Rdest sachaliński ( Polygonum sachalinensis )
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaka nazwa - Rdestowiec sachaliński
No to zaczynam się bać. Wobec tego, mam pytanko do mieszkańców Opolszczyzny: czy na naszym terenie ktoś spotkał tego - z jednej strony potwora, a z drugiej - panaceum? Jeśli tak, dajcie namiary, to nazbieram listeczków na herbatkę, i może ukopię jakieś korzonki na nalewkę. 

Waleria
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jaka nazwa - Rdestowiec sachaliński
Wszystko można sadzić. Moim zdaniem nie powinno się nikogo zachęcać do sadzenia roślin bardzo ekspansywnych i pielielnie trudnych do wytępienia.
jarek
jarek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 mar 2010, o 17:56
- Kontakt:
Re: Rdestowiec sachaliński jak bambus
Mawiają, że jeśli nie można kogoś pokonać, to najlepiej się do niego przyłączyć...
Młode pędy rdestu sachalińskiego/japońskiego/ smakują jak rabarbar. Trzeba obrać ze skórki i wrzucić do garnka z gorącą wodą na 2 minuty. Posypane cukrem pycha. Dobrze "wchodzi" też z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym (jako kwaśny element oczywiście).
Ww przepisy sam stosowałem.
Wiem również, że można używać go do placków, kompotów itp czyli wszędzie gdzie używa się rabarbaru.
Młode pędy rdestu sachalińskiego/japońskiego/ smakują jak rabarbar. Trzeba obrać ze skórki i wrzucić do garnka z gorącą wodą na 2 minuty. Posypane cukrem pycha. Dobrze "wchodzi" też z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym (jako kwaśny element oczywiście).
Ww przepisy sam stosowałem.
Wiem również, że można używać go do placków, kompotów itp czyli wszędzie gdzie używa się rabarbaru.
Zapraszamy do regulaminu FO
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:

Nie miałem pojęcia. To chyba przepisy dalekowschodnie
Witam, jadalny, niejadalny, bardziej mnie interesuje, czy udało się komuś, całkowicie go zlikwidować. Walczę z nim już ponad 3 lata. Część bezpowrotnie usunęłam robiąc ognisko w miejscu, gdzie było najwięcej kłączy.
Niestety część rdestu rośnie przy drewnianym płocie, polewam liście nierozcieńczonym randapem i wycinam kłącza. W miejsce 1 wyciętego pojawia się zaraz 10 małych, ręce opadają. Może ktoś poradzi jak pozbyć się rdestu, raz na zawsze.
Niestety część rdestu rośnie przy drewnianym płocie, polewam liście nierozcieńczonym randapem i wycinam kłącza. W miejsce 1 wyciętego pojawia się zaraz 10 małych, ręce opadają. Może ktoś poradzi jak pozbyć się rdestu, raz na zawsze.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 mar 2010, o 17:56
- Kontakt:
@krzysiek86
No jeść można. Przepis jest typowo polski, bo ja go zrobiłem ;) Nie mniej podpatrzony ze zachodnich stron internetowych ;)
@dorka556
Różni ludzie różnie z tym walczą. Tak na amen to bardzo trudno go zlikwidować. Możesz pomyśleć o nim jako źródle kompostu czy ściółki (ważne by nie miał nasion). Niektórzy ludzie karmią nimi również kozy.
http://wiadomosci.ekologia.pl/ciekawost ... 12062.html
No jeść można. Przepis jest typowo polski, bo ja go zrobiłem ;) Nie mniej podpatrzony ze zachodnich stron internetowych ;)
@dorka556
Różni ludzie różnie z tym walczą. Tak na amen to bardzo trudno go zlikwidować. Możesz pomyśleć o nim jako źródle kompostu czy ściółki (ważne by nie miał nasion). Niektórzy ludzie karmią nimi również kozy.
http://wiadomosci.ekologia.pl/ciekawost ... 12062.html
Zapraszamy do regulaminu FO
Dzięki, ale ja muszę go całkowicie zlikwidować, inaczej zarośnie całą okolicę.
Do tej pory traktowałam randapem młode roślinki i skutek był mizerny. W tym roku mam zamiar poczekać aż liście będą trochę większe i wtedy opryskam, poza tym wstrzyknę też randap do środka łodygi- może poskutkuje.
Mam też rdestowiec w innym miejscu, rośnie tam co najmniej od 30 lat. Są to zasypane fundamenty. Ten nie rozchodzi się i nie przeszkadza. Późną jesienią kwitnie, ale nie zdąży wytworzyć nasion.
Do tej pory traktowałam randapem młode roślinki i skutek był mizerny. W tym roku mam zamiar poczekać aż liście będą trochę większe i wtedy opryskam, poza tym wstrzyknę też randap do środka łodygi- może poskutkuje.
Mam też rdestowiec w innym miejscu, rośnie tam co najmniej od 30 lat. Są to zasypane fundamenty. Ten nie rozchodzi się i nie przeszkadza. Późną jesienią kwitnie, ale nie zdąży wytworzyć nasion.
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co to za kwiat ?
Rdestowiec sachaliński, falopia sachalińska, rdest sachaliński, rdestówka sachalińska (Reynoutria sachalinensis)
Koń trojański w ogrodzie...- raz posadzony nie da się z niego wyprowadzić .
Koń trojański w ogrodzie...- raz posadzony nie da się z niego wyprowadzić .
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Edyto - nie sadź tego rdestu w swoim ogrodzie, ale idź na spacer po okolicy i znajdź jakieś fajne, lekko wilgotne miejsce - na skraju lasu - dalej od ogrodów ludzi i posadź to. Jak się rozrośnie bedziesz miała źrodło ładnych tyczek "a'la bambus" 

- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Lepiej nie sadzić tego w ogóle.
Widziałam tydzień temu już całe pole zajęte przez tę roślinę, która powoli wdziera się do lasu.
Fakt, wygląda to kosmicznie i egzotycznie jak człowiek idzie ścieżką pomiędzy ponad dwumetrowymi badylami, ale to zabija całą pozostałą florę.
Widziałam tydzień temu już całe pole zajęte przez tę roślinę, która powoli wdziera się do lasu.
Fakt, wygląda to kosmicznie i egzotycznie jak człowiek idzie ścieżką pomiędzy ponad dwumetrowymi badylami, ale to zabija całą pozostałą florę.
Rdestowiec sachaliński lub inny ( Reynoutria - Fallopia )
Witam!!
Bardzo proszę o informację jak nazywa się roślina na zdjęciu. Jest to roślina wieloletnia, rozmiar ok 3 metry. Zamiera na zimę.

Pozdrawiam
Adam
Bardzo proszę o informację jak nazywa się roślina na zdjęciu. Jest to roślina wieloletnia, rozmiar ok 3 metry. Zamiera na zimę.

Pozdrawiam
Adam
Re: Proszę o identyfikację
Rdestowiec (sachaliński lub jakiś inny), bardzo ekspansywny chwast. W Polsce roślina inwazyjna. Pozdrawiam
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Proszę o identyfikację
Zgadzam się bardzo trudny do wytępienia. Nie tylko w Polsce prowadzi inwazję