Lantana pospolita (Lantana camara)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lantana

Post »

Iwciach, czy mogłabyś napisać, jak zimujesz lantany? Przycinasz na zimę, robisz nowe sadzonki? Jakie warunki mam zapewnić? W pokoju nieogrzewanym z temp ok 20 st da rade?
Dzięki za porady

I jeszcze kilka innych pytan
- jak wyglądają nasionka? Chciałam je zebrać, ale nie mogłam znaleźć.
Czy lantana łatwo się ukorzenia?
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Magda, moja lantana przezimowala za pierwszym razem przypadkowo :wink: . Postawiłam doniczkę z lantaną w donicy z hibiskusem domowym i się wrosła korzeniami :oops: . Jak zabieralam hibiskusa, to siłą rzeczy zabraliśmy też lantanę. W domu obydwie roślinki zrzuciły liście, to je krótko przycięłam. Podlewalam umiarkowanie i od ok. marca zaczęłam delikatnie nawozić biohumusem. Po długim weekendzie majowym już miały dosyć bujne liście i trafiły na taras. Nasiona lantany to takie czarne kuleczki, wyrastające w miejscu kwiatu.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Co tu tak cicho? Moje lantany ponownie zabierają się do kwitnienia. Na razie wspomnienia z lata:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Spotkane na wakacjach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to jedna z moich
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Och, to właśnie na wakacjach poznałam lantany i straciłam dla nich głowę.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Obrazek Oto moje cudeńko które było już nieżywe 8-) a przynajmniej tak wyglądało przez 2 miesiące. Po zimie chyba przenawoziłam i nie mogła się pozbierać i ją wsadziłam z donicą do ogrodu w jakiś kąt i tam odżyła. Dopiero zaczęła kwitnąć. Ma ze 3 lata i sama ją formowałam :wit
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witajcie, w tym roku również spróbuję przezimować lantany, mam ich 4 sztuki, czy muszą mieć światło?Dwie chciałam postawić w garażu. ;:131
A to moje jeszcze kwitnące :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Witajcie, jak się mają Wasze lantany? Moje bardzo mnie zdziwiły. To zdjęcie z dziś:
Obrazek

Obrazek

Spodziewałam się, że stracą liście i dopiero wiosną się przekonam, czy przeżyły. A tu taka niespodzianka :heja

Mam dwie w tej niewielkiej donicze. Wiosną oczywiście wsadzę do większej. Pomarańczowa straciła wszystkie liście a na pędzie głównym (badyl po prawej) ma dzieciaczki. Zgaduję, że te dzieciaczki podrosną i to nie będzie zbyt ładnie wyglądało - głowny pęd a na nim łamliwe wiechcie. Mam go przyciąć, czy jak? Poradźcie, proszę. ;:196
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mojej zeschły liście i stoi w słabo oświetlonym i dośc zimnym miejscu, czy to źle czy dobrze? ;:131
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W zeszłym roku kupiłam małą sadzonkę w kartoniku w Lidlu,wsadziłam prosto do gruntu w miejsce półcieniste przy Rh,za bardzo się nie rozrosła,ale też i specjalnie jej nie dokarmiałam.Przypomniałam sobie o nie dopiero jak już był 2 serie porządnych przymrozków,o fuksjach wsadzonych do gruntu zresztą też-więc pędem na działkę-zmarzło wszystko:nadziemne pędy fuksji, lantany...czarne jak nic ;:223 ;:223 Wykopałam,wsadziłam do doniczek ze świeżą ziemią,podlałam i wyniosłam do ciemnej piwnicy.Po 2 tygodniach schodzę a one wypuściły takie białe stolony-jak kartofelki:) Wzięłam doniczki na górę,do widnego,pustego mieszkania(pozakręcane wszystkie grzejniki),zaczęłam częściej podlewać,moja lantanka po drastycznym przycięciu(bo zmarznięta) odbiła i z nasady szyjki korzeniowe wypusciła piękne 4 pędy-bujne nie są ale zdorwe.Kiedy zaczynacie zasilać swoje przechowywane rośliny?
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

magenta, widzisz jakieś listeczki na pędach? Ułam kawałek i zobacz, czy pęd w środku jest zielony. Ja się martwię, że moja kwitnie - przyjdzie wiosna a ta się "wyprztyka" z energii i będzie straszyć zamiast upiększać mój balkon.
Marzenko - na zasilanie jeszcze czas, myślę, że nie wcześniej jak w marcu.
Ja bym się chciała dowiedzieć, czy (i kiedy) mam ciąć ogołocona z liści lantanę. Wie ktoś?
suchyLBN
50p
50p
Od: 12 sty 2012, o 18:40

Post »

Magdallena pisze:Mam go przyciąć, czy jak? Poradźcie, proszę.
Ogranicz podlewanie zostaw je w takim stanie jakim są z wiosny przytniesz je nisko i będziesz miała rozkrzewione roślinki.
magenta pisze:Mojej zeschły liście i stoi w słabo oświetlonym i dośc zimnym miejscu, czy to źle czy dobrze?
Nic jej nie będzie, swoje trzymam na klatce schodowej i też gubią liście właśnie ze względu na niedobór światła.
Marzenka79 pisze:iedy zaczynacie zasilać swoje przechowywane rośliny?
Początek kwietnia zabieram je z klatki i stawiam na parapecie jak zaczynają puszczać pędy dostają nawóz. Kiedy pędy osiągną długość ok. 10cm skracam je za drugą parą liści żeby się ładnie zagęściły.
Pozdrawiam Wojtek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Ja swoje lantany tnę dopiero jak zaczynają się budzić wtedy wiem jak daleko jest zaschnięty pęd i jak ją można formować,podlewam tak aby nie przeschła bryła korzeniowa
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Magdallena pisze:magenta, widzisz jakieś listeczki na pędach? Ułam kawałek i zobacz, czy pęd w środku jest zielony. Ja się martwię, że moja kwitnie - przyjdzie wiosna a ta się "wyprztyka" z energii i będzie straszyć zamiast upiększać mój balkon.
Marzenko - na zasilanie jeszcze czas, myślę, że nie wcześniej jak w marcu.
Ja bym się chciała dowiedzieć, czy (i kiedy) mam ciąć ogołocona z liści lantanę. Wie ktoś?
Magda, moja lantanka żyje. Sprawdziłam pędy.
Jesteś z Wa-wy :wit Zapraszam do mnie, poznasz silną grupę mazowiecką ;:108
Suchy Lbn Początek kwietnia zabieram je z klatki i stawiam na parapecie jak zaczynają puszczać pędy dostają nawóz. Kiedy pędy osiągną długość ok. 10cm skracam je za drugą parą liści żeby się ładnie zagęściły.
Dzięki! Przydatne informacje, zwłaszcza, że to moje pierwsze przechowywanie! Mam jednak pytanie. Jej obecne pędy są długie, więc jeśli na nich puszczą się nowe, to jak zachować ładny pokrój rośliny? W zeszłe lato była taka krzaczasto-kulista :)
suchyLBN
50p
50p
Od: 12 sty 2012, o 18:40

Post »

Jedna ważna zasada nie bać się ciąć. Jeżeli ze starego drewna pędy będą wyrastać wysoko jest pewna obawa że roślina będzie łysa w środku żeby temu zapobiec tniemy rośliny nisko na ok. 5cm (na tej długości powinny być uśpione dwie albo trzy pary oczek) albo można spróbować wyprowadzić formę pienną (zależy ile ten stary pęd ma wysokości).
Pozdrawiam Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”