Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Wiosna u Ciebie...wszystko rośnie, jak szalone ;) Ciekawa nowośc ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit :wit

Dziewczyny, robicie ze mnie "królika doświadczalnego", oj nie ładnie, nie ładnie ;:113 Choć rozumiem z jakich powodów, też miałam opory ale na innym forum kilka osób już podoświadczało więc doszłam do wniosku,że mogę i ja. Oprócz jednego dziwoląga wszystkim powyrastały albo pędy kwiatowe albo keiki...

Też z tej nowości jestem zadowolona i w sumie ponieważ to też z vandowatych więc miałam już nie starać się o następną...tylko tak jakoś kliknęłąm na alledrogo i okazało się wygrałam. Teraz będę musiała ją pewnie reanimować (tak pisało) choć na zdjęciu wyglądała na zdrową i zadbaną...

A ta nowość jak zakwitnie to powinna też pachnieć :heja
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ślicznie się rozrastają. :wit Mam nadzieję, że na oczkach będą keiki ;:108
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj jakoś nic mnie cieszy. Chyba pożegnam masdevalię ;:98 Zastanawiam się nie raz czy warto poświęcać się czemuś co daje tyle rozczarowań...

Basiu, przepraszam, oczywiście witam Cię serdecznie w miom wątku ;:167
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

Gosiu, przy szłam sprawdzić tę Twoja Masdevalię.. Wygląda na to, że ma chęci do życia, więc może powinno być dobrze? Ja trzymam kciuki ;:215
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety raczej nie ma tych chęci. To zdjęcie jest z przed tygodnia, dzisiaj zauważyłam,że ten zielony czubek zaczął zasychać. Dalej trzymam roślinkę, może odbije z innej części ale są to raczej marne widoki. A tak liczyłam,że będę miała choć jedną masdevallię ;:151
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Gosiu, tak mi przykro, że Masdevallia nie dała rady. Może następna będzie łatwiejsza. :cry:
Botaniki są bardziej wrażliwe niż hybrydy.
Angraecum calceolus cudowne, nie mam takiego a widzę, że raczej należy do mniejszych rozmiarów.
Powodzenia w uprawie i mam nadzieję za rok ujrzeć jego kwiaty u Ciebie. :wink:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Małgosiu, przyszłam zobaczyć skąd ten dołek...

Jeszcze nie przekreślaj tej masdevalii, potrzymaj, ma szansę odbić przy korzonkach. Ja również "walczę" z pierwszymi masdevaliami, staram się je wyczuć- sprawa nie jest oczywista; raz za mokro, raz za głęboko... Trzymajmy wzajemnie kciuki za swoje roślinki, może jakoś przetrwają nasze eksperymentowanie ;)

Widzę, że sporo się dzieje u Ciebie- gratuluję wszelkich przyrostów! Jeszcze trochę i zrobi się kolorowo i wtedy na pewno stwierdzisz, że mimo różnych trudności jednak warto! ;:333

Jesteś kolejną osobą, która przekonuje mnie swoim przykładem do zakupu keiki paste... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, Agnieszko ;:167

Trochę mi przeszło ale jakoś energia ze mnie wyparowała. Miałam przesadzać cambriowate jednak stwierdziłam,że natępnych porażek nie zniosę więc zrobię to bliżej wiosny...Ta pogoda z deszczem i mgłami też mi nie poprawia nastroju, pąki zasychają choć staram się trochę doświetlać ale chyba za mało. Czekam na ;:3 i wiosnę. Jedynie cieszę się,że przeszkole przyrasta pomalutku i te pędziki na phal. Rosną jak na drożdżach choć nadal nie wiem czy to keiki czy też przedłużenia pędów ;:224

Agnieszko, za masdevalli nie rezygnuję choć...

Troszkę poprawiła mi humor nowa mieszkanka mojego orchidarium vanda (prawdopodobnie coeruela) ale teraz boję się,że nie dam sobie z nią rady :?:
To takie zdjęcie na szybko, jak do mnie dotarła i już po spa i makijażu trafiła do tymczasowego domku ( muszę jej kupić algo jakiś wazon albo doniczkę z listewek tylko zastanawiam się nad jej miejscem i nie wiem czy chcę by wisiała czy stała)Obrazeka po spodem przedszkole.

