Dracena sanderiana (Lucky bamboo) mylona z bambusem

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mało światła lub brak pożywki co bardziej prawdopodobne przez to rośliny produkują tak małą ilość chlorofilu że liście są tak jasne.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Przemo pisze:Mało światła lub brak pożywki co bardziej prawdopodobne przez to rośliny produkują tak małą ilość chlorofilu że liście są tak jasne.
Mało światła? Stoją co prawda na północnym (w zasadzie lekko zachodnio-północnym ;) ) oknie, ale zawsze oknie, a nie w głębi pokoju. Pożywka - dolewam im do wody bardzo, bardzo rozcieńczonego biohumusa. Nie stoją w samej wodzie. Ale może pora przesadzić je do ziemi? Czy mogę posadzić je w jednej doniczce, jeśli tak - to jak duża powinna być? Roślinki są jednakowej wysokości, ok. 60 cm. Z góry raz jeszcze dziękuję :D
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
x-C-j
---

Post »

Jeśli mają korzenie to oczywiście możesz posadzić je razem do doniczki(średnica 15-19 cm), wymagania jak dla dracen poczytaj w Encyklopedii roślin doniczkowych na forum. :D
Awatar użytkownika
marwika
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 lut 2008, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pozwolę sobie "podpiąć" do tematu. Kupiłam jakieś 2 miesiące temu 3 szt. Lucky B. Każdy z nich ma po dwa odrosty listków. Jak kupowalam mialy małe korzonki. Za jakiś czas wypuścił nowe. Ponieważ LB byly baaaaardzo wysokie, obcięłam je trochę od dolu, razem z korzonkami. Trzymam we wodzie takie obcięte juz 3 tygodnie , a nowych korzonków nie widać.
Mam pytanie: ponieważ chciałam je przesadzić do doniczki z ziemią, czy muszę poczekać aż wypuści korzenie, czy mogę je od razu (bez korzonków) wsadzic do ziemi. Po jakim czasie , trzymając LB we wodzie , puszczą się korzonki.

P.S. Marzą mi sie takie okazy jak u miluck i Gabrieli .
enid
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sie 2008, o 13:10

POMÓŻCIE!! CHCĘ WIĘCEJ LIŚCI!!! :)

Post »

Mam pytanie: mam tą roślinę od 2óch tyg. ma ona jedną "odnogę" z której rosną listki... ale chciałabym na tej głównej "gałęzi" mieć więcej takich odrostów liściastych...
JAK TO ZROBIĆ??
naciąć coś?? nie wiem sama jak się do tego zabrać... :(
Może ktoś z Was mi pomoże??

Na pierwszym zdjęciu wierzchołek LB, na drugim i 3cim pokazuję, co mu zrobiłam :) tzn. przecięłam go na pół, bo chciałam 2 niższe...
a na ostatnim są jego korzonki z tej pierwotnej "gałęzi" i teraz jak przecięłam to wstawiłam do wody i mam nadzieję, że coś wyrośnie, jakieś korzonki :) jak myślicie??

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

POZDRAWIAM!!
http://enid-galeria.yes24.pl ZAPRASZAM WSZYSTKICH RODZICÓW :)
x-C-j
---

Post »

Oczywiście że się ukorzeni ta górna część niestety jeśli wybiła jedną młodą rozetę liści mało prawdopodobne by wybiła więcej i nie masz na to wpływu, natomiast ta dolna z uwagi na to iż jest prosta i ma już system korzeniowy możliwe iż wybije więcej rozetek liściowych. :D
enid
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za odpowiedź.
przeczytałam jeszcze gdzieś wczoraj, że trzeba ponacinać paznokciem te "złącza" rośliny i stamtąd mogą wyrosnąć nowe odnogi z liśćmi...
wiecie coś na tenm temat, czy to prawda??
czy ktoś już próbował??
x-C-j
---

Post »

Nieprawdą to jest. :D
Awatar użytkownika
marwika
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Pozwolę sie podpiąć do tematu.
Dość dawno już skróciłam moje LB. I od tej pory nie puszcza korzonków. Co mozna zrobić? Jak ew. przyspieszyć ten wzrost korzonków?
enid
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

no właśnie, jeśli nie wypuści to moje również w najbliższym czasie korzeni, to czy można jakoś to przyspieszyć?? jestem w temacie zielona zupełnie, ale należę do mniej cierpliwych osobniczek :) i jakoś nie chce mi się czekać miesiącami na kilka korzonków... chciałabym już wstawić je do donicy z ziemią, myślicie, ze wypuści korzonki w ziemi, jak będę ją utrzymywać w stałej wilgoci??
Awatar użytkownika
marwika
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

enid pisze:no właśnie, jeśli nie wypuści to moje również w najbliższym czasie korzeni, to czy można jakoś to przyspieszyć?? jestem w temacie zielona zupełnie, ale należę do mniej cierpliwych osobniczek :) i jakoś nie chce mi się czekać miesiącami na kilka korzonków... chciałabym już wstawić je do donicy z ziemią, myślicie, ze wypuści korzonki w ziemi, jak będę ją utrzymywać w stałej wilgoci??
Dokładnie o to samo mi chodzi . Czytasz w moich myślach :D Tez chciałam do doniczki wsadzić.
x-C-j
---

Post »

W ziemi prawdopodobnie zgnije przy zbyt wilgotnym podłożu, proponuję raczej do wody wsypać łyżeczkę ukorzeniacza dla roślin półzdrewniałych przyspieszy ukorzenianie oraz pół łyżeczki miału z węgla grillowego zabezpieczy prze gniciem. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marwika
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Moje LB chyba ma ze mną łączność telepatyczną! ;:154 ;:113
Wczoraj puściły po 1 korzonku, ale będzie więcej, bo już widzę, że na dole łodyżki (ta część we wodzie) pojawiły się grudeczki, z których na 100% korzonki polecą. A tak dłuuuuugo czekałam!

Nie wiem czy to poskutkowało,ale parę dni temu dolałam więcej wody i za parę dni pojawiły się te korzonki. ;:215
Awatar użytkownika
ruda806
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 mar 2009, o 21:13

Post »

Odświeżam temat:) Postanowiłam posadzić moją dracenę. Ma ok 2-3lat, nie pamiętam dobrze:) Obecnie wygląda tak
Obrazek Obrazek Trochę mu się uschło. Co mam zrobić z nim? Długo już tak ma i żyje:) A jeżeli bym mu obcięła te listki dałoby radę je posadzić?
Po każdym dniu trzeba postawić kropkę, odwrócić kartkę i zaczynać na nowo.
Awatar użytkownika
marwika
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ponieważ moje "bambusy" podobnie wybujały do góry, więc po prostu poodrywałam wyrośnięte pędy (te z listkami) , następnie po kilka dolnych listków oderwałam i takie łodyżki z listkami wsadziłam do wody. Nie pamiętam po jakim czasie (chyba coś ok. 3-4 tygodni) puściły korzonki. I takie wsadziłam do doniczki z ziemią. No i powolutku sobie rosną.
To co pozostalo , czyli pierwotny "bambus" po jakimś czasie musiałam wyrzucić, bo nowych liści niestety nie wypuścił.
Jak zrobię zdjęcie , to wstawię tutaj.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”