Ogród kamyka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród kamyka

Post »

kamykkamyk2 pisze:
A na działce poza orzechem to głównie rosły: 2 dzikie grusze, stara jabłoń, zdziczałe wiśnie,:D
Co zrobiłeś z drzewem? - te gatunki idealnie nadają się do wędzenia- , a nie ma nic lepszego niż własne wyroby :wit

Czy ta huśtawka jest stabilna?Wydaję mi się ,ze ma za mały rozstaw i przy większym bujaniu może zarzucać , a dzieci nie maja umiaru na huśtawce :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

mewa - drzewo poszło do kominka :lol: :lol: :lol:
Zdjęcie nie ukazuje dokładnego rozstawu nóg, poza tym nogi są wbetonowane w ziemię. I zapewniam Ciebie, że osobiście ją przetestowałem, a też lubię pohuśtać się wysoko. Nie ze wszystkiego cżłowiek wyrasta. :;230
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj kamuku widzę że Ciebie złota rączka jak z mojego męża , huśtawka super .

Już nie mogę doczekać się wiosny co będzie kwitło u Ciebie w ogrodzie na rabatach .

Genia :wit
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p

Post »

Już nie mogę doczekać się wiosny co będzie kwitło u Ciebie w ogrodzie na rabatach .
Będę starał się sukcesywnie dodawać nowe fotki. :)

Mam do was pytanie, bo naszkicowałem sobie projekt następnego kawałka ogrodu, czy mogę w tym wątku go zamieścić i oczekiwać waszych opinii. Czy muszę to zrobic w innym dziale? :wink:
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Kamyk , pewnie że możesz .
Genia
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Zmyliła mnie "przednia lewa noga" :;230 - myślałam że stoi na płycie chodnikowej ;:223 .
Czekamy na szkic ;:138
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Aga2
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przyjemnie się oglada Twoją metamorfoze ogrodu :wit
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p

Post »

Aga2 - Witam, cieszę się że śledzisz mój wątek. :wit
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p

Post »

A oto szkic do przyszłej, kolejnej części ogrodu:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Tak to by miało wyglądać. Co mogę dodać, ziemię mam lekko kwaśną, 30 cm humusu a niżej sam piasek, 1,60 - 1,70 m w głąb ziemi zaczynają się wody gruntowe. Jest to strona południowa, póki co w lato jest "patelnia". Chcę stworzyć coś w charakterze ogrodu naturalnego, leśnego, bez trawnika. Pragnę wprowadzić rośliny zadarnające, w tej chwili mogę mieć do dyspozycji: barwinek, bluszcz płożący, paproć (piórupusznik strusi), jałowiec płożący (nie znam nazwy, bo sam dostałem sadzonki z rozłogów, jest zielony i szybko się rozrasta, rośnie do 30 cm wyskości), irga płożąca (kolor zielony, również rozrasta sie poprzez rozłogi, szybko zadarnia, zrzuca liście na zimę). Jałowiec płożący planuję wprowadzić w miejsce między roślinami 9 i 11. Za drzewem nr 9 planowany jest w przyszłości skalniak,ale to dopiero za rok. Ścieżka ma być z kamienia polnego, ewentualnie myślałem o zwykłych szarych płytach betonowych i wkoło ich żwirek.

I pod nr 5 rośnie świerk, ale nie znam jego nazwy (prezent), a oto jego zdjęcie. Również widać na zdjęciu karpę, od tego miejsca dalej w lewo będzie wrzosowisko. W miejscu deski, wbitej w ziemię, będzie sosna czarna ( nr6).
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53

Post »

