca :P
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
W ubiegłym roku, z 2 opakowań nie wzeszło ani jedno nasionko. A z sianego później trzeciego, istny gąszcz. Nie wolno więc tracić nadziei.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 kwie 2013, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kilka dni temu (wiem, że późno) wysiałam w doniczce paczkę nasion. Dodam, że nie trzymałam ich wcześniej w lodówce. Sprawdzam czy wzejdą 

U mnie nadal nic i już tracę nadzieję, że coś wzejdzie a nasiona wyglądają jak w dniu kiedy je wysiałam.. Chyba pójdę na łatwiznę i kupię roślinę w lidlu bo widziałam, że ma być od poniedziałku. Może wtedy wzejdą