Torty w stylu angielskim... i nie tylko

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Re: Torty w stylu angielskim... i nie tylko

Post »

Anussko bardzo ładny torcik. Starannie i czyściutko wykonany.

Ostatni

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
kluseczka23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2012, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WITAM EKSPERTÓW :wink: Proszę o poradę już się tyle naczytałam że już nic nie wiem. W tym tygodniu będę robiła tort na pierwsze urodzinki synka okrągły w dodatku wymyśliłam sobie piętrowy biszkopt kakaowy, urodzinki są w czwartek więc mam go zamiar zrobić w środe wieczorem pokryję go masą z pianek czy mogę go przełożyć masą z bitej śmietany z serkiem mascarpone waniliowy drugi krem myślałam o krówkowym może czekoladowy, a trzeci jakiś owocowy nie będzie dzieci tylko malutkie, trochę nasączyć baileysem, jak już uda mi się go zrobić pozniej obsmaruje go nutellą i znów do lodówki i później nakładać masę. Jak już będę miała duży obłożony, obłoże mniejszy tylko jak ten mały biszkopt przenieść na ten duży przy pomocy czego najlepiej? I czy bita śmietana nadaję się pod taką masę ja nigdy nie lubiłam kremów to tortów dlatego jakoś jestem zrażona ale jeśli bita śmietana nie może być to poszukam przepisów na jakieś dobre kremy. Już mi się snią te torty po nocach. Mam nadzieję że mi doradzicie może robię coś nie tak
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p

Post »

Niestety nie mam żadnego doświadczenia z masą z pianek. Myślę jednak, że struktura będzie podobna do masy cukrowej.
Przełożyć możesz tort, każdym kremem na bazie śmietanki. Ponczować tym czym lubisz ( ostrożnie z alkoholem, musi być zachowana odpowiednia proporcja, bo łatwo zepsuć cały smak tortu), nie podoba mi się tylko pomysł z obsmarowaniem nutellą. Moim zdaniem będzie za słodko! Po za tym ciemna nutella może brudzić masę i wyjdą Ci plamy.
Poszukaj, w internecie jest bardzo dużo przepisów na kremy pod masę. Niestety masę najlepiej zabezpiecza krem tłuszczowy. Bardzo smaczne są kremy budyniowe. Z praktyki wiem, że masę cukrową i tak mało osób zjada. Zwykle pozostaje na talerzyku, a razem z nią cienka warstwa kremu.

Składanie tortu zaczynamy na podkładce. Każdy tort musi taką posiadać, nie przeniesiesz go bez niej. Mały torcik musi mieć taką samą rozmiarowo podkładkę jak tortownica w której był pieczony biszkopt.
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... d+pod+tort
kluseczka23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję All :wink: tak też myslałam że z tą nutellą może być za słodko a to że może brudzić masę nie przyszło mi do głowy masz rację nutella odpada. Teraz tak czy krem mogę zrobić jeden ze śmietanki drugi budyniowy a trzeci na bazie masła czy to nie pasuje i najlepiej zdecydować się na jeden wybór. podkładkę mam pod duży biszkopt nie pomyślałam o małym dziękuję muszę kupić ciekawa jestem jak to wszystko wyjdzie bo jeśli chodzi o tort to ja 2 razy w życiu tylko biszkopta piekłam hehe
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p

Post »

Kluseczko, ja bym tak bardzo nie kombinowała. Lepiej zacząć od prostych rzeczy. Torty przekładane kremami na bazie śmietanki cieszą się zwykle największym powodzeniem. Z kremami budyniowymi czy maślanymi na żółtkach potrzeba trochę wprawy i podstawowych wiadomości, często detali o których w przepisach nie zaznaczono.
Jedyny krem maślany jaki musiałabyś zrobić to ten pod masę z pianek.

