Poplon i przedplon pod warzywniak
-
- 100p
- Od: 24 kwie 2010, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: jaki najlepszy poplon pod warzywniak
Szkoda, że nikt w tym temacie nie jest aktywny. Poplony to osttanio dla mnie bardzo ciekawy temat i chciałbym sie jak najwięcej o nich dowiedzieć.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mnie również interesuje temat gorczycy, bo jutro zamierzam ją wysiać na pustej już połowie ogrodu.
Wyczytałam że ma urosnąć do ok. 10 cm, ale co potem? Ścinać i zostawić czy, ścinać i przekopać?
Wyczytałam że ma urosnąć do ok. 10 cm, ale co potem? Ścinać i zostawić czy, ścinać i przekopać?
Pozdrawiam Kaśka
http://odr.zetobi.com.pl/roslinna/poplony.htmPrzeznaczając poplon na zielony nawóz należy przyorać na zimę z wyjątkiem gleb lekkich ? tam pozostawiamy poplon na zimę w formie mulczu co zapobiega erozji gleby i sprzyja gromadzeniu wody z opadów zimowych.
Nic dodać nic ująć
Mam pytanie. Słyszałam ,że żyto zakwasza glebę. Czy to prawda i lepiej go nie stosować na kwaśnej ziemi?
Kupiłam i posiałam już część gorczycy , wykę ozimą posieję w folii jak skończę zbierać pomidory, ale znalazłam jeszcze żyto i teraz nie bardzo wiem , co z nim zrobić.
Kupiłam i posiałam już część gorczycy , wykę ozimą posieję w folii jak skończę zbierać pomidory, ale znalazłam jeszcze żyto i teraz nie bardzo wiem , co z nim zrobić.

Pozdrawiam,Małgorzata
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Żyto jako ozime można wysiać z wyką ozimą w mieszance. Terminy wysiewu decydują o doborze mieszanki i gleba. Żyto nie tyle zakwasza co znosi gleby kwaśne - oczywiście każdy plon zebrany z pola zabiera z niego i wapń, lecz nawóz zielony zostaje przecież.
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... zy_zielone

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... zy_zielone

Co do gorczycy. Nie wysiewajcie jej za wcześnie bo pojdzie w kwiat a nie w masę. nie wolno dopuścić do tego zeby gorczyca zakwitła (wyjałowi glebę, pobiera wtedy mnóstwo składników z gleby). No i sprawa zasadnicza. zawsze przy siewie poplonu trzeba dać mu azotu. jest to obowiązkowe bo wtedy nie pobiera go tyle z ziemi. na 1 hektar powinno sie wysiewać od 150 - 200 kg saletry bądź mocznika. poza tym gorczyca działa jak naturalny głębosz.
Żyto - bardzo dobry poplon daje dużo masy (co do zakwaszania to nie wiem wiec sie nie będę wypowiadał) poza tym czyści glebę z wirusów. można go siac wcześniej.
Ja w tym roku postawiłem na poplon z gorczycy i facelii. Zobaczymy co to bedzie. na 1 ha wysiałem 13 kg gorczycy dodałem do tego dodalem 8 kg facelii i do tego 200 kg saletry amonowej. Siane 19 sierpnia gorczyca ma 4 liscie a facelia około 2. Jutro wysiewam 2 partie i porównam jakość poplonu.
Żyto - bardzo dobry poplon daje dużo masy (co do zakwaszania to nie wiem wiec sie nie będę wypowiadał) poza tym czyści glebę z wirusów. można go siac wcześniej.
Ja w tym roku postawiłem na poplon z gorczycy i facelii. Zobaczymy co to bedzie. na 1 ha wysiałem 13 kg gorczycy dodałem do tego dodalem 8 kg facelii i do tego 200 kg saletry amonowej. Siane 19 sierpnia gorczyca ma 4 liscie a facelia około 2. Jutro wysiewam 2 partie i porównam jakość poplonu.
A facelie można dopóścić by miała kwiat?
A ten azot dla poplonu to razem z nasionami czy dopiero gdy zaczną kwitnąć?
A ten azot dla poplonu to razem z nasionami czy dopiero gdy zaczną kwitnąć?
z facelia eksperymentuje pierwszy rok. ale z tego co pamietam to wolno dopuścić do zakwitnięcia. co do azotu to sa 2 możliwości wersja ekonomiczna (sypie wszystko razem w siewnik i sieje) można też najpierw rozsiać nawóz wymieszac z glebą i pożniej siać poplon
To nie trzeba tej saletry czy mocznika rozpuszczać w wodzie tylko mieszać z ziemią?
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
Wysiałam w tym roku na próbę szałwię hiszpańską, wyrosły krzaczory na ponad 1,5m ale żadnego kwiatka i potem nasionka się nie doczekałam. Czy mogę potraktować je jak poplon, czyli potraktować kosiarką i zostawić na zimę?
Ania
Witam
Do kiedy najpóźniej można wysiać żyto z wyką? Chce wysiać poplon po pomidorach w tunelu, ale jeszcze dosyć sporo zielonych pomidorów na krzakach jest
Do kiedy najpóźniej można wysiać żyto z wyką? Chce wysiać poplon po pomidorach w tunelu, ale jeszcze dosyć sporo zielonych pomidorów na krzakach jest

Połowa pażdziernika, jeśli wysiejesz nawet po dwudziestym, będzie OK.
O to świetnie, dzięki bardzo 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Witam.Gorczyca ładnie rośnie ale zapomniało się o wysianiu azotu. I co , wysiać go po przekopaniu czy teraz na tę zieleninę..Czy to nie spali jej?