Chrapkowe doniczki cz. II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chrapkowe doniczki cz. II

Post »

:roll: Cudna sikoreczka, uwielbiam je i gile .... te kolorowe. Ale wszystkie dokarmiam bo też
każde chce jeść a zima jeszcze chwilę, niestety, będzie trzymać . ;:108
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Wpadam się przywitać i wpisuje by mieć "na oku"
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Anjja witaj :wit
Jagódko z kawą czy bez niej-sama radość w podglądaniu ptaszyn :)
U nas całkiem ich sporo. W sobotę mieliśmy "pod domem" jeszcze innych poszukiwaczy jedzonka. Korzystając z możliwości odejścia od tematu roślinnego pokuszę się na wrzucenie foto :)

Sobotni poszukiwacze żywności ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz ze spokojnym sumieniem zaprezentuję fotki szczepek Zroślich, które WRESZCIE wypuściły świeże listki :) Do teraz nie byłam pewna, czy się ukorzeniły :heja

Obrazek

Obrazek

Druga :)
Obrazek

A tutaj jedna z Pachir od Lidzi, również puszczalska :)

Obrazek

Oto efekt jej "puszczalstwa" :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zroślichy jak zroślichy :wink: , ale te sarenki cudne, Basiu, czy ty mieszkasz pod lasem? :roll:
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Piekne masz widoki. A te sarny bardzo zgrabne i chętne do sesji foto :D
Zroślicha i Pachirka poczuły wiosne i puściły urocze listki.Ten na ostatnim zdjęciu jak lakierowany, chyba dlatego że od Lidzi - pozdowienia dla NIEJ ;:196
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Basiu, jak ja Tobie zazdroszczę takich sąsiadów. A roślinki, jak sama wiesz, masz bardzo ładne i zadbane. Pachira błyszcząca, a na zroślichę zachorowałam i chyba wiosną (około Wielkanocy) capnę kawałek od teściowej. Ma ich kilka doniczek, to nie odczuje różnicy :)
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko sęk właśnie w tym, że do lasu mam bardzo daleko. naprzeciw mojego domu jest tylko niewielkie "pole" a sarny przychodzą pewnie w poszukiwaniu jedzenia do pobliskiej stadniny :)

Moniko ja też uwielbiam takich "sąsiadów" i dlatego od razu mykam po aparat :) Za pochwały dziękuję. Ja też zachorowałam na Zroślichę, chyba u Stokrotkani zwróciłam na nią szczególną uwagę a potem to przyciągała ją sobie już sama :) Capaj od teściowej i się nie zastanawiaj-to bardzo wdzięczne roślinki. I mają takie fajne kolorki :)

Marylko on świeżutko rozwinięty i pewnie dlatego tak się błyszczy, choć Lidzia zapewne mu napomknęła, że portki przetrzepie, jeśli nie będzie się u mnie dobrze sprawował :;230 Ja również przyłączam się do pozdrowień dla Lidzi i "naszej starej gwardii" ;:3
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Ta puszczalska jest bardzo ładna, a zroślichę nie ukorzeniałaś w wodzie ?
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każda ze Zroślich, Stokrotkaniu, została "zapożyczona" z mikroskopijnym korzonkiem. Wachałam się jak ją ukorzenić ale jakoś uznałam, że lepiej jej będzie w ziemi. I strasznie się cieszę, że się udało :heja
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

No to ;:138
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

faktycznie pachirka pięknie się puściła ;:138 :heja

takie sarenki, dokładnie sztuk 5 widuję co kilka dni jadąc do pracy przez pola ;:108 cudne są, byleby tylko tak często nam pod koła nie wchodziły :roll:
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Obie, nowo ukorzenione, bardzo ładnie się mają i ładnie wyglądają.
Zroślicha piękne wzorki ma na liściach - niech rosną zdrowo ;:63 ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie po krótkiej przerwie.
U mnie sporo nowości-zarówno radości :tan jak i smutków :(

Te pierwsze to takie, że Zamioculcas wreszcie coś wypuścił, jest więc szansa, że nie wyślę go na tamten świat tak jak poprzedniego :;230

Obrazek

Obrazek

Druga miła niespodzianka, to listek fiołka, który wreszcie zaczął pracować. Choć jakoś fiołkoza jest mi obca, to postanowiłam spróbować z listkiem, jednego, jedynego, którego posiadam. Po dłuuuugim czasie wreszcie wypuścił. Fajne uczucie, jak coś tam z ziemi wyłazi :;230

Obrazek

Kolejne dobre wieśći, czyli moje nowośći /z listy "chciejstw"/ już wkrótce :)

Niestety jest i zła wiadomość. Jak dla mnie to właściwie masakryczna. Nie dość, że nie nawidzę robali i brzydzę się nimi jak mało kto to... na kwietniku mam plagę :(

Na kilku roślinkach pojawiły się Mączliki-przynajmniej taką diagnozę postawiłam po porównaniu paskudztw z fotkami w książce. Zaatakowały jedną Pachirę, trochę Skrzydłokwiata i trochę bluszcz. :( To jeszcze nie koniec makabry! Difenbachię obsiaadło coś czarnego-mikro robaczki-mała główka, duży "odwłok" i tycie, ledwo widoczne nóżki. Wszystko umyte i spryskane. Ale co to jest to czarne? Czy mieliście z tym do czynienia? Na fotkach słabo widać, ale pokzuję to, co udało się pstryknąć bo paskudy są naprawdę małe. Dla mnie wszystko, co rusza się na moich zielonych jest obrzydliwe :(

Oto nieszczęsna Difenbachia-co po niej łazi???

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

Cieszę się z dobrych wiadomości i smucę z powodu plagi...Ja mam podobnie, nienawidzę robali, brzydze sie nimi i mnie strasznie denerwuje jak coś moje rośliny atakuje :evil: :twisted: Ale niestety, zdarza się...Co do tych czarnych robaczków to nie wiem - może to jakaś odmiana mszycy?Nie kleją się jej liście? Albo przędziorki, ale one chyba mniejsze są....
Ja miałam coś podobnego na mojej difci, tylko te paskudy były bardziej wydłużone, takie przecinki i postawiłam diagnozę, że to wciornastek, ostatnio znów pojawiły się u mnie ziemiórki, ale tego to już chyba całkiem nie wytępie :evil:
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mi chyba larwy ziemiórki wyjadły korzonki u Zielistki :( Ale pogoniłam je trochę tymi zapałkami. A te czarne to chyba nie przędziorki, bo te to są takie "beżowe" A paskudztwo u mnie jest czarne-myślałam na początku, że to okruchy ziemi z jakiejś rośliny z górnej partii kwietnika. Niestety dopatrzyłam się nóg u tej "ziemi". Cieszę się, że mnie rozumiesz w kwestii obrzydzenia. Bleeeeee wszystko wydaje mi się jakieś brudne i skażone :evil:

A Tobie te zapałki nie pomogły? Z wciorniastkiem nie miałam okazji, na szczęśćie, się spotkać osobiście... Ale Ziemiórki zazwyczaj znikały po przesuszeniu ziemi, po wymyciu podstawki i po zaaplikowaniu zapałek...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”