u Lesi cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: u Lesi cz. 2

Post »

Ale masz cudne różyczki, ile kolorów, no no ślicznie ;:138 U mnie teraz to tylko jedna jakaś nieśmiało rozkwita :wink:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Róże piękne, aż się uśmiecham do nich, takie słoneczne i barwne ;:167
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Asiu, czyżbyś zaczęła już rok szkolny?
Cisza u Ciebie. :roll:
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Gosiu, Aniu, Staesi - nie miałam czasu wcześniej pisać, zresztą nie wiele się u mnie dzieje w ogrodzie.Czasem wole nawet nie zaglądać na forum co by nie mieć wyrzutów sumienia, że wszystko leży odłogiem... Doszło do tego, że wolę czasem wcześniej iść spać niż przeglądać wątki na forum.
Od razu uspokajam, że Zuzka jest wyjątkowo mało kłopotliwym egzemplarzem dziecka, ale nie mniej jednak wymaga sporo uwagi + do tego normalne domowe obowiązki + szkoła od października, a babcie poza Warszawą i generalnie wszystko na naszej głowie. Do tego mój pracodawca, mimo trwającego okresu ochronnego robi wszystko aby mnie zwolnić... (sytuacja opanowana i mam spokój na najbliższe lata), ale trochę nerwów było.

A teraz o ogrodzie (chwilowo bez fotek), posadziłam trochę czosnków jak mi zalecano na kreta - swoją drogą na razie odpukać nie ma nowych kretowisk, może odstraszacze od sąsiadów go skutecznie przegoniły (w sumie były ustawione prawie przy wspólnym ogrodzeniu). Posadziłam trochę żonkili, ranniki o których marzyłam a nie udało się mi kupić i słownie 1 odm. tulipana... Nie miałam miejsca, czasu i dla tego wyszła wersja minimum - odbiję to w przyszłym roku.

Zebrałam ok. 3 kg winogron z 6 dwuletnich krzewów winorośli Marenchal Foch i jestem w szoku, że wyszło tego tyle (przypominam, że usunęłam połowę zawiązków), winogrona słodkie, smaczne choć małe i 3/4 to skórka + pestki... ale na kompot, sok a w przyszłości wio się nadadzą idealnie. Póki co nadwyżkę zamroziłam :D Co prawda przeraża mnie ilość niezbędnych urządzeń, technik niezbędnych do produkcji alkoholowych trunków. I do tego współpraca z drożdżami (od doktoratu mam traumę do drożdży - przez rok się z nimi męczyłam usiłując zmusić je do produkcji białka a one nic...), nawet ciasta drożdżowe jakoś mniej mi wychodzą...

Był kret a teraz mam problem z dzikimi kotami w ogrodzie, urządziły sobie wielką kuwetę, połamały mi milin (ledwo odbił), rozdrapały pień wiśni i przez nie Zuzia piaskownicy raczej w ogrodzie nie będzie miała :evil: Lubię koty, ale nie jak demolują ogród !!! Czy ktoś zna sposób na odstraszanie kotów??? W przyszłym roku cały ogród z wszystkich stron będzie zastawiony, ale co robić teraz. Tylko proszę nie piszcie aby pokochać koty - dość się naoglądałam wrodzonej toksoplazmozy..
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Są specjalne środki psiukane do odstraszania kotów.Niestety nie wiem na ile to jest jest skuteczne.Na pewno na dworze wystarczy jeden deszcz :roll:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, za dużo się naogladałaś. To są rzadkie przypadki. Może trzeba kupic psa :;230
Sory za żart. U mnie bez przerwy coś zostrawia odchody. taki jest urok mieszkania w domku.
Grunt, że żuzia zdrowa.
Reszta się nie przejmuj. W przyszłym roku sobie faktycznie odbijesz.
Współczuję Ci stresa z pracą. No i ta szkoła :roll:
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Joasiu wiem że masz mało czasu ale może byś choc Zuzie pokazała, pięknie już pozarastały Ci rabatki, super to wygląda, ja też walcze z kotem sasiadów bo mi niszczy i obsikuje borówki,boi sie zimnej wody z wężą, w ogrodniczych sklepach jest taka mieszanka torfowa z zapachem odstraszajaca na zwierzaki tylko dość droga i lepeiej jej nie sypać przy roślinach konsumpcyjnych,
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Asiu - myślę, że najskuteczniejsze będzie szczelne ogrodzenie - zastało jedno miejsce do załatania. Ja jak zwykle zabiegana (sesja w toku, póki co do przodu), nie mam pojęcia jak uda się mi ogarnąć ogród wiosną, bo Zuzia już pewnie będzie stawiała pierwsze kroki czyli, trzeba będzie mieć oczy dookoła głowy - zresztą podejrzewam, że przy wnusiu też nie odpoczywasz :wink:
A zdjęcia Zuzi są na http://www.zuzia.wgore.pl/
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ale masz cudo w domu, ślicznotka ;:138 Pewnie Wam wesoło i ciągle pełno nowych wrażeń. Zdrówka życzę, a w ogrodzie niedługo będzie pomagać, zanim się obejrzysz...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ślicznota. Najładniejsze zdjęcie dla mnie to to w ręczniczku po kąpieli.
No i cudnie lata w łóżeczku :D
Trzymam kciuki za sesję, i za możliwość częstszego przebywania na forum
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu,
Zuzia super, na zdjeciach wyglada słodziutko, może na wiosnę Zuzia bedzie bardzo grzecznie sobie spała w gródku na tarasie albo za domkiem w cieniu, trzymam kciuki za rychłe zakończenie sesji
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zuzia śliczności ! :)
Gratuluję pięknej córeczki , mam jednak nadzieję ,że w nadchodzącym sezonie znajdziesz nieco czasu , by zajmować się ogródkiem , a także informować nas o ogrodniczych sukcesach ? Czy już postanowione , gdzie stanie niebawem piaskownica i huśtawka dla Maleńkiej ? :) :) :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosna za oknami i już nie mam jak poskromić zapędów ogrodowych...
Kwitną krokusy i iryski, coraz śmielej strzelają pąki. Zima okazała się całe szczęście łagodna dla ogrodu, ucierpiały jedynie rh (ale z mojej winy, nie zdążyłam ich podlać ani zabezpieczyć agrowłókniną). Trawnik wygląda tragicznie, mech włazi w coraz większym stopniu :( Przycięłam drzewka owocowe i winorośl - z różami jeszcze się wstrzymam. Sporo pracy jeszcze przede mną: uporządkowanie trawnika (grabienie, wertykulacja), rabat, muszę opróżnić kompostownik i nawieść rabaty, opryskać parafiną iglaki, poprzycinać i... już się czuję zmęczona.

Lucynko, Gosiu, Asiu i Ewelinko - dziękuję za komplementy w imieniu Zuzi, sesję zaliczyłam bez poprawek, zostało mi tylko 7 zjazdów i :heja
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to bardzo się cieszę. Może wreszcie znajdziesz dla nas czas :D
Jak Zuzia? Czy pozwala Ci zrobić cokolwiek w ogródku?
Na mech tylko wertykulacja, no i wapnowanie.
Albo odżywkę kup od razu likwidującą mech
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Joasiu, gratuluję zaliczenia sesji ;:138
Życzę zdrowia
Zablokowany