Kamyk,szkic wygląda ciekawie,teraz tylko będę śledzić poczynania wiosenne związane ze szkicem.
Marzena.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kamyku witaj. :wit
Obejrzałam powstawanie Twojej posiadłości od początku i aż trudno uwierzyć, że tak pięknie dom odremontowałeś.
Zrobiłeś dużym nakładem sił wspaniałe rabaty.
Byłam ciekawa, co to za kamień, teraz już wiem, ale chyba majątek kosztuje?
Ciekawi mnie tylko, jak zechcesz poszerzyć rabatę, a na pewno z czasem zechcesz, to będziesz musiał chyba kamienie przesunąć. Całość wygląda bardzo estetycznie i elegancko.
Jeśli chodzi o rośliny zadarniające, to barwinek, bluszcz i pióropusznik na tzw patelni nie będą Ci dobrze rosły.
To są rośliny raczej do cienia.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Kamyczku widzisz masz ogród od południowej strony,więc chyba nie potrzebnie wyciełeś wszystkie stare drzewa.Stare drzewa owocowe ,nawet te suche można obsadzać różami pnącymi i wygląda to bajecznie.Miałbyś też cień i możliwość sadzenia na kwaśnej ziemi azali i rododendronów .Orzecha nie żałuję bo pod nim i tak nic nie rośnie,to toksyczne drzewo.Ale stare jabłonie ,wiśnie i śliwy ,naprawdę szkoda.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Witam nowego pracowitego ogrodnika, dużo pracy włożonej w dom i ogród :) tylko pogratulować.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p

Post »

Tajka - tak ten kamień to prawdziwy piaskowiec. Taki drogi to on nie jest, jak się hurtowo bierze (30 ton) i prosto z kopalni. :) Więcej mnie kosztował transport z powiatu kieleckiego aż tu ok. Warszawki.
W miejscu mojego zamieszkania brak jest darmowego kamienia nawet otoczaka, dlatego mająć do wyboru kupić kamień polny albo jakiś inny, który niewiele więcej kosztował, wybrałem piaskowiec.
Nawet nie myślę o przesuwaniu tych rabat skalnych. Wiesz ile to roboty było przy jego układaniu.
:evil:

Georginia - masz rację, w tym miejscu akurat rosły bodajże grusza i wiśnia, wcześniej nie myślałem o tym co tu będzie, a teraz to po zawodach. :cry:

przemekg - Ja również witam.

No właśnie z tym cieniem, czyli jego brak, to jest problem. Barwinek to rośnie również na słońcu, bo mam go rabacie skalnej, ale przecież nie obsadzę wszyskiego barwinkiem, bo będzie bardzo monotonnie. A bluszcz i paproć mogę mieć za darmo plus dzikie poziomki, bo rosną niedaleko na wale. Teraz sobie przypomniałem mam też dostęp do róży dzikiej, takiej zadarniającej, dorastającej do wysokości 40-50 cm. Doradzcie coś :( :( :(
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Kamyczku takiej róży nie sadź,niech ona sobie tam rośnie .Ja też mam takie polne,ładnie to wygląda na dzikiej łące i niech tam zostanie.Nie spiesz się za bardzo z tym obsadzaniem.Ogrodu i tak nigdy nie skończysz,wszyscy to już dawno wiemy.Pooglądaj ogrody innych, w miarę jak będziesz urządzał swój będzie Ci się zmieniał gust.Będziesz chciał mieć coraz piękniejsze rośliny.Róż jest tyle pięknych odmian że na pewno coś znajdziesz dla siebie.Posadź najpierw drzewa i krzewy ozdobne,niech już rosną.Jabłonie i wiśnie ozdobne pięknie kwitną wiosną.Magnolie.Szybko rosną modrzewie.Posadź od południowej strony będą rzucały cień na ogród.Jak możesz to za ogrodzeniem.Ja tak mam rosnące wysokie akacje,w południe mam super cień przed domem i dużo miejsca na nasadzenia.Potem przyjdzie czas na róże i byliny.Rozumiem że ścieżki masz już wytyczone-widziałam.Z barwinkiem tak nie szalej bo jak się rozrośnie będzie kłopot.Tyle mogę radzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”