Projektowanie leśnego ogrodu

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Projektowanie leśnego ogrodu

Post »

logan18 pisze:W niewielkiej odległości są rezerwaty przyrody (najbliższy 5 km), obszar Natura 2000 (Grądy nad Odrą) i Stobrawski Park Krajobrazowy (kilkanaście km).

Część gatunków odrzuciłem też celowo ze względu na zagrożenie jakie mogą stanowić dla okolicznych terenów cennych przyrodniczo (róża, czeremcha, tarnina i -cenna ze względu na drewno i szybki wzrost- robinia).
Rosa canina (róża dzika) i Rosa rugosa (róża pomarszczona) to gatunki inwazyjne.
"Gatunek inwazyjny ? gatunek alochtoniczny o znacznej ekspansywności, który rozprzestrzenia się naturalnie lub z udziałem człowieka i stanowi zagrożenie dla fauny i flory danego ekosystemu, konkurując z gatunkami autochtonicznymi o niszę ekologiczną, a także przyczyniając się do wyginięcia gatunków miejscowych."
W ich przypadku nie tylko chodzi o to, że szybko się rozrastają. Przez nasiona roznoszone przez ptaki czy inne zwierzęta rozprzestrzeniają się w całej okolicy. Logan18 bardzo mądrze zrobił, że zrezygnował z niektórych gatunków. Pomyślał nie tylko w skali swojego terenu, ale też perspektywicznie. Skutki jego działań mogą się w okolicy ujawnić dopiero za 20 czy 30 lat.
Wprowadzanie do piasku samej próchnicy daje niewiele
Nie mogę się z tym do końca zgodzić. W glebie piaszczystej brakuje wody i pożywienia dla roślin. Próchnica daje składniki pokarmowe, a że działa jak gąbka to gromadzi i zatrzymuje wodę. Idealna gleba ma 3 rodzaje cząsteczek: piaszczyste, ilaste/gliniaste i próchnicę. .Jeśli już ma czegoś brakować to lepiej ilastych/gliniastych, bo gleba tylko z piaszczystych i ilastych/gliniastych nadal się do niczego nie nadaje ;) W glebie piaszczystej też są cząsteczki ilaste/gliniaste tyle, że jest ich trochę za mało. W części o glebie pisałam o kompleksach sorpcyjnych i ich roli. Przy braku kompleksów mineralnych, kompleksy próchniczne mogą w dużej części zastąpić mineralne. Odwrotnie się nie da. Dlatego czystej na ziemi kompostowej da się uprawiać rośliny, a na czystej glinie nie. Cząsteczki ilaste/gliniaste potrzebne są też, aby w glebie wytworzyły się kapilary - przestrzeń między tylko cząsteczkami piaszczystymi jest na to zbyt duża i nie tworzy się tzw. podsiąk kapilarny. Ale i tu próchniczna gąbka pomaga. Także znaczenie ma poziom wód gruntowych - najlepiej byłoby dodać gliny aż do poziomu lustra wody gruntowej, co może być mało realne na 1ha - tak się można pobawić w małym ogródku.
Najlepszym i najtańszym rozwiązaniem w tym przypadku jest posadzenie jak największej ilości drzew/krzewów liściastych, wysiew roślin motylkowych na zielony nawóz itp.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

LaViol pisze:Na jesieni, gdzieś w listopadzie, mogę Ci podrzucić pewną listę roślin na suche stanowiska
Wprawdzie zebrałem sobie już taką listę, ale na pewno coś mogłem przeoczyć więc z chęcią skorzystam :)

jokaer,

Zgodzę się z Tobą, że róża to wspaniała roślina, ale tak jak pisała LaViol ważniejsze jest:
LaViol pisze:W ich przypadku nie tylko chodzi o to, że szybko się rozrastają. Przez nasiona roznoszone przez ptaki czy inne zwierzęta rozprzestrzeniają się w całej okolicy. Logan18 bardzo mądrze zrobił, że zrezygnował z niektórych gatunków. Pomyślał nie tylko w skali swojego terenu, ale też perspektywicznie. Skutki jego działań mogą się w okolicy ujawnić dopiero za 20 czy 30 lat.
A propos brzozy- wybrałem ją, bo nie widzę alternatywy. Rośnie szybko i jest gatunkiem rodzimym. Nie będzie stanowiła zagrożenia jak np. klon jesionolistny, dąb czerwony albo robinia akacjowa. Zrębki będę mógł wykorzystać na wiele różnych sposobów a liście dostarczą próchnicy. Chcę wykorzystać nawet jej wadę o której pisałeś, żeby ograniczyć rozwój niepożądanych roślin (np. nawłoci). Rozstaw drzew i krzewów rozplanowałem w sposób inny niż przy tradycyjnych plantacjach, rzadszy, po to żebym mógł jak najszybciej ją podkrzesywać. W związku z większą powierzchnią na jedną roślinę będzie większa dostępność wody, a cień który stworzy ten czterorzędowy pas roślin również ograniczy parowanie i może stworzy z czasem lepszy mikroklimat.

Masz również rację pisząc, że:
jokaer pisze:Hektar gospodarstwa na dom, ogród, jakiś sad i las- to mało na ten las. To tylko na rozpałkę w przypadku opalania węglem.
Jednakże na razie nie planuję stawiania tam domu, ponieważ to jest łąka- teren rolniczy. Nie mam też zamiaru zakładania typowego lasu produkcyjnego. Moim celem jest stworzenie ogrodu leśnego, w którym wypełnię każdą niszę ekologiczną wybranymi roślinami. Coś w stylu dzikiego ogrodu. W takim wypadku lepiej jest mieć hektar niż go nie mieć :-)

Oczywiście to tylko założenia!

Co roku postaram się rewidować moją wiedzę na temat tego terenu, doboru odpowiednich roślin i rezultatów.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Żeby nie wiem jak ktoś uzasadniał, że róża to gatunek inwazyjny, ja się z tym nie zgodzę. :D

Logan ja zrozumiałam, że Ty się chcesz tam osiedlić :(
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak tak czytam posty niektórych pań w tym temacie to zajeżdza mi starymi wydaniami dendrologii i ekologii... czyli zero pratyki, a dużo teori. Studia to nie wszystko... :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”