Miniaturka i inne moje ulubione

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Miniaturka i inne moje ulubione

Post »

Też tak sobie pomyślałam Grażynko ,zdarza się co niektórym forumowiczom straszyć ostatnia szansą szczególnie cymbidia ,które ani myślą zakwitnąć,u mnie było podobnie :;230
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękna niespodzianka na nowy rok hihi...Bardzo mi się spodobało prowadzenie cambrii, każdy pomysł dobry. Zrób fotkę, jak zakwitnie. Ciekawa jestem jak będzie wyglądać z kwiatuszkami... ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Dendrobium Berry Oda Obrazek Obrazek Obrazeka to moje ulubione dendrobium phal.
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystkie storczyki pięknie kwitną. Podoba mi się biały Phalaenopsis, ma takie różowe pręgi na policzkach. A Miltonia ma dużo pędów.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Masz rację,straszę swoje cymbidium i ma kilka "cosik",jeszcze zbyt małe,żeby pokazać.Cumbidium miało obiecane jesienią 3 piętra w ..dół,ale przed zimą zabrałam do domu.Głośno nie mówię,ze było mi go żal ale do tej pory zadnego kwiatka tak okrutnie nie traktowałam.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

justus27 wkleję zdjęcia obowiązkowo ,sama nie mogę się doczekać.

Storczykowa dzięki za odwiedziny ja jestem wielką fanką białych falków mam ich kilka i każdy jest dla mnie ciekawszy od poprzedniego ,kwiaty ich są niepowtarzalne i wszystkie kwitną dla mnie :heja :heja :heja :heja :heja no i dla Was też :D

Grażynko ja mam cztery cymbidia i wszystkie maja karę :;230 siedzą zamknięte w miejscu gdzie nie grzejemy i kaloryferki chodzą tylko na min.a co mi tam może w końcu zmądrzeją. ;:223
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ja też bardzo lubię białe Phal., mam kilka, jeden teraz kwitnie, ale zrzucił 8 pąków (gdyby nie zrzucił, miałby 21 kwiatów). Najbardziej lubię białe wielkokwiatowe, mam 1 taki.
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35

Post »

Piękne te Twoje okazy ;:138 Sama jestem od roku wieeelką fanką i miłośniczką storczyków :D Przy każdej okazji dostaje jakiegoś :D Dodam, że mój mąż też został zarażony miłością do nich, a to choroba nieuleczalna :D Dzięki temu zyskałam pomoc w opiece, podlewaniu :heja A przy każdej wizycie w kwiaciarni lub marketach to ja muszę go odciągać od stoiska ze storczykami ;:108

Pozdrawiam i jeszcze raz gratulacje, też chcę takie piękne okazy :uszy
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Storczykowa mnie też w tym roku zrzucają częściej niż zazwyczaj ,trudno jakoś to przeżyję.

Szymko witam Cię u mnie :wit i bardzo cieszę ;:138 , że do mnie zajrzałaś.
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko piękne kwitnienia i ciekawe rozwiązanie dla cambrii ;:138 ;:224 I małe pytanko - czy Dendrobium Berry Oda jest zimnolubne :?: Ma bardzo ładne kwiatuszki. :tan
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Aniu dendrobium Berry Oda nie jest bardzo wymagającym storczykiem,właściwie rośnie sobie sam .Mam go już trzeci rok ,w pierwszym roku nie kwitł,w drugim puszczał namiętnie keiki ,nawet myślałam że to pędziki kwiatowe ,a dopiero w tym roku zakwitł.Kwiaty są drobne i zaledwie kilka dni się utrzymują ,ale jest ich dużo na wielu pędach i to rekompensuje tak szybkie przekwitanie . I jeszcze jedno nie wiem jak inne dendrobia ale to lubi ciasno w doniczce . :D
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko dziękuję za informacje. :) Mam na niego ochotę, bo podobają mi się te piękne kwiatuszki. Skoro nie takie wymagające to na wiosnę pomyślę o nim. ;:3
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko, zainteresowało mnie to,co napisałaś na 2 str. odnośnie podłoża jakie zastosowałaś u swojej cambrii.
Piszesz, że grube podłoże jej służy.
Ostatnio już kilka razy spotkałam się z opinią,że właśnie takie podłoże, a nie drobne sprzyja cambriom, ze względu
na to, że o wiele szybciej przesycha i można pozwolić sobie na częstsze nawadnianie korzeni.
To z kolei zapobiega tworzeniu się harmonijek na liściach.

Ja mam wszystkie cambrie w drobnym podłożu. Nie jest im źle, ale przy obecnej pogodzie przesychanie trwa
strasznie długo. Jak się ma obecnie tamta cambria ?

Dendrobia masz cudowne. Jedno i drugie :!:
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Art ,rzeczywiście jest tak jak napisałam ,grubsze podłoże szybciej przesycha ,ja to szybsze przesychanie rekompensuje częstym zraszaniem zarówno podłoża jak i liści .Jeden z moich storczyków ma niewielkie harmonijki na kilku liściach ale to jest stara sprawa jeszcze ze sklepu ,za mojej opieki liście się nie marszczą :lol: ,więc im taka terapia służy.

Zauważyłam natomiast ,że to grube podłoże nie za bardzo nadaje się do falków szczególnie teraz kiedy stoją na rozgrzanych do czerwoności parapetach ,korzenie powietrzne moich po prostu drewnieją :cry: pomimo codziennego zraszania wodą.Nie mam innego miejsca aby je przestawić ,więc aby do wiosny kaloryfery wyluzują i będzie im lżej rosnąć ,zwiększy się wilgotność i cyrkulacja powietrza (bo kto teraz wietrzy mieszkanie chyba eskimos :tan ).

Wracając do podłoża to ja muszę jeszcze poszukać troszkę drobniejszego -z orchid sklepiku-może na wiosnę dowiozą do mojego LM i razem z niewielką ilością spangum stworzę mieszankę idealną :tan :tan :tan . Cambrii ,której zmieniłam podłoże zrobiłam dodatkowo dziurki w bocznych ściankach doniczki ,ponieważ doniczka duża i ciągle rosa była na ściankach -im bliżej dna tym więcej .
    Pozdrawiam Cię Art i dziękuję za komplementy dla moich dendrobii.
    zielone jest piekne
    pozdrawiam Agnieszka
    Awatar użytkownika
    Art
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Masz rację. To tempo przesychania to też kwestia kaloryferów, i jak u kogo ciepło.
    A u Ciebie nie ma regulacji ?
    U mnie jest raczej chłodno, bo mam dość duży pokój. W dodatku narożny i nie jest łatwo ogrzać.
    Sama czuję się więc jak Eskimos :D
    Stąd też wolne przesychanie podłoża.
    A mieszanka którą planujesz stworzyć, może być całkiem niezła.
    Agnieszko ciekawi mnie, gdzie jest to Twoje "słoneczne południe" ? :) (moje ostatnio zupełnie szare...)
    ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”