Dyniowate ogólnie
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dyniowate ogólnie
To połowę wysadze a połowe dopiero w połoie maja ;) Mam na tyle sadzonek że można zaryzykować.
Powiedzcie mi taką rzecz która dotyczy właśnie wszsytkich dyniowatych. Z reguły wsadzam do doniczki po 2 nasionka. 90% kiełkuje i potem nie wiem nigdy czy ucinać słabszą roślinę czy pozostawiać obie i tak do gruntu. Z ogórkami zawsze wsadzam oba, ale np cukinia czy nawet dynia w pełnym okresie wegetacji ma dużo grubsze łodygi i może za ciasno. Zatem ucinać czy może przerwać je na półi dopiero tak sadzić w odpowiedniej odległości tak jakby były z dwóch doniczek. Z tego co wiem dyniowate nie lubią przesadzania. Jak wy postępujecie?
Powiedzcie mi taką rzecz która dotyczy właśnie wszsytkich dyniowatych. Z reguły wsadzam do doniczki po 2 nasionka. 90% kiełkuje i potem nie wiem nigdy czy ucinać słabszą roślinę czy pozostawiać obie i tak do gruntu. Z ogórkami zawsze wsadzam oba, ale np cukinia czy nawet dynia w pełnym okresie wegetacji ma dużo grubsze łodygi i może za ciasno. Zatem ucinać czy może przerwać je na półi dopiero tak sadzić w odpowiedniej odległości tak jakby były z dwóch doniczek. Z tego co wiem dyniowate nie lubią przesadzania. Jak wy postępujecie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie rozsadzaj!
Posadź dwa (jak masz mało ) lub uszczknij (jak masz dużo). Ja sadziłam po dwie cukinie i po dwa patisony i radziły sobie. Jak dasz dobrze zjeść to urosną. Ogórki tez sadziłam w kupie (2-3-4). Dyń nie próbowałam łączyć.
Posadź dwa (jak masz mało ) lub uszczknij (jak masz dużo). Ja sadziłam po dwie cukinie i po dwa patisony i radziły sobie. Jak dasz dobrze zjeść to urosną. Ogórki tez sadziłam w kupie (2-3-4). Dyń nie próbowałam łączyć.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Ogórki, może i tak. Ale cukinia i patison mają tendencję do wypuszczania bocznych pędów, tak więc i tak same z siebie już dostatecznie mocno się rozrastają, że pod koniec sezonu trudno dobrać się do owoców.
Ostatnia szansa prawdę Ci mówi Marku-BBostatnia szansa pisze:Nie rozsadzaj!
Posadź dwa
Pozdrawiam
- mic44
- 50p
- Od: 17 paź 2010, o 11:37
Czy w przypadku wysadzania do gruntu po dwie rosliny w kubeczku zastosowac wiekszy rozstaw.
''Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej
żyć''.
żyć''.
Jeśli roślina rośnie krzaczasto nie ma potrzeby
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli to są dynie, słabszą roślinę bym skasowała tzn ucięła. Po co mają sobie robić konkurencję. Cukinia lepiej to znosi, ja akurat lubię bardziej wyrośnięte więc sadzę pojedynczo.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Gdzieś wyczytałam że cyklantera również zalicza się do dyniowatych, więc wsadzam zdjęcia sadzonek z nasion z akcji. Swoją drogą zastanawiam się jak ją utrzymać w ryzach, najpierw długo trwało zanim pusciła korzonki i potem wyłoniła się z ziemi, a teraz pędzi że strach
zdjęcie z czwartku (niebieskie pojemniki na końcu, z przodu melony)

i z dziś

zdjęcie z czwartku (niebieskie pojemniki na końcu, z przodu melony)

i z dziś

Ania
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42

A moja dynia, ma już pączki i jeszcze stoi na parapecie-bo jest zimno

Pozdrawiam Ewa
dyniowate dobrze znoszą takie przytrzymywanie; nieraz roślina która wyglądała na usychającą z powodu braku miejsca, po wsadzeniu do gruntu cudownie ożywała i pięknie rosła 

- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Może tu ktoś mi poradzi...Czy ta rozsada nadaje się do wysadzenia, czy nie jest za bardzo wybiegnięta?

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Spoko. Dynia puszcza nowe korzenie z pędów, więc można ją sadzić pod same liścienie.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Uff...To moje pierwsze uprawy i brak znajomości tematu
Może coś w tym roku zjem... 

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Jeśli nie masz w ogrodzie problemów ze ślimakami, bo jeśli masz to po jednej nocy możesz zastać lotnisko na grządce ;)
A co do wybiegnięcia i sadzenia po same liścienie to dotyczy to dyń czy ogórków,cukiń i patisonów też? Mam strasznie wybiegnięte ogórki, a chcę jeszcze parę dni je przetrzymać bo zimno nocami.
A co do wybiegnięcia i sadzenia po same liścienie to dotyczy to dyń czy ogórków,cukiń i patisonów też? Mam strasznie wybiegnięte ogórki, a chcę jeszcze parę dni je przetrzymać bo zimno nocami.