Jeśli chodzi o pastę to na razie nie mogę nic złego napisać o niej ale z dalszymi eksperymentami wstrzymam się do wiosny. Postaram się co tydzień wklejać zdjęcia z postępami na pędach więc będzie jakaś dokumentacja.

Pozdrawiam wszystkich cieplutko i (na złość pogodzie :evil: ) bardzo ;:3
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Małgosiu ;:168 nie smutaj się, może jeszcze coś będzie z tej masdevallii :roll: Vanda z daleka wygląda nieźle a jak u niej z korzonkami? A przedszkole całkiem, całkiem :uszy
Miłego weekendu i dużo ;:3 ;:3 ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Fajne przedszkole :lol:
Czy podłoże daje jakieś "plusy" w takim szklanym zbiorniku ? Bo sama mam coś takiego, tylko bez podłoża.
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arletko ;:196 Korzonki są takie sobie ale wiedziałam jak wyglądają gdy ją kupowałam. Widać wszakże,że w kilku miejscach mają ochotę się wybić (takie niewielkie zgrubienia). Jeśli to jest ta vanda to w pewnym okresie lubi ona więcej wilgoci a mam wrażenie,że została lekko przesuszona. Ciekawa jestem jak mi się powiedzie jej reanimacja ;:224 Mam nadzieję,że może jeszcze uda się uratować Masdevallię. Cały czas jest mi z tego powodu smutno...
Teraz jednak postanowiłam,że na jakiś czas dam sobie spokój z maleństwami i reanimkami a kupię coś dużego z OG. Już mam kilka na oku ale muszę jeszcze przemyśleć która roślinka w pierwszej kolejności trafi do mnie ;:224

Anno, :wit . Keramzyt powoduje,że nie muszę stawiać podstawek tylko do pewnej wysokości nalewam wody a ona parując tworzy odpowiedni klimat. Jak na razie zauważyłam to duże znaczenie w przedszkolu ma też temperatura. Takie maleństwa i reaminki lubią ciepło i wilgotno. Odkąd nałożyłam pokrywę (nie jest ona dopasowana tylko są luzy by powietrze samo krążyło) to roślinki zaczęły jeszcze lepiej rosnąć. Ale każdy musi wypróbować sam - warunki u każdego się różnią i trudno dać 100% gwarancję,że tylko takie a nie inne postępowanie przyniesie dobre rezultaty.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

A jak wyglądają korzonki Vandzi? A jakbyś chciała ją zawiesić w oknie, to może jej gdzieś kup taki koszyczek jak Vandy mają normalnie? Do tego można przyczepić druty i Vanda sobie fajnie wisi i to nie będzie pleśnieć po kąpaniu, a drewniany kosz może gnić. jeśli masz miejsce, to wazon jest dobry, taki najzwyklejszy, przeźroczysty.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Fajna nowość ;)

I ściskam kciuki za masdevallię ;:108 Ja tez walczę o swoją masd.davisii...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Justynko ;:196 I też trzymam kciuki za Twoją. ;:3 ;:3 Widzę,że musimy wspólnie zmobilizować wysiłki...

Storczykowa Poczytałam sobie trochę na temat mojej i generalnie zachęcają do koszyków (metalowych lub drewnianych) z bardzo grubym podłożem, mającym za zadanie właściwe usztywnienie rośliny (nawet mogą to być korki od wina). Mam ochotę poeksperymentować, tym bardziej,że planuję orchidarium, więc mogłaby sobie wisieć w taki sposób by mieć wilgoć a jednocześnie trochę przypominałoby to jej warunki naturalne. Chodzi mi też o estetykę,te plastikowe koszyczki do mnie nie przemawiają a drewniane jak najbardziej. Wiem,że będziesz mnie przekonywać do pewnych stereotypów tym bardziej,że masz kilka vand ale ja wolę trochę bardziej 'cudaczne' rozwiązania. Poza tym nie za bardo widzę możliwość umieszczenia jej w koszyku plaskikowym bez uszkodzenia żywych korzeni a przeczytałam,że takie działanie może opóźnić rozwój rośliny o dwa sezony. No coż, mam trochę do przemyślenia ;:108

Na razie muszę kupić higrometr. Wiem,że mam dość dużą wilgotność ale chciałabym znać jej wielkość w miarę dokładnie ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”