Moja rada- kiedy złożysz tort włóż go na min. 2 godz. do lodówki. Później obsmarowany kremem maślanym na kolejne dwie. Krem musi być położony równiutko, bez żadnych nierówności. Od tego będzie zależeć idealne położenie masy. Do głaskania masy możesz użyć tej masy którą zetniesz. Zrób kulę i głaszcz wierzch i boki tortu. Pamiętaj też, że tort musi stać na stole nie na talerzu, aby masa nie ciągnęła w dół. Uważaj też aby przy głaskaniu nie ciągnąć jej w dół bo popękają brzegi.
kluseczka23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jeszcze raz dziękuję za pomocne rady All zobaczymy co to z tego wyjdzie dam z siebie wszystko zdjęcie torcika wkleję po urodzinkach
pyzzaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2012, o 20:46

Post »

witam. za miesiąc mój synek skończy roczek. wymarzony przeze mnie torcik wygląda tak http://cakecentral.com/gallery/1939594/ ... t-box-cake. i powstaje problem. jak go wykonać . pomoże mi ktoś?
pyzzaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2012, o 20:46

Post »

lusia74 pisze:witam forumowiczów pragnę dołączyć do pasjonatów tortów angielskich, zajmuję się nimi od niedawna ;:137 ale staram się aby były ładne :D
Eluś a może pomożesz mi w temacie: od czego zacząć i jak wykonać coś takiego http://cakecentral.com/gallery/1939594/ ... t-box-cake ? Widziałam Twoje dzieła na blogu i są super. Widać że masz talent:) Pozdrawiam
lusia74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 maja 2011, o 19:06

Post »

Pyzzaa proste dasz radę. Upiecz kwadratowy biszkopt oczywiście może tez być okrągły nie musisz się trzymać oryginału. tu każdy bok jest obłozony osobno prostokatem masy w srodek jest włożona biała masa. a misiek pewnie jest zrobiony z ciasta lub z masy ryżowej . Misiek zalezy już od tego jak dasz rade zrobić.
kluseczka23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Więc wyszło tak stwierdziłam że jeśli robię tort po raz pierwszy to dam sobie spokój z własnej roboty masami tort przełożyłam kremem dr. Oetkera do czekoladowego dodałam kakao i wiórki czekoladowe do waniliowego dodałam extrakt waniliowy i czekoladę do picia w proszku o smaku krówkowym a do śmietankowego aromat śmietankowy i wiórki białej czekolady te kremy są naprawdę dobre myślałam całkiem odwrotnie, pączowałam kremem baileys, przepis na tort zaczerpnęłam z kotleta tv ten bez proszku do pieczenia i naprawdę wyrósł pięknie tort przekroił mi się idealnie naciełam dookoła tort nożem później włożyłam nóż i dookoła kroiłam, niestety miałam bardzo mało czasu niecałe 3 godz i musiałam robić szybko nie taki miał wyjść ale chyba nie jest najgorszy jak na pierwszy raz. Obrazek
myszka Miki i baloniki są sztuczne
lusia74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jak na pierwszy i szybki wyrób tort jest super :D tak trzymaj
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p

Post »

Kluseczko, nasze nawet tak nie wyglądały. Zrobiłaś go pięknie!!!!

To i ja się pochwalę moim słodkim dziełem.
Król Lew, Timon i Pumba.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
lusia74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

All jak zawsze cudowne arcydzieło ;:63 ;:114 ;:138
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szkoda, że dopiero teraz odkryłam ten wątek. ;:223
Anusska, Alll, lusia74 ;:180 ;:180 ;:180 jestem pełna podziwu, pełen profesjonalizm i wiem, że mój amatorski i pierwszy do Waszych się nie umywa, ale pokażę dla tych co myślą, że sobie nie poradzą.
Na 40-stkę mojego męża. :D

Obrazek
lusia74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Arlet3 no i piewsze koty za płoty ,z każdym tortem będzie lepiej , moje też są amatorskie :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”