Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
- agasta
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 389
- Od: 18 kwie 2007, o 14:04
- Lokalizacja: opolskie/Holandia
dorzucę przepisik na
47. WEGETARIAŃSKIE NALEŚNICZKI
MROŻONA MIESZANKA CHIŃSKA
PIECZARKI
KUKURYDZA
SER ŻÓŁTY
Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju
Mieszankę wrzucić na patelnię i smażyć do zmięknięcia, dodać pieczarki, kukurydzę. Doprawić do smaku solą i piperzem. Po zdjęciu z ognia dodać starty na grubych oczkach ser żółty.
Usmażyć naleśniki, mieszankę wyłożyć na pół naleśnika, brzegi posypać serem żółtym. Naleśnika złożyć w pół i podsmażyć na rumiany kolor dociskając do siebie brzegi, tak by warzywa się nie wysypywały.
Podawać na gorąco, wyśmienite z ketchupem[/b]
47. WEGETARIAŃSKIE NALEŚNICZKI
MROŻONA MIESZANKA CHIŃSKA
PIECZARKI
KUKURYDZA
SER ŻÓŁTY
Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju
Mieszankę wrzucić na patelnię i smażyć do zmięknięcia, dodać pieczarki, kukurydzę. Doprawić do smaku solą i piperzem. Po zdjęciu z ognia dodać starty na grubych oczkach ser żółty.
Usmażyć naleśniki, mieszankę wyłożyć na pół naleśnika, brzegi posypać serem żółtym. Naleśnika złożyć w pół i podsmażyć na rumiany kolor dociskając do siebie brzegi, tak by warzywa się nie wysypywały.
Podawać na gorąco, wyśmienite z ketchupem[/b]
- agasta
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 389
- Od: 18 kwie 2007, o 14:04
- Lokalizacja: opolskie/Holandia
tą sałateczkę też gorąco polecam
48. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH
PRZEPIS NA 3 - 4 OSOBY
2 ZUPKI CHIŃSKIE ROSÓŁ Z KURY ŁAGODNE
2 ZUPKI CHIŃSKIE GRZYBOWE
4-6 PIERSI Z KURY
KAPUSTA PEKIŃSKA
CZERWONA PAPRYKA
ZIELONA PAPRYKA
PUSZKA KUKURYDZY
MAJONEZ
Zupki przyrządzić w tradycyjny sposób, dodać tylko przyprawy ( bez tłuszczu dołączonego do opakowania). Sprawdzać co jakiś czas, by makaron nie zrobił się zbyt miękki. Odcedzić i ostudzić.
Pierś podsmażyć na oleju. Paprykę pokroić w kostkę, kapustę cienko posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać majonez, przyprawić do smaku.
48. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH
PRZEPIS NA 3 - 4 OSOBY
2 ZUPKI CHIŃSKIE ROSÓŁ Z KURY ŁAGODNE
2 ZUPKI CHIŃSKIE GRZYBOWE
4-6 PIERSI Z KURY
KAPUSTA PEKIŃSKA
CZERWONA PAPRYKA
ZIELONA PAPRYKA
PUSZKA KUKURYDZY
MAJONEZ
Zupki przyrządzić w tradycyjny sposób, dodać tylko przyprawy ( bez tłuszczu dołączonego do opakowania). Sprawdzać co jakiś czas, by makaron nie zrobił się zbyt miękki. Odcedzić i ostudzić.
Pierś podsmażyć na oleju. Paprykę pokroić w kostkę, kapustę cienko posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać majonez, przyprawić do smaku.
Ja też coś dorzucę od siebie!
49. SAŁATKA MEKSYKAŃSKA (alla Kebab)
Układać w misce warstwami, krojąc składniki w kostkę (w trochę grubszą kurczaka):
- podsmażona podwójna pierś z kurczaka (wcześniej marynowana min. 2 godz. w lodówce z przyprawą do gyrosa!),
- posiekana czerwona cebula,
- majonez z ketchupem (1:1),
- kukurydza z puszki,
- 3-4 ogórki konserwowe (kostka),
- majonez z ketchupem,
- kapusta pekińska posiekana w paski,
- posolić i popieprzyć z wierzchu kapustę,
- marynowana papryka (trochę na wierzch).
Nic nie mieszać. Wstawić do lodówki na min. 3 godz. PYCHOTKA!!! Smakuje jak kebab. Bardzo ważna jest ta przyprawa do gyrosa (kamis)[/b]
49. SAŁATKA MEKSYKAŃSKA (alla Kebab)
Układać w misce warstwami, krojąc składniki w kostkę (w trochę grubszą kurczaka):
- podsmażona podwójna pierś z kurczaka (wcześniej marynowana min. 2 godz. w lodówce z przyprawą do gyrosa!),
- posiekana czerwona cebula,
- majonez z ketchupem (1:1),
- kukurydza z puszki,
- 3-4 ogórki konserwowe (kostka),
- majonez z ketchupem,
- kapusta pekińska posiekana w paski,
- posolić i popieprzyć z wierzchu kapustę,
- marynowana papryka (trochę na wierzch).
Nic nie mieszać. Wstawić do lodówki na min. 3 godz. PYCHOTKA!!! Smakuje jak kebab. Bardzo ważna jest ta przyprawa do gyrosa (kamis)[/b]
50. Błyskawiczna i prosta sałatka ziemniaczana
Ziemniaki ugotowane w mundurkach, wystudzić i obrać.
Kroimy w półtalarki, kostkę, jak chcemy.
Dodajem pokrojony ogórek konserwowy i natkę pietruszki, jeśli ktoś nie lubu natki dobra jest ze szczypiorkiem.
Mieszamy z majonezem, solą i pieprzem.
A kiedy indziej możemy dodać to na co mamy ochotę, ugotowane na twardo jajka, groszek, czerwoną fasolę, kukurydzę........................................

