Nasadzenia pod orzechem

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Co urośnie pod orzechem?

Post »

W ogrodzie mojej babci pod 50 letnim orzechem rosły piękne maliny. Orzech może wyjałowić glebę, ale zdaje się , że dotyczy to roślin głębokokorzennych.
x_r-t

Post »

U mnie bardzo blisko starego orzecha rosną: grusza, śliwa i jabłoń nie brakuje również mchu. W tym roku wyrok na orzecha już zapadł. Mocno ucierpiał tego lata. Liście w plamach, niektóre pozwijane, orzechów bardzo mało, zresztą zawsze były i w tym roku są nieduże. Niedawno nawierciłem w pniu kila otworów, w które włożyłem kołeczki z grzybnią boczniaka. Kiedy tylko orzech zrzuci liście, pójdzie pod topór. Pień zostawię do pół metra nad ziemią. Zanim pień i korzenie przerośnięte grzybnią zamienią się w próchnicę, będę się cieszył zbiorami boczniaka, którego lubię, zwłaszcza przyrządzonego jako flaczki, chociaż smażonego na masełku czy wkrojonego do sałatki również chętnie zjem.
Przy okazji wykopię śliwę, która przemarzła (dokładnie, przemarzła od góry część szczepiona, podkładka ma się całkiem dobrze) i w tym roku owocowała tylko podkładka. Docelowo planuję część działki odzyskaną po wycięciu orzecha i śliwy ale także po przesadzeniu krzewów, wykorzystać jako poletko doświadczalne dla winorośli.
Awatar użytkownika
Katarzyna1969
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Słyszałam,że młode orzechy włoskie sadzi się w specjalnych koszach,żeby ich korzenie nie zagłuszały innych rosnących w pobliżu roślin.Pod moim orzechem rośnie tylko trawa.
Kaśka
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Orzech włoski

Post »

Jestem tu nowa i nie wiem czy to jest dobry temat ale mam pytanie. Jakie rośliny ozdobne można posadzić pod orzechem włoskim? Rok temu posadziłam paprocie ale nic z tego nie wyszło. Rośnie na środku podwórka i nie wygląda to pięknie ,,łysy plac" Może ktoś mi pomoże .
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To bardzo dobry temat! Najlepszym na to dowodem jest TEN wątek :)
Przejrzyj go od początku, dowiesz się dlaczego rośliny pod orzechem nie chcą rosnąć...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Agnieszka83
200p
200p
Od: 8 maja 2010, o 17:59

Post »

Ja mam ogromne drzewo orzecha włoskiego.Tworząc mój ogrodeczek, jedynie tam mogłam posadzić roślinki.Tylko tam miałam wolne miejsce. Miałam obawy czy cos tam sie utrzyma.Już trzy lata minęły od posadzenia i widze , że moje rośliny rosną bardzo ładnie.A mam takie rośliny jak: azalie , thuje , cyprysiki, jałowce, hibiscusa, magnolie,krzewuszki , clematisy, wiciokrzewy ,byliny itd. Rozmawiałam z jednym z ogrodników,który mówił , że orzech ma korzenie pionowe tj.bardzo głębokie, które nie sa rozgałęzione na boki .Nie wiem czy tak jest naprawde ale mój ogród jest zdrowy i ładny( jak na razie).
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Liście orzecha włoskiego

Post »

Mam pytanie o przydatność popiołu z liści orzecha włoskiego - czy jest pozbawiony garbnika i czy się nadaje jako nawóz mineralny pod kwiaty i warzywa.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Re: Liście orzecha włoskiego

Post »

Nadaje. Garbniki się spalą.
A wbrew temu co czasem się słyszy, liście orzecha nadają się też na domieszanie do gleby dla wzbogacenia, przekopane. Garbniki spowalniają rozkład liści, ale to i tyle, nawet czasem dobrze jeśli próchnica dłużej się w glebie trzyma. Natomiast na ściółke się nie poleca.
:wit
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Re: Liście orzecha włoskiego

Post »

Ślicznie dziękuję spadł mi kamień z serca, bo mam tego "dobra" od ... groma :;230
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23

Post »

witam,ja mam kilka gatunków orzechów:włoski,chiński szary czarny,mandżurski.chciałem się dowiedzieć czy nie zaszkodzą jabłoniom i śliwkom rosnącym w odległości 2.5-3.5m na południe od orzechów i czy aktinidie mogą bezpiecznie rosnąć 2m na południe od orzecha chińskiego?
Awatar użytkownika
tejaka
50p
50p
Od: 20 paź 2009, o 21:27

Re:

Post »

[quote="żaża"]U mnie pod orzechem rosną parzydła, paprocie, azalia, funkie, cebulowe wiosną, wawrzynek wilczełyko, trawy, wrzosy, liliowce orzechów nie wybieramy z tej części ogrodu. Drzewa są dwa i mają lat 30
U nas orzechów się nie przycina, tylko obija suche gałęzie jesienią lub w razie konieczności.[/quot

Odświeżam temat,bo wyżej napisano że pod orzechem dobrze rosną trawy,ale jakie? Mnie interesują duże kwitnące/ale niekoniecznie/ i nadające się do towarzystwa dla rudbekii i kosmosu,które genialnie dają sobie radę pod orzechem.
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25

Post »

U mnie pod orzechem dobrze rosły trawy i krwawnik.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tejaka
50p
50p
Od: 20 paź 2009, o 21:27

Post »

Wszystkie trawy?bo przecież trawy z reguły lubią słońce,a pod orzechem raczej za dużo go nie ma.
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23

Post »

Mi pod orzechem i rośnie trawa i maliny :tan
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

U mnie rosną pod orzechami hosty, bez czarny, szparagi, porzeczka czerwona, maliny, jałowiec płożący, żywotniki, forsycja, paprocie, trawa ozdobna, leszczyna purpurowa, tawułka Arendsa i w bardzo bliskim sąsiedztwie także róże Bonica....no i oczywiście trawa.

Uważam, że te rośliny rosną pod orzechem dzięki corocznemu dokładnemu wygrabianiu liści orzecha na jesieni. Z zalegających gnijących liści orzechowych wydostają się garbniki do podłoża hamujące lub nawet uniemożliwiające wzrost innych roślin. Dlatego liście orzecha nie nadają się do kompostowania. :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”