Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 389
Od: 18 kwie 2007, o 14:04
Lokalizacja: opolskie/Holandia

Post »

dorzucę przepisik na

47. WEGETARIAŃSKIE NALEŚNICZKI

MROŻONA MIESZANKA CHIŃSKA
PIECZARKI
KUKURYDZA
SER ŻÓŁTY


Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju
Mieszankę wrzucić na patelnię i smażyć do zmięknięcia, dodać pieczarki, kukurydzę. Doprawić do smaku solą i piperzem. Po zdjęciu z ognia dodać starty na grubych oczkach ser żółty.
Usmażyć naleśniki, mieszankę wyłożyć na pół naleśnika, brzegi posypać serem żółtym. Naleśnika złożyć w pół i podsmażyć na rumiany kolor dociskając do siebie brzegi, tak by warzywa się nie wysypywały.
Podawać na gorąco, wyśmienite z ketchupem[/b]
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 389
Od: 18 kwie 2007, o 14:04
Lokalizacja: opolskie/Holandia

Post »

tą sałateczkę też gorąco polecam

48. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH
PRZEPIS NA 3 - 4 OSOBY

2 ZUPKI CHIŃSKIE ROSÓŁ Z KURY ŁAGODNE
2 ZUPKI CHIŃSKIE GRZYBOWE
4-6 PIERSI Z KURY
KAPUSTA PEKIŃSKA
CZERWONA PAPRYKA
ZIELONA PAPRYKA
PUSZKA KUKURYDZY
MAJONEZ


Zupki przyrządzić w tradycyjny sposób, dodać tylko przyprawy ( bez tłuszczu dołączonego do opakowania). Sprawdzać co jakiś czas, by makaron nie zrobił się zbyt miękki. Odcedzić i ostudzić.
Pierś podsmażyć na oleju. Paprykę pokroić w kostkę, kapustę cienko posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać majonez, przyprawić do smaku.
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Ja też coś dorzucę od siebie!
49. SAŁATKA MEKSYKAŃSKA (alla Kebab)
Układać w misce warstwami, krojąc składniki w kostkę (w trochę grubszą kurczaka):
- podsmażona podwójna pierś z kurczaka (wcześniej marynowana min. 2 godz. w lodówce z przyprawą do gyrosa!),
- posiekana czerwona cebula,
- majonez z ketchupem (1:1),
- kukurydza z puszki,
- 3-4 ogórki konserwowe (kostka),
- majonez z ketchupem,
- kapusta pekińska posiekana w paski,
- posolić i popieprzyć z wierzchu kapustę,
- marynowana papryka (trochę na wierzch).
Nic nie mieszać. Wstawić do lodówki na min. 3 godz. PYCHOTKA!!! Smakuje jak kebab. Bardzo ważna jest ta przyprawa do gyrosa (kamis)[/b]
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1114
Od: 6 maja 2007, o 13:19
Lokalizacja: Łódź

Post »

50. Błyskawiczna i prosta sałatka ziemniaczana ;:36

Ziemniaki ugotowane w mundurkach, wystudzić i obrać.
Kroimy w półtalarki, kostkę, jak chcemy.
Dodajem pokrojony ogórek konserwowy i natkę pietruszki, jeśli ktoś nie lubu natki dobra jest ze szczypiorkiem.
Mieszamy z majonezem, solą i pieprzem.

A kiedy indziej możemy dodać to na co mamy ochotę, ugotowane na twardo jajka, groszek, czerwoną fasolę, kukurydzę........................................
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

51. SAŁATKA Z USZKAMI

0,50 dkg pierogi z miesem {uszka lub tortelini}
25 dkg sera żółtego
30 dkg kiełbasy szynkowej albo szynki
papryka czerwona
kukurydza
4 pomidory
3 pęczki szczypiorku
majonez, sól, pieprz
Uszka ugotować, ostudzic . Pokroić w kostke pomidory,paprykę,szynkę, szczypiorek, ser żółty. Dodac kukurydzę, majonez ,pieprz sół, wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na 1 h.
SMACZNEGO!
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

52. Sałatka z pomidorem, kalarepką i bułką

1 sałata
2 pomidory
3 kromki bulki paryskiej
1 ogórek świeży
1 kalarepka
6 łyzek oleju
1 1/2 octu winnego, 1 łyzka majonezu
zabek czosnku, sól, pieprz, bazylia

Bułkę pokroić w kostke, zrumienić na oleju, ostudzić.
Ogórek obrać, pokroić w kostkę. pomidory umyć, pokroić w plasterki. Kalarepke pokroić w cienkie słupki. Sałatę porwać na kawałki. Ocet, majonez i resztę oleju wymieszać. Przyprawić do smaku.
Wszystkie składniki, polać sosem, wymieszać i odstawić do lodówki na godzinkę.
SMACZNEGO!
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36511
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Post »

53. Sałata do 2 dania:
- główka zielonej sałaty/ średnia/ i kilka listków kolorowej - ale nie musi być
- mały kubek śmietanki jogurtowej 9 lub 12% - kwaśnej
- łyżeczka cukru
- kilka listków rucoli

Sałatę umyć , potargać na drobne kawałki i pomieszać aby było kolorowo. Śmietanę wymieszać z cukrem aż do rozpuszczenia cukru, polać nią sałatę ułożoną na salaterkach i udekorować rucolą. Gotowe.

54. Mizeria


- można ją przechować w lodówce w słoikach do 2 tygodni.
- 2,5 kg ogórków
- 5 szt cebuli - dużej
- pół szklanki octu winnego 6%
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu - całego
- 1,5 łyżki soli

Ogórki dobrze umyć ,wymoczyć i poszatkować razem ze skórką, poszatkować cebulę na plasterki. Zagotować resztę składników i ostudzić. Zalać ogórki i cebulę, dobrze wymieszać i odstawić na 4 godz. Odcedzić i już można podawać. Jeżeli prełożymy ją do słoików i spasteryzujemy / wystarczy 5 min./ można przechowywać aż do woisny.

55. Surówka z kapusty.


- pół główki kapusty białej
- oliwa z oliwek lub olej lniany/ lepiej smakuje/
- sól i pieprz do smaku
- dwa jabłka
- 1 cebula zeszklona na tłuszczu / ale nie oleju lnianym - nie nadaje się do tego a poza tym zniszczone by zostały kwasy omega 3/
- 1 cytryna

Kapustę poszatkować na drobno /np w malakserze lub ręcznie na drobną kosteczkę/. Zalać wrzątkiem na 2 min. i odcedzić. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami.Kapustę wymieszać z jabłkiem ,zeszkloną cebulką i polać wg upodobania olejem. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny solą , pieprzem i wymieszać - można też pocukrować jeśli ktoś lubi na słodko.I gotowe.

56. Surówka z pomidorów

- pół kg pomidorów
- 1 mała cebula
- mały kubek śmietany jogurtowej 9 lub 12 % - kwaśnej
- sól, pieprz, cukier
- 1 cytryna

Pomidory i cebulkę pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem i cukrem, zalać śmietaną i wymieszać.Jeżeli ktoś lubimoże dodać sok z cytryny do smaku. I gotowe.
_________________
Grażyna

W życiu nie ma przypadków-są tylko lekcje do odrobienia.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

57. Sałatka z kapusty pekińskiej i fety.

1-2 opakowania sera Feta (1-2x27dag)
ok. ? kapusty pekińskiej
5 jajek
1 puszka kukurydzy
1 zielony ogórek
1 czerwona papryka
ok. 3 łyżki majonezu

Sposób wykonania:

Ser feta pokroić w dużą kostkę. Kapustę pekińską pokroić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Zielony ogórek obrany ze skórki i czerwoną paprykę pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez i wymieszać.

Sałatka idealna do kiełbaski z grilla.

Smacznego.
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

58. HIT przyjęcia

25 dag makaronu ryżowego (makaron w kształcie ryżu )
50 dag mortadeli
1 czerwona papryka
1 zielony ogórek
3 jajka
2 puszki czerwonej fasolki
2 puszki kukurydzy
majonez
musztarda
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Makaron ryżowy ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Mortadelę, czerwoną paprykę i zielonego ogórka (bez skórki) pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę i kukurydzę osączyć z zalewy.

Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Dodać majonez, musztardę i wymieszać. Sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki wystarczą naokoło 15 porcji.

Smacznego.
Moje linki
KATARZYNA
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2317
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
Kontakt:

Post »

Zrobiłam sałatkę według nowego przepisu i jest pycha :D

59. Przepis na sałatkę z kurczakiem
-duża pierś kurczaka
-przyprawa kebab-gyros
-5 jaj ugotowanych pokrojonych w grubsze cząstki
-puszka ananasa (pokroić)
-puszka konserwowej kukurydzy
-seler konserwowy (odcisnąć)
-mała paczka rodzynek (namoczona i odciśnięta)
-majonez (ok 3 łyżki)
Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka (opłukaną :D )posypać przyprawą , usmażyć na patelni i wystudzić.Można usmażyć poprzedniego dnia .Do piersi dodać wszystkie w/w składniki i delikatnie wymieszać.
Obrazek
Smacznego :D
Ciekawa jestem Waszych opinii ,jeśli skorzystacie z tego przepisu .
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2317
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
Kontakt:

Post »

Mam kolejny przepis na pyszniutką 60. sałatkę z sera żółtego

Przepis:
-40 dkg twardego sera żółtego
-puszka kukurydzy konserwowej
-puszka fasoli czerwonej (wypłukać )
-5 szt ogórków kwaszonych
-2 ząbki czosnku ( rozdrobnić)
-duży pęczek natki
-sól,pieprz do smaku
-3 łyżki majonezu (Winiary)
Ser zółty pokroić w drobna kosteczkę ,dodać pozostałe składniki ,doprawić do smaku i wymieszać z majonezem.
Obrazek
Smacznego :D :D :D
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

61. SAŁATKA SUSZI:
Obrazek
2-3 woreczki ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
ok. 4-5 średnich ogórków kiszonych
1 czerwona papryka
1 cebula
ew. koperek

sos:
majonez +łagodny keczup w stosunku 1:1 wymieszany (ja użyłam po 4 łyżki)

Ryż ugotować, ostudzić.
Pierś ugotować w wodzie z dodatkiem vegety. Ostudzić. Podroić w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączyć, warzywa pokroić w drobną kostkę.
Składniki wymieszać, polać sosem. Wymieszać.

Nazywa się suszi bo smakuje jak by była z rybą.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

62. Sałatka z selera konserwowego, ananasa i szynki
Obrazek
słoiczek selera konserwowego,
puszka ananasa,
puszka kukurydzy,
25 dag szynki,
pieprz do smaku,
3 łyżki śmietany (gęstej) lub jogurtu naturalnego i 3 łyżki majonezu

Seler odstawić na sitku do odcieknięcia. Szynkę i ananas pokroic w kostkę. Dodać kukurydzę i selera. Przyprawić pieprzem. Nie dodawać soli, bo może wyjść za słone. Dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

sałatka z buraczków, kapusty i cebuli

Post »

63. Sałatka z buraków i kapusty do słoików.

1 kg buraczków
1 kg kapusty świeżej
20 dag cebuli

Buraczki zagotować i zetrzec na tarce o grubych oczkach, kapustę poszatkować, cebulę pokroić. Wszystko wymieszać i zalać 1/2 szklanki octu 10%

Zalewa:

1 1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli

Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Zalewę wlać do warzyw, wymieszać i zostawić do następnego dnia. Następnie przełożyć do słoików i gotować 30 minut
Smacznego :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Posty: 160
Od: 11 maja 2007, o 13:16
Lokalizacja: Puszcza Białowieska

Post »

Jarek_74 pisze:A może coś na słodko ?
Bo ja ze słodyczy najbardziej lubię ...
ŚLEDZIE
:D
Polecam 64. jeszcze jeden przepis na śledzie.
Trudno jest podać ilość śledzi-sami wiecie jaka ilość u was schodzi, ja raczej nie robię ich dużo.Przepis polega na tym, ze w przezroczystej salaterce
(słoiku) układa się kawałki wymoczonych matiasów, posypuje się je obficie pieprzem ziołowym,
a na to pokrojone suszone śliwki i na to znowu kawałki śledzi, pieprz i śliwki, i tak do końca.Wszystko docisnąć, zalać oliwą, można zwykłą, i odstawić na dobę.Jak teraz piszę
ten przepis, to po prostu czuję już ten zapach i smak i zaraz oślinię klawiaturę:) Polecam.
Warto dodać sporo śliwek, tak aby jedząc śledzika nadziewać go razem z kawałkiem śliwki.

Jeśli ktoś wypróbuję, to proszę o opinię.Gwarantuję,że warto.
Pozdrawiam!
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”