Jabłoń dyskusje ogólne
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłoń dyskusje ogólne
Nie mam do czynienia. Sprawdzałem tylko sens stosowania oleju parafinowego.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja niby zainwestowałem, w tego dobroczynka bo lata co raz dłuższe i cieplejsze, co niestety sprzyja przędziorkom.
-
- 200p
Ja pierwszy raz będę pryskał olejem, zobaczę jakie będą efekty.
-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiecie, to ja się ostatnio dziwię, że mimo tylu szkodników, w ogóle coś się urodzi. Ale ja w tym roku pierwszy wzięłam się za szczepienie. Na jednej z papierówek zawisły zrazy z dwóch innych jabłoni, które na starych drzewach, mimo prób odmłodzenia, nadal nie dochodzą do swojej normy.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 kwie 2020, o 22:07
Jabłoń. Wszystko stracone?
Dostałam jabłonkę. Przesadzona w lutym. Powiedziano mi, że muszę ją konkretnie przyciąć aby miała szansę się przyjąć. Ogrodnik ze mnie żaden ale przycięłam. I właśnie do mnie dotarło, że ją popsułam. Obcięłam jej wszystkie male gałązki. Teraz wiem,że z tego wyrosłyby jabłka. Mam kikuta z lysymi dużymi gałęziami. Ja myślałam, że gałązki poodrastają. Dziś usłyszałam, że ją popsułam, nic mi nie wyrośnie i będę miała takie łyse drzewko. Ratunku, pomocy! Popsułam na amen?
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Re: Jabłoń. Wszystko stracone?
W tym roku i tak lepiej byłoby jabłka oberwać, aby roślina lepiej się ukorzeniła. Najlepiej pokaż jak wygląda.
-
- 0p - Nowonarodzony
-
- 200p
Wszystko z tą jabłonką jest ok. Nawet widzę że pąki kwiatowe są i jabłka będą jak pogoda pozwoli.
-
- 100p
- Od: 1 kwie 2020, o 23:44
No faktycznie zrobiłaś na odwrót, ale jeszcze nic straconego. Po przesadzeniu drzewa należy skrócić gałęzie, ponieważ tak samo skróceniu uległy korzenie. Ja teraz przyciąłbym połowę gałęzi tak w połowie długości, a resztę lekko skrócił, żeby zostały pąki. Z gałęzi obciętych w połowie powinny po przyjęciu wyrosnąć nowe pędy. Drzewko trzeba teraz regularnie podlewać. Widać, że ma już kilka lat, a im starsze, tym gorzej się przyjmuje.
-
- 0p - Nowonarodzony
Jak je utnę w połowie to na pewno wyrosną nowe gałązki czy jest ryzyko, że zostanie jeszcze większy drapak? Uciąć ją teraz czy po sezonie?
-
- 100p
- Od: 1 kwie 2020, o 23:44
No niestety jest ryzyko, ale jak zostanie za dużo gałęzi, to drzewko może chorować i uschnąć po sezonie.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Ja sugerowałbym wycięcie połów tych grubych gałęzi a druga połowę skrócić o połowę. Jak przesadzisz z cięciem korony to drzewo szybko będzie starać się odbudować za duży ubytek. Jak korzeni będzie za mało, żeby wykarmić drzewo to może być głodne i chorować czy nawet uschnąć. Pilnuj podlewania.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Brendii
- 500p
- Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Dzień dobry! Kupiliśmy dom z ogródkiem w którym rośnie jabłoń. Jednak nie mamy pojęcia jak dbać o takie drzewko. Czy mogłabym prosić o konkretne instrukcje co i jak?
https://images92.fotosik.pl/348/f808d3a ... 1586877796

https://images92.fotosik.pl/348/f808d3a ... 1586877796