Milin - kwitnienie
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Re: Kiedy najlepiej sadzić milin?
Większość roślin w celu zagęszczenia traktujemy zabiegiem: "przycięcie na pierwszą wiosnę po posadzeniu". Nazwa mówi sama za siebie
dodatkowo jest zasada, że od września już niczego w ogrodzie nie tniemy.

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 lip 2010, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
milin
Witam
Mam w ogrodzie swoim Milina amerykańskiego. Niestety tylko rośnie a zakwitnąć nie raczy.
Czy jest jakaś rada, sposób na niego?
a druga sprawa - jak walczycie z karczownikami?
Mam w ogrodzie swoim Milina amerykańskiego. Niestety tylko rośnie a zakwitnąć nie raczy.
Czy jest jakaś rada, sposób na niego?
a druga sprawa - jak walczycie z karczownikami?
- Wojtek- LM
- 50p
- Od: 30 cze 2010, o 23:11
Re: milin
Może ma za mało składników odżywczych w podłożu?
Kiedy był posadzony i kiedy ostatnio i czym nawożony?
Natomiast co do drugiego pytania
Jeżeli karczowników jest dużo stosuje się metodę gazowania nory fumigantami, jednak jest ona dość toksyczna i mogą ją przeprowadzać jedynie osoby przeszkolone.
Jeżeli karczowników nie jest dużo można ustawiać różne pułapki, najlepiej wczesną wiosną lub od września do listopada.
Wojtku używaj proszę opcji "edytuj" i nie pisz postów jeden pod drugim - aniawoj
Kiedy był posadzony i kiedy ostatnio i czym nawożony?
Natomiast co do drugiego pytania
Jeżeli karczowników jest dużo stosuje się metodę gazowania nory fumigantami, jednak jest ona dość toksyczna i mogą ją przeprowadzać jedynie osoby przeszkolone.
Jeżeli karczowników nie jest dużo można ustawiać różne pułapki, najlepiej wczesną wiosną lub od września do listopada.
Wojtku używaj proszę opcji "edytuj" i nie pisz postów jeden pod drugim - aniawoj
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
Milin nie potrzebuje specjalnej ilości składników odżywczych, u mnie rósł pod murem od strony południowej, nigdy nie nawożony.Może nie kwitnąc kilka lat po posadzeniu, musi odpowiednio urosnąć i 'zmężnieć'.Na stanowiskach ciepłych i silnie nasłonecznionych szybciej zakwita i lepiej rośnie, lubi mieć 'plecki' w postaci nagrzanej ściany 

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
A jaki stary? Powiedziałbym, że kłopoty z zakwitnięciem może mieć na zbyt urodzajnej glebie.dariabruni pisze:Mam w ogrodzie swoim Milina amerykańskiego. Niestety tylko rośnie a zakwitnąć nie raczy.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
Mam milin,który nie kwitnie. U milinu kwiaty pojawiają się na tegorocznych pędach,ale nie na moim. Krzak jest kilkuletni,ładnie rozkrzewiony,nawet ekspansywny (wypuszcza odnogi 2 m od krzewu). Nie wiem co robić. Proszę o jakieś sugestie.
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Orsulko, jedną z przyczyn nie kwitniecia milinu może być brak słońca i ciepła. To krzew ciepłolubny. Inną przyczyną może też być zbyt duże nawożenie azotem który
tak jak u wszystkich innych roślin powoduje mocny przyrost zielonych liści i często brak kwitnienia.
tak jak u wszystkich innych roślin powoduje mocny przyrost zielonych liści i często brak kwitnienia.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- Orszulka
- 200p
- Kontakt:
Na brak słońca i ciepła narzekać nie może.Posadzony na ścianie południowej. Jakoś strasznie też go nie nawożę,trochę azofoski a wiosnę. Niby wszystko ok,a jednak... I to mnie zastanawia.
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
W takim razie koniecznie przytnij go wczesną wiosną .
Skróc zeszłoroczne pędy tak, aby zostało 3-5 pąków.
Skróc zeszłoroczne pędy tak, aby zostało 3-5 pąków.
- Orszulka
- 200p
- Kontakt:
Robię tak co roku.Tnę do częsci zdrewniałej.Zostaje "pień" poczym daje kilkumetrowe przyrosty bez kwiatów. I tak co roku od kilku lat. Dlatego jestem w kropce
nie wiem już,co mam robić.Wszystko wydaje się ok.

- fgora
- 200p
- Od: 16 lis 2008, o 17:33
Re: Milin nie chce kwitnąć
a mogę posadzić milin żeby zarusł 3 metrowy pieniek od baaardzo starej wierzby ??? skoro ma korzenie powietrzne i lubi chropowate miejsca to czemu nie??
Pozdrawiam Filip
- anesse81
- 200p
- Od: 2 lut 2011, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Milin nie chce kwitnąć
Wpadłam na podobny pomysł, mam zeschnięty duuuży korzeń, który chcę wciągnąć na działeczkę i tak sobie pomyślałam, że posadzę przy nim dwa moje miliny, żeby go obrosły, na razie to tylko pomysł. Może coś z tego wyjdzie