Nasturcja(Tropaeolum) w uprawie
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Nasturcja w uprawie
Dzięki.
Twoje też bardzo ładne. 
...moje z kolei mają jedną zasadniczą wadę. Większość kwiatów otwierają na zewnątrz balkonu, tak, że niestety niespecjalnie mam okazję je sobie poobserwować.
Pozdrawiam!
LOKI

...moje z kolei mają jedną zasadniczą wadę. Większość kwiatów otwierają na zewnątrz balkonu, tak, że niestety niespecjalnie mam okazję je sobie poobserwować.
Pozdrawiam!
LOKI
długo wyczekiwane...ale przynajmniej dłużej będę się nimi cieszyć... u mnie wszystko stoi na podłodze, więc na 2m2 robi się istna oaza...hehe...nic innego jak tylko leżeć i odpoczywać w śród zieleni ;) polecam!!
Fredek
Pomidory i bazylia Fredkowej
fredek pisze:hehe...nic innego jak tylko leżeć i odpoczywać w śród zieleni ;) polecam!!

- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak dlugo pamiętam czyli około 60 lat w tym miejscu w ogrodzie rośnie nasturcja, nie jest atakowana przez mszyce tylko przez bielinka kapustnika, walczę z tym mechanicznie a nie chemicznie bo lubie mlode nasiona nasturcji sa=ą bardzo smaczne pikantne. Mam przepis na pseudo kapary ale to dużo roboty.
To dzisiejszy stan nasturcji.

To dzisiejszy stan nasturcji.

OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Aza pięknie wyglada Twoja nasturcja w gruncie.Gratuluje białej bo nigdy nie spotkałam jej nasion w sprzedaży. 

Mnie też urzekła ta śmietankowa (?)
W zwykłych ogrodniczych takich nie widziałem, ale w internetowych owszem (jako samodzielną odmianę, nie mix kolorów).

W zwykłych ogrodniczych takich nie widziałem, ale w internetowych owszem (jako samodzielną odmianę, nie mix kolorów).

- Aza
Ta nasturcja jest jasno kremowa, ja sieję 3 paczki staram się kupic różnych producentów, czasem sama sie sieje , ale to jest Zakopane i czasami nie ma naion zdolnych do kielkowania, wtym roku nasturcja zakwitła wczesniej niż nagietki jest zwykle odwrotnie więc pewnie się wysieje. Nasturcja jest pod okapem na grządce nieco wzniesionej i dlatego nie cierpi tak bardzonz powodu nieustającego deszczu.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
-
- 50p
- Od: 6 cze 2011, o 14:54
Ja muszę dziś się pozbyć mojej nasturcji, po 2 dniach solidnych deszczy wychodzę na ogród, i patrzę, a moja nasturcja jest w połowie zżarta przez gąsienice, jest ich na niej mnóstwo
tulu gąsienic
na raz jeszcze nie widziałam
Idę pstryknąć fotkę, może uda mi się wstawić
No to spróbuję wstawić fotki może się uda

na raz jeszcze nie widziałam

Idę pstryknąć fotkę, może uda mi się wstawić
No to spróbuję wstawić fotki może się uda

Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
u mnie też jeszcze kilka dni deszczu, a wszystko będzie pognite... 

Fredek
- Aza
Beato oglądnęłam twoje zdjęcie to są gąsienice bielinka kapustnika, bardzo duże. Ja sprawdzam liscie prawie codziennie, jajeczka są skladane pod liściem, łatwo je zlikwidować bo wszystkie sa razem, jeśli na liściu są dziury to już małe gąsieniczki żrą, wtedy liść urywam i wyrzucam, Twoje gąsienice już się rozlazly po całej roślinie tylko chemia.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy