Ślimaki i metody walki z nimi

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
basiqa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 kwie 2010, o 22:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Walka ze ślimakami bezmuszlowymi

Post »

Wczoraj wysypałam na te małe dziady trochę granulek a dzisiaj było wyraźnie widać obślizgłe ścieżki
Awatar użytkownika
neil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2010, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie była bardzo zimna noc , trochę mi w foli pomarzło ale dobrze ze część pomidorów w domu zostało ..
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

frant pisze:Oj , musicie wiedzieć , ze wiele z tych wielkich ślimaków np. pomrow wielki , jest pod ochroną ! Więc unikajcie konfliktu z prawem , coby pod klucz nie trafić :? . Co najwyżej można dać im piwa 8-) , a gdy sie spiją - pozbierać i zanieść do parku :wink: ...
Ciekawi mnie informacja jakoby ten obcy (uznany za zawleczony z Europy południowej i zachodniej) pomrów wielki był objęty ochroną. Nie widzę go na liście mięczaków chronionych w Polsce. Widnieje tam natomiast Tandonia rustica (Pomrów nakrapiany). Ale głos jest zasadny- nie wiemy co mamy w ogródkach, czy się jakiś rarytas ślimaczy nie trafi.
Ja również jestem przeciwnikiem sypania granulatów. Niestety nie tylko malakofauna pada ich ofiarą.
anet
50p
50p
Od: 13 mar 2009, o 10:45

inwazja ślimaków

Post »

Czy ktoś może udzielić mi rady jak walczyć ze ślimakami. Posadziłam w tym roku po raz kolejny georginie, planowałam zrobić taki szpaler, ale chyba nic z tego nie wyjdzie, wszystkie nowe pędy zjadają ślimaki, zbieranie nic nie daje, nie wiem jak z nimi walczyć. Może ktoś zna jakiś skuteczny sposób.
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Re: inwazja ślimaków

Post »

Ja kupiłam takie niebieskie granulki- Bross na ślimaki -i one się do tego złażą -robi im się cienitka skorupka i zdychają, nagie wysychają - opakowanie 1 kg -21,90 :wit
JOWA
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 09:42

Ślimaki jak się ich pozbyć?

Post »

Trzy tygodnie temu zostaliśmy posiadaczami działeczki :tan ogrodowej, razem z nią nabyliśmy niestety mase ślimaków.Obsiadają wszystko,nawet zewnętrzne ściany altanki . Znacie jakieś sposoby na nie?Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZI. :wit
Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
berd
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 mar 2011, o 23:35

Re: Jak pozbyć się ślimaków?

Post »

Najlepsze są granulki na ślimaki dostępne w każdym ogrodniczym, obsypuję się obrzeża działki i ślimaki bardzo szybko je zjadają i na drugi dzień padają
Jedno opakowanie jest bardzo wydajne koszt od 6 do 15 zł
vegasi
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Granulki szybko działają no i ślimaki rzeczywiście padają bo to preparat o działaniu żołądkowym z wabikiem ,ślimaki do tego idą bardzo ,ale ja osobiście tego nie polecam szkoda zwierząt np jeży ich pokarmem są ślimaki a wiadomo jak ślimaki sie tego najedzą i skumulują się w jednym miejscu to za nimi przyjdą jeże a ich szkoda truć ,dlatego ja na Twoim miejscu nie stosował bym granulek :)
Awatar użytkownika
berd
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 mar 2011, o 23:35

Post »

ale jeże aż tak często nie wędrują po działce jak uciążliwe ślimaki które jedzą co napotkają na swojej drodze ;:108
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Witam !
Już gdzieś to pisałem. Jest to gdzieś na forum. Polecam.
Jest odmiana kaczek żywiąca się ślimakami. Potrafią oczyścić dużą działkę w jeden dzień.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Zadołujcie jakieś pojemniki w kilku miejscach i ponalewajcie do nich trochę piwa na noc, a rano powybierajcie z nich ślimaki i tak do skutku.
JOWA
500p
500p

Post »

Dziękuję za odpowiedz na moje pytanie, jeśli chodzi o sposób z piwem to słyszałam o nim.Ale po pierwsze nie wiem czy mój ślubny byłby skłonny podzielić się ze ślimakami piwem ,pewnie sam by wolał wpić :lol: ,po drugie gdzieś słyszałam że browarek przyciąga z daleka inne osobniki z sasiednich działek , mnie już swoich wystarczy :( .A jeśli chodzi o granulki to obawiam się o to że mój synek je znajdzie, razem z naszym psem buszują po całej działce, to jest ich królestwo ;:128 .Kaczki byłyby zabawnym rozwiązaniem,ale poprzesnanę na psie,króliku i rybkach. Pewnie pozostanie mi zbieranie ręczne,zatrudnię do tego mojego bąbla,uwielbia wszystko co się rusza na działce.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH. :wit
Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26

Post »

Pisałam już gdziś, że mam dwa "ekologiczne" sposoby na ślimale.
1. Zapraszam kolegów i koleżanki dzieci. Każdy dostaje słoiczek i urządzam zawody z nagrodami pt: "kto znajdzie więcej ślimaczków". Nagie są liczone podwójnie. Nocą, jak dzieci nie widzą, słoiki lądują wypełnione wodą w koszu, dzieciom mówię że "ślimaczki" wypuściłam na wolność.
2. Zaprosiłam do ogrodu ropuchy. Pierwsze przyniosłam od sąsiadów (nie wiem czy to coś dało, pewnie uciekły :;230 ), potem same się wprowadziły. Położyłam pod krzewami kamienie, nie zbieram wszystkich liści, założyłam małe oczko. Kilka wilgotnych zakątków ogrodu jest "dzikich". Mam ich zatrzęsienie, gdzie nie grzebnę okazuje się że w ziemi siedzi ropucha :) Ślimaków prawie nie mam, wszyscy wokół mają :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Dużo juz rozprawialiśmy o ślimakach ,warto przejrzeć nasze watki np.wybierając z wyszukiwarki temat

http://forumogrodnicze.info/search.php? ... y&start=28
JOWA
500p
500p

Post »

Witam :wit .
Ślimaki zbierane i wiadomo co z nimi robię :? :evil: . Jest ich jakby mniej ,pewnie u sąsiasów lepsze kąski rosną :tan i się do nich przenoszą. :heja
Pozdrawiam.
Nasz mały raj na ziemi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”