Kret nie jest naszym wrogiem

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: nieznosny kret

Post »

Ja tańcze w okół kopców i one same znikają :;230
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Taniec Szamanów najlepszy a jak nie pomoże to tylko Kaszpirowski zostaje :;230
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
bukjan
200p
200p
Od: 26 paź 2009, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja zakupiłem 4 (słownie cztery) sztuki odstraszaczy solarnych. Po zamontowaniu ich na działce wokół nich pojawiły się kopczyki. Widać z tego moje lubią muzykę. Teraz one nocą robią kopczyki natomiast ja lub żona rano zbieramy ziemię, rozsypujemy ją i tak codziennie jak jesteśmy na działce.
U sąsiada w miejscach gdzie ma powtykane paliki z plastikowymi butelkami jest pełno kopców, a pomiędzy nami u innego sąsiada czyściutko, żadnego kopczyka.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bukjan
Odstraszacze dźwiękowe, butelki i puszki po napojach na patykach, mikstury zapachowe świece dymne to strata czasu i pieniędzy. Pułapki rurkowe sprawdzają się dużo lepiej.. .
brak polskich znaków
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Pułapka rurkowa z ruchomymi klapkami z obu stron u mnie sprawdza się najlepiej.Jedyny problem jest gdy nie ma kawałka prostego korytarza, bo wtedy pułapki nie da się założyć.Ale wystarczy poczekać dzień, dwa, kret z reguły dalej kopie i taki prosty kawałek tunelu się znajdzie.Kiedyś w ciągu chyba ok. 2 tygodni złapałam 5 kretów w jednym miejscu.
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14

Post »

Witam, czy tą pułapkę rurkową można kupić czy robi się samemu?
Pozdrawiam Paulina
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Można kupić w każdym sklepie ogrodniczym, w przypadku gdybyś kupowała, zalecam do kupna rurkę plastikową z zapadkami z blachy, są również w sklepach rurki z zapadkami z plastiku, ale te nie tak lekko się obracają, i byle drobina powoduje że zapadka nie przemieszcza się swobodnie.

Samemu nietrudno by było zrobić, ale potrzebna by była precyzja z wykonaniem i zamontowaniem zapadek, koszty zakupu takiej jednej pułapki są rzędu 15-20 złotych.
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14

Post »

Dziękuje Tadeusz. Postanowiłam zakupić bo co prawda u mnie w tym roku jakoś krety działkę omijały, ale dziś wracając z Warszawy patrzyłam po ogrodach mijanych i niestety niektóre wyglądają jak jeden wielki kopiec tak są zryte. Wole być przygotowana na tą nierówną walkę.
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Czy się mylę pisząc że krety są pod ochroną? A tak poważnie miałam ten problem przez lato,i jedyna skuteczna metoda to cierpliwie czekać na niego ,najlepiej rano i jak zacznie kopać,to na łopatę i daleko wywieźć,tak robił mój mąż.A tak po prawdzie to on mi żadnych szkód w ogrodzie nie poczynił(kret, nie mąż),każdy pagórek od razu przydeptywałam,i żadna roślina nie ucierpiała.Gorzej z nornicami i innymi myszowatymi.No, te to buszowały w warzywniku! A zauważyłam że w miejscu gdzie rosła cebula i czosnek nie było ich śladu.Więc w przyszłym roku obsadzę cały warzywnik cebulą i czosnkiem.Zobaczymy efekty.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

do dzisiejszego ranka z kretami też nie miałam większego kłopotu ale to co zrobił dzisiejszej nocy :shock: :? woła o pomstę ....... 3 kopce i pełna taczka ziemi ;:14, w inspekcie zadołowane w doniczkach rośliny ( przemysłowe doniczki z roślinami) poprzewracane lub całkowicie zasypane ziemią. Dzisiaj płynem do odstraszania kretów zaczęłam walkę z intruzem/intruzami. Płyn śmierdzi okrutnie i mam nadzieję że zapach zniechęci krety do prac ziemnych w moim ogrodzie. U znajomych brakuje tylko jakiegoś marsjańskiego łazika i ufoludka bo kratery wysokości kolan mają już w nadmiarze :|
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniak
Łapiąc je w rurki nie robisz im krzywdy, jeśli nie siedzą w niej zbyt długo i nie padną z głodu. Jak kontrolujesz rurki raz na dobę i akurat futrzak w niej siedzi to wynosisz gościa daleko od ogrodu i wypuszczasz na wolność
esony1
Te płyny działają tylko kilka dni potem zwierz się oswaja z zapachem i kopie dalej.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

i w tym jest cały problem ( działają kilka dni ), mam nadzieję że chociaż przez 5 dni zadziałają 8-), w tygodniu wychodzę ciemną nocą do pracy ( godz. 6,30 ) i ciemną nocą wracam ( godz. 17,30 ), patrząc przez okno nic nie widać co się dzieje w ogrodzie.....pozostaje sobota i niedziela na rekonesans i środki zaradcze ( nie zamontuje pułapek bo ciężko by mi było nawet takiego nicponia skazać na śmierć głodową ).
pozdrawiam
Edyta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Majs,tylko wynieś je naprawdę daleko,bo mam podejrzenia że one wracają, jak je blisko mąż wynosił( je albo go) :D to po jednym dwóch dniach znowu miałam kopce,no to za trzecim razem ,do wiadra ,na rower i daleko ,daleko,nie trafił z powrotem :heja
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniak
Ja swoje tez daleko wywiozłem, i nie sadze aby chciało im się na piechotę wracać :) Czasami jest cala rodzinka, i trzeba do ostatniego wyłapać.
esony1
To może po ciemku zrób rekonesans, jak się o nic nie potkniesz to znaczy, że perfuma działa :wink: :)
brak polskich znaków
leon
50p
50p
Od: 26 paź 2011, o 13:49

Post »

Łowiłem krety do słoika, ale tylko młode, stare zasypywały słoik.
Pozdrowienia
Leszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”