Wanderko , ale czy Ty w tym roku zamierzasz pikować tę paprykę ?? Bo czas jest najwyższy . Porozsadzać , odżywić , światła dać i będzie dobrze ... Ale samo sie nic nie zrobi .
Tak, dzis pikowanie, przez weekend mnie nie bylo, papryka skoczyla dwu-krotnie we wzroscie, ale pojawil sie problem tych lisci. Myslisz ze po przesadzeniu zniknie?
Tak , będzie dobrze . Przy niedoborze pokarmu najpierw roślina odżywia młodsze części , więc liścienie zżółkły, one już na nic . Ale pilnować nawożenia trzeba regularnie , a nie dopiero jak rośliny niemal umierają ... I nie przelewać wodą rozsady , bo to też bardzo szkodzi .
Ja dzisiaj popikowałam drugi raz te same papryki bo kupną ziemię mam nie dobrą.Podobne objawy były na liściach jak prezentowane tu zdjęcia tylko u mnie mniej liści.Rośliny stały i nie rosły, listki zaczęły im się łódeczkowato zawijać do góry.W tej samej ziemi miałam pomidory i też nie chciały rosnąć,pH ziemi było 6,5 do 7,5.
Dzisiaj wzięłam gleby z grzadek, wymieszałam z ziemią kupną.Mam nadzieję, ze ruszą.Szkoda tylko czasu jaki się poświęciło a wszystko przez nieodpowiednią ziemię.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu choroby mojej papryki w tunelu foliowym - odkryłam to dzisiaj po południu.
Co to może być za choroba i jaki oprysk zastosować.
Od tego mamy forum publiczne, żeby [pisać dla innych zainteresowanych tematem tu, w tym wątku. I nie podawaj proszę namiarów na siebie, dla własnego dobra. Nalewka
Sucha zgnilizna wierzchołkowa, czyli niedobór wapnia w roślinie
Przyczyn powstania tej choroby jest bardzo dużo np. papryka ma za sucho/za mokro, w glebie jest za dużo potasu/magnezu/azotu albo po prostu w glebie jest za mało wapnia.
Rozwiązanie jest tylko jedno, opryskać paprykę 1% roztworem saletry wapniowej, szczególnie zwracając uwagę na zawiązki i małe papryczki dokładnie je opryskując. Jeśli papryka nie jest przenawożona azotem to po 7-10 dniach można zabieg powtórzyć.
karol28 twoich zdjęc nie widziałem więc co dolega twojej papryce nie wiem, ja zajmuję się uprawą papryki na ogromną skalę i u mnie raczej takie rzeczy się nie dzieją jednak z doświadczenia wiem że już po pierwszym oprysku saletrą wapniową objawy przestają się powiększać, jednak już chore papryki nigdy nie "wyzdrowieją". Należy je oberwać.
Przy takiej upalnej pogodzie objawy nasilają się z powodu nieprawidłowego transportu wapnia w roslinie, należy cieniować tunele aby obniżyć temp. wewnątrz oraz regularnie podlewać rośliny utrzymując stałą wilgotnośc podłoża.
Warto też przyjrzeć się składowi podłoża, może czegoś jest za dużo albo jest za mało wapnia. Wiem że w amatorskiej uprawie będzie to trudne do zrealizowania jednak nic innego nie mogę poradzić. Pokazane zdjącia jednoznacznie wskazują na tę chorobę
Pozdrawiam!!!
ja mam 20 tuneli foliowych i w niektórych panuje ta mokra zgnilizna coś takiego konkretnie to wypowiadam się za ojca mam 15 lat i ojciec powiedział że to musi być coś innego jak niedobór wapnia ponieważ puszczliśmy saletre wapniową a folie są teraz zacieniowane trochę może zwiększyć uchylenie folli ??? proszę o rady zdjęcia nie dam dziś bo nie mam czasu jutro się postaram dać zdjęcie .
Mokra zgnilizna ma trochę inne objawy, tak naprawdę trudno to pomylic ze zgnilizną wierzchołkową. Intensywne wietrzenie tuneli niewątpliwie będzie kluczowe w przypadku mokrej zgnilizny.
Czekam na zdjęcia papryki, tak na sucho bez zdjęć to można przypisać każdą chorobę i objawy będą pasować.
Mokra zgnilizna to choroba bakteryjna, oficjalnie ochrona polega właśnie na wietrzeniu tuneli oraz usuwaniu chorych owoców, w praktyce parę lat temu problem rozwiązywał euparen jednak go wycofali z produkcji. Teraz na mokrą zgniliznę można stosować sumilex w mocnej dawce, głównie opryskując owoce.
Ps, piszesz że puszczaliście saletrę wapniową czyli jak? dolistnie czy z nawadnianiem?