Ziemniaki ugotowane w mundurkach, wystudzić i obrać.
Kroimy w półtalarki, kostkę, jak chcemy.
Dodajem pokrojony ogórek konserwowy i natkę pietruszki, jeśli ktoś nie lubu natki dobra jest ze szczypiorkiem.
Mieszamy z majonezem, solą i pieprzem.
A kiedy indziej możemy dodać to na co mamy ochotę, ugotowane na twardo jajka, groszek, czerwoną fasolę, kukurydzę........................................
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
51. SAŁATKA Z USZKAMI
0,50 dkg pierogi z miesem {uszka lub tortelini}
25 dkg sera żółtego
30 dkg kiełbasy szynkowej albo szynki
papryka czerwona
kukurydza
4 pomidory
3 pęczki szczypiorku
majonez, sól, pieprz
Uszka ugotować, ostudzic . Pokroić w kostke pomidory,paprykę,szynkę, szczypiorek, ser żółty. Dodac kukurydzę, majonez ,pieprz sół, wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na 1 h.
SMACZNEGO!
0,50 dkg pierogi z miesem {uszka lub tortelini}
25 dkg sera żółtego
30 dkg kiełbasy szynkowej albo szynki
papryka czerwona
kukurydza
4 pomidory
3 pęczki szczypiorku
majonez, sól, pieprz
Uszka ugotować, ostudzic . Pokroić w kostke pomidory,paprykę,szynkę, szczypiorek, ser żółty. Dodac kukurydzę, majonez ,pieprz sół, wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na 1 h.
SMACZNEGO!
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
52. Sałatka z pomidorem, kalarepką i bułką
1 sałata
2 pomidory
3 kromki bulki paryskiej
1 ogórek świeży
1 kalarepka
6 łyzek oleju
1 1/2 octu winnego, 1 łyzka majonezu
zabek czosnku, sól, pieprz, bazylia
Bułkę pokroić w kostke, zrumienić na oleju, ostudzić.
Ogórek obrać, pokroić w kostkę. pomidory umyć, pokroić w plasterki. Kalarepke pokroić w cienkie słupki. Sałatę porwać na kawałki. Ocet, majonez i resztę oleju wymieszać. Przyprawić do smaku.
Wszystkie składniki, polać sosem, wymieszać i odstawić do lodówki na godzinkę.
SMACZNEGO!
1 sałata
2 pomidory
3 kromki bulki paryskiej
1 ogórek świeży
1 kalarepka
6 łyzek oleju
1 1/2 octu winnego, 1 łyzka majonezu
zabek czosnku, sól, pieprz, bazylia
Bułkę pokroić w kostke, zrumienić na oleju, ostudzić.
Ogórek obrać, pokroić w kostkę. pomidory umyć, pokroić w plasterki. Kalarepke pokroić w cienkie słupki. Sałatę porwać na kawałki. Ocet, majonez i resztę oleju wymieszać. Przyprawić do smaku.
Wszystkie składniki, polać sosem, wymieszać i odstawić do lodówki na godzinkę.
SMACZNEGO!
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
53. Sałata do 2 dania:
- główka zielonej sałaty/ średnia/ i kilka listków kolorowej - ale nie musi być
- mały kubek śmietanki jogurtowej 9 lub 12% - kwaśnej
- łyżeczka cukru
- kilka listków rucoli
Sałatę umyć , potargać na drobne kawałki i pomieszać aby było kolorowo. Śmietanę wymieszać z cukrem aż do rozpuszczenia cukru, polać nią sałatę ułożoną na salaterkach i udekorować rucolą. Gotowe.
54. Mizeria
- można ją przechować w lodówce w słoikach do 2 tygodni.
- 2,5 kg ogórków
- 5 szt cebuli - dużej
- pół szklanki octu winnego 6%
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu - całego
- 1,5 łyżki soli
Ogórki dobrze umyć ,wymoczyć i poszatkować razem ze skórką, poszatkować cebulę na plasterki. Zagotować resztę składników i ostudzić. Zalać ogórki i cebulę, dobrze wymieszać i odstawić na 4 godz. Odcedzić i już można podawać. Jeżeli prełożymy ją do słoików i spasteryzujemy / wystarczy 5 min./ można przechowywać aż do woisny.
55. Surówka z kapusty.
- pół główki kapusty białej
- oliwa z oliwek lub olej lniany/ lepiej smakuje/
- sól i pieprz do smaku
- dwa jabłka
- 1 cebula zeszklona na tłuszczu / ale nie oleju lnianym - nie nadaje się do tego a poza tym zniszczone by zostały kwasy omega 3/
- 1 cytryna
Kapustę poszatkować na drobno /np w malakserze lub ręcznie na drobną kosteczkę/. Zalać wrzątkiem na 2 min. i odcedzić. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami.Kapustę wymieszać z jabłkiem ,zeszkloną cebulką i polać wg upodobania olejem. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny solą , pieprzem i wymieszać - można też pocukrować jeśli ktoś lubi na słodko.I gotowe.
56. Surówka z pomidorów
- pół kg pomidorów
- 1 mała cebula
- mały kubek śmietany jogurtowej 9 lub 12 % - kwaśnej
- sól, pieprz, cukier
- 1 cytryna
Pomidory i cebulkę pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem i cukrem, zalać śmietaną i wymieszać.Jeżeli ktoś lubimoże dodać sok z cytryny do smaku. I gotowe.
_________________
Grażyna
W życiu nie ma przypadków-są tylko lekcje do odrobienia.
- główka zielonej sałaty/ średnia/ i kilka listków kolorowej - ale nie musi być
- mały kubek śmietanki jogurtowej 9 lub 12% - kwaśnej
- łyżeczka cukru
- kilka listków rucoli
Sałatę umyć , potargać na drobne kawałki i pomieszać aby było kolorowo. Śmietanę wymieszać z cukrem aż do rozpuszczenia cukru, polać nią sałatę ułożoną na salaterkach i udekorować rucolą. Gotowe.
54. Mizeria
- można ją przechować w lodówce w słoikach do 2 tygodni.
- 2,5 kg ogórków
- 5 szt cebuli - dużej
- pół szklanki octu winnego 6%
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu - całego
- 1,5 łyżki soli
Ogórki dobrze umyć ,wymoczyć i poszatkować razem ze skórką, poszatkować cebulę na plasterki. Zagotować resztę składników i ostudzić. Zalać ogórki i cebulę, dobrze wymieszać i odstawić na 4 godz. Odcedzić i już można podawać. Jeżeli prełożymy ją do słoików i spasteryzujemy / wystarczy 5 min./ można przechowywać aż do woisny.
55. Surówka z kapusty.
- pół główki kapusty białej
- oliwa z oliwek lub olej lniany/ lepiej smakuje/
- sól i pieprz do smaku
- dwa jabłka
- 1 cebula zeszklona na tłuszczu / ale nie oleju lnianym - nie nadaje się do tego a poza tym zniszczone by zostały kwasy omega 3/
- 1 cytryna
Kapustę poszatkować na drobno /np w malakserze lub ręcznie na drobną kosteczkę/. Zalać wrzątkiem na 2 min. i odcedzić. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami.Kapustę wymieszać z jabłkiem ,zeszkloną cebulką i polać wg upodobania olejem. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny solą , pieprzem i wymieszać - można też pocukrować jeśli ktoś lubi na słodko.I gotowe.
56. Surówka z pomidorów
- pół kg pomidorów
- 1 mała cebula
- mały kubek śmietany jogurtowej 9 lub 12 % - kwaśnej
- sól, pieprz, cukier
- 1 cytryna
Pomidory i cebulkę pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem i cukrem, zalać śmietaną i wymieszać.Jeżeli ktoś lubimoże dodać sok z cytryny do smaku. I gotowe.
_________________
Grażyna
W życiu nie ma przypadków-są tylko lekcje do odrobienia.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
57. Sałatka z kapusty pekińskiej i fety.
1-2 opakowania sera Feta (1-2x27dag)
ok. ? kapusty pekińskiej
5 jajek
1 puszka kukurydzy
1 zielony ogórek
1 czerwona papryka
ok. 3 łyżki majonezu
Sposób wykonania:
Ser feta pokroić w dużą kostkę. Kapustę pekińską pokroić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Zielony ogórek obrany ze skórki i czerwoną paprykę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez i wymieszać.
Sałatka idealna do kiełbaski z grilla.
Smacznego.
1-2 opakowania sera Feta (1-2x27dag)
ok. ? kapusty pekińskiej
5 jajek
1 puszka kukurydzy
1 zielony ogórek
1 czerwona papryka
ok. 3 łyżki majonezu
Sposób wykonania:
Ser feta pokroić w dużą kostkę. Kapustę pekińską pokroić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Zielony ogórek obrany ze skórki i czerwoną paprykę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez i wymieszać.
Sałatka idealna do kiełbaski z grilla.
Smacznego.
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
58. HIT przyjęcia
25 dag makaronu ryżowego (makaron w kształcie ryżu )
50 dag mortadeli
1 czerwona papryka
1 zielony ogórek
3 jajka
2 puszki czerwonej fasolki
2 puszki kukurydzy
majonez
musztarda
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Makaron ryżowy ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Mortadelę, czerwoną paprykę i zielonego ogórka (bez skórki) pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę i kukurydzę osączyć z zalewy.
Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Dodać majonez, musztardę i wymieszać. Sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki wystarczą naokoło 15 porcji.
Smacznego.
25 dag makaronu ryżowego (makaron w kształcie ryżu )
50 dag mortadeli
1 czerwona papryka
1 zielony ogórek
3 jajka
2 puszki czerwonej fasolki
2 puszki kukurydzy
majonez
musztarda
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Makaron ryżowy ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Mortadelę, czerwoną paprykę i zielonego ogórka (bez skórki) pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę i kukurydzę osączyć z zalewy.
Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Dodać majonez, musztardę i wymieszać. Sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki wystarczą naokoło 15 porcji.
Smacznego.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2317
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
- Kontakt:
Zrobiłam sałatkę według nowego przepisu i jest pycha
59. Przepis na sałatkę z kurczakiem
-duża pierś kurczaka
-przyprawa kebab-gyros
-5 jaj ugotowanych pokrojonych w grubsze cząstki
-puszka ananasa (pokroić)
-puszka konserwowej kukurydzy
-seler konserwowy (odcisnąć)
-mała paczka rodzynek (namoczona i odciśnięta)
-majonez (ok 3 łyżki)
Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka (opłukaną
)posypać przyprawą , usmażyć na patelni i wystudzić.Można usmażyć poprzedniego dnia .Do piersi dodać wszystkie w/w składniki i delikatnie wymieszać.

Smacznego
Ciekawa jestem Waszych opinii ,jeśli skorzystacie z tego przepisu .

59. Przepis na sałatkę z kurczakiem
-duża pierś kurczaka
-przyprawa kebab-gyros
-5 jaj ugotowanych pokrojonych w grubsze cząstki
-puszka ananasa (pokroić)
-puszka konserwowej kukurydzy
-seler konserwowy (odcisnąć)
-mała paczka rodzynek (namoczona i odciśnięta)
-majonez (ok 3 łyżki)
Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka (opłukaną


Smacznego

Ciekawa jestem Waszych opinii ,jeśli skorzystacie z tego przepisu .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2317
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
- Kontakt:
Mam kolejny przepis na pyszniutką 60. sałatkę z sera żółtego
Przepis:
-40 dkg twardego sera żółtego
-puszka kukurydzy konserwowej
-puszka fasoli czerwonej (wypłukać )
-5 szt ogórków kwaszonych
-2 ząbki czosnku ( rozdrobnić)
-duży pęczek natki
-sól,pieprz do smaku
-3 łyżki majonezu (Winiary)
Ser zółty pokroić w drobna kosteczkę ,dodać pozostałe składniki ,doprawić do smaku i wymieszać z majonezem.

Smacznego

Przepis:
-40 dkg twardego sera żółtego
-puszka kukurydzy konserwowej
-puszka fasoli czerwonej (wypłukać )
-5 szt ogórków kwaszonych
-2 ząbki czosnku ( rozdrobnić)
-duży pęczek natki
-sól,pieprz do smaku
-3 łyżki majonezu (Winiary)
Ser zółty pokroić w drobna kosteczkę ,dodać pozostałe składniki ,doprawić do smaku i wymieszać z majonezem.

Smacznego



- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
61. SAŁATKA SUSZI:

2-3 woreczki ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
ok. 4-5 średnich ogórków kiszonych
1 czerwona papryka
1 cebula
ew. koperek
sos:
majonez +łagodny keczup w stosunku 1:1 wymieszany (ja użyłam po 4 łyżki)
Ryż ugotować, ostudzić.
Pierś ugotować w wodzie z dodatkiem vegety. Ostudzić. Podroić w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączyć, warzywa pokroić w drobną kostkę.
Składniki wymieszać, polać sosem. Wymieszać.
Nazywa się suszi bo smakuje jak by była z rybą.

2-3 woreczki ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
ok. 4-5 średnich ogórków kiszonych
1 czerwona papryka
1 cebula
ew. koperek
sos:
majonez +łagodny keczup w stosunku 1:1 wymieszany (ja użyłam po 4 łyżki)
Ryż ugotować, ostudzić.
Pierś ugotować w wodzie z dodatkiem vegety. Ostudzić. Podroić w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączyć, warzywa pokroić w drobną kostkę.
Składniki wymieszać, polać sosem. Wymieszać.
Nazywa się suszi bo smakuje jak by była z rybą.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
62. Sałatka z selera konserwowego, ananasa i szynki

słoiczek selera konserwowego,
puszka ananasa,
puszka kukurydzy,
25 dag szynki,
pieprz do smaku,
3 łyżki śmietany (gęstej) lub jogurtu naturalnego i 3 łyżki majonezu
Seler odstawić na sitku do odcieknięcia. Szynkę i ananas pokroic w kostkę. Dodać kukurydzę i selera. Przyprawić pieprzem. Nie dodawać soli, bo może wyjść za słone. Dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.

słoiczek selera konserwowego,
puszka ananasa,
puszka kukurydzy,
25 dag szynki,
pieprz do smaku,
3 łyżki śmietany (gęstej) lub jogurtu naturalnego i 3 łyżki majonezu
Seler odstawić na sitku do odcieknięcia. Szynkę i ananas pokroic w kostkę. Dodać kukurydzę i selera. Przyprawić pieprzem. Nie dodawać soli, bo może wyjść za słone. Dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
sałatka z buraczków, kapusty i cebuli
63. Sałatka z buraków i kapusty do słoików.
1 kg buraczków
1 kg kapusty świeżej
20 dag cebuli
Buraczki zagotować i zetrzec na tarce o grubych oczkach, kapustę poszatkować, cebulę pokroić. Wszystko wymieszać i zalać 1/2 szklanki octu 10%
Zalewa:
1 1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Zalewę wlać do warzyw, wymieszać i zostawić do następnego dnia. Następnie przełożyć do słoików i gotować 30 minut
Smacznego :P
1 kg buraczków
1 kg kapusty świeżej
20 dag cebuli
Buraczki zagotować i zetrzec na tarce o grubych oczkach, kapustę poszatkować, cebulę pokroić. Wszystko wymieszać i zalać 1/2 szklanki octu 10%
Zalewa:
1 1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Zalewę wlać do warzyw, wymieszać i zostawić do następnego dnia. Następnie przełożyć do słoików i gotować 30 minut
Smacznego :P
- Siedmiokropka
- 100p
- Posty: 160
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
- Lokalizacja: Puszcza Białowieska
Polecam 64. jeszcze jeden przepis na śledzie.Jarek_74 pisze:A może coś na słodko ?
Bo ja ze słodyczy najbardziej lubię ...
ŚLEDZIE
Trudno jest podać ilość śledzi-sami wiecie jaka ilość u was schodzi, ja raczej nie robię ich dużo.Przepis polega na tym, ze w przezroczystej salaterce
(słoiku) układa się kawałki wymoczonych matiasów, posypuje się je obficie pieprzem ziołowym,
a na to pokrojone suszone śliwki i na to znowu kawałki śledzi, pieprz i śliwki, i tak do końca.Wszystko docisnąć, zalać oliwą, można zwykłą, i odstawić na dobę.Jak teraz piszę
ten przepis, to po prostu czuję już ten zapach i smak i zaraz oślinię klawiaturę:) Polecam.
Warto dodać sporo śliwek, tak aby jedząc śledzika nadziewać go razem z kawałkiem śliwki.
Jeśli ktoś wypróbuję, to proszę o opinię.Gwarantuję,że warto.
Pozdrawiam